RAZGOVOR O INVAZIJI

Ukrajina u fokusu videokonferencije čelnika G7, moguće pokretanje novih sankcija protiv Rusije

Nedjeljni sastanak održava se na dan kad se u Europi obilježava završetak Drugog svjetskog rata i oslobođenje od nacističkih snaga

Volodimir Zelenski

 Maxym Marusenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Čelnici skupine G7 u nedjelju bi trebali održati videokonferenciju na kojoj će dominirati zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Trebao bi sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji će obavijestiti čelnike Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a o stanju u njegovoj zemlji.

Prema nekim izvješćima, američki predsjednik Joe Biden mogao bi pokrenuti pitanje dodatnih sankcija protiv Rusije.

Još se ne zna u koje će se vrijeme videokonferencija održati.

Nedjeljni sastanak održava se na dan kad se tradicionalno u Europi obilježava završetak Drugog svjetskog rata i oslobođenje Europe od nacističkih snaga. Rusija kraj toga rata obilježava u ponedjeljak.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače pod izgovorom navodnog zlostavljanja etničkih Rusa na ukrajinskom tlu i obećavajući da će "denacificirati" susjednu zemlju.

Snažan ukrajinski otpor potisnuo je ruske snage natrag na istok, ali Rusija nije pokazala znakove odustajanja od rata za koji je, mjesecima prije napada, tvrdila da neće započeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:07