IPAK IMA NADE?

Ukrajina u deliriju: ‘Nakon mjeseci razočaranja, konačno smo ostvarili jedno veće napredovanje!‘

Zauzimanje položaja duboko na lijevoj obali Dnjepra omogućilo bi ukrajinskoj vojsci veći prodor na jug

Ukrajinski vojnici na Dnjepru

 Virginie Nguyen Hoang/Afp/Profimedia/Virginie Nguyen Hoang/afp/profimedia

Ukrajinska vojska rekla je u nedjelju da je potisnula Ruse "3 do 8 kilometara" duboko na lijevoj obali Dnjepra koju je okupirala Moskva u prvoj brojkama iskazanoj procjeni napredovanja nakon mjeseci razočaravajuće protuofenzive.

"Prvi podaci govore o napretku od 3 do 8 km, ovisno o specifičnostima geografije i topografije lijeve obale", rekla je glasnogovornica ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk za ukrajinsku televiziju.

Ako se taj podatak potvrdi, bit će to prvo veće napredovanje ukrajinske vojske protiv ruskog okupatora ostvareno u nekoliko zadnjih mjeseci.

Natalija Gumenjuk nije međutim rekla kontroliraju li ukrajinske snage potpuno tu zonu u regiji Herson (na jugu zemlje) ili su se ruski vojnici samo povukli pred napadima Kijeva.

"Neprijatelj nastavlja topničke napade na desnu obalu", rekla je i procijenila da je u toj zoni "nekoliko desetaka tisuća" ruskih vojnika.

"Pred nama je još mnogo posla", rekla je.

Ukrajinska vojska počela je u lipnju protuofenzivu koju su dugo očekivali službeni Kijev i njegovi zapadni saveznici, no ona nije ispunila očekivanja jer su Ukrajinci vratili tek šačicu sela na jugu i istoku.

Zadnji već uspjeh Ukrajina je ostvarila u kolovozu kada je pod svoj nadzor vratila selo Robotine u južnoj regiji Zaporižja.

Kijev se nadao da će mu taj povrat omogućiti prodor u ruske linije i oslobađanje okupiranih zona, no ukrajinska vojska u tome nije uspjela jer je izložena snažnoj ruskoj vatri i čvrstim linijama obrane.

Zauzimanje položaja duboko na lijevoj obali Dnjepra omogućilo bi ukrajinskoj vojsci veći prodor na jug, ali da bi u tome uspjela Ukrajina mora rasporediti velik broj ljudi, vozila i opreme u teško pristupačnoj pjeskovitoj i močvarnoj zoni.

Agencija AFP dodaje da ne može potvrditi iznesene podatke ukrajinske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:59