POLITIKA I GLAZBA

UKRAJINA SVOJOJ PJEVAČICI ZABRANILA NASTUP NA EUROSONGU Zatražili su je da otkaže turneju u Rusiji: 'To još i mogu, ali slogane bogme neću izvikivati'

 
Maruv
 Profimedia, SIPA USA

Ukrajina je odlučila da neće na Eurosong poslati pjevačicu Anu Korsun (27), umjetničkog imena Maruv, čija je skladba "Sirenina pjesma" glasovima javnosti izabrana kao ukrajinski kandidat na natjecanju za pjesmu Eurovizije.

Razlog za to je političke prirode - konkretno, tenzije između Ukrajine i Rusije bile su povod za odbacivanje izabrane pjesme. Naime, da bi nastupila u Izraelu, Maruv je morala u roku od 24 sata od pobjede potpisati ugovor s nacionalnom tv mrežom UA:PBC koji joj privremeno zabranjuje nastupe u Rusiji.

No, razgovori oko potpisivanja ugovora nisu se odvijali prema očekivanjima te su Maruv i njezina "Sirenina pjesma" odbačeni, piše BBC.

Sama pjevačica rekla je da je bila spremna otkazati svoju sljedeću turneju u Rusiji, ali da su sporne bile druge stavke ugovora koje po njezinom mišljenju predstavljaju čistu cenzuru.

- Ja sam građanka Ukrajine, plaćam poreze i iskreno volim svoju zemlju. No, nisam spremna izvikivati slogane pred ljudima i pretvoriti moje sudjelovanje na Eurosongu u promociju naših političara. Ja sam glazbenica, a ne malj kojim se zamahuje na političkoj pozornici - napisala je Maruv na Facebooku.

- Iskreno zahvaljujem svima koji su vjerovali u mene i koji su za mene glasali. Pozivam vas da prihvatite ovu situaciju takvu kakva jest i da je ne koristite kao povod za sukobe - rekla je pjevačica čija je pobjednička skladba na YouTubeu dosad pregledana ukupno 6,8 milijuna puta (pjesma je objavljena u 4 navrata na YouTubeu, a svaki je video skupio od 1,3 do 2,3 milijuna pregleda).

O cijeloj situaciji oglasio se i UA:PBC s priopćenjem u kojem stoji da "umjetnik koji predstavlja Ukrajinu ima obvezu biti kulturni ambasador Ukrajine i da osim izvođenja pjesme mora izraziti i stav ukrajinskog društva u svijetu".

- Nakon pregovora, UA:PBC i pjevačica Maruv nisu se složili oko misije predstavljanja Ukrajine na međunarodnom glazbenom natjecanju - piše u priopćenju.

- Pravila Eurovizije zahtijevaju da državna televizija mora osigurati apolitičnost natjecanja, a mi smo predvidjeli da bi njezin nastup mogao podići tenzije i podjele u ukrajinskom društvu - navodi se.

Takv stav nacionalne televizije podržali su i političari, a ministarstvo kulture je reklo da "na Eurosongu mogu nastupati samo patrioti koji su svjesni svoje odgovornosti".

Konačno, iz UA:PBC su najavili da će tražiti novog predstavnika Ukrajine za natjecanje koje se u svibnju ove godine održava u Izraelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:07