OKUPATOR SE POVUKAO

Ukrajina: ‘U oslobođenom Hersonu stanovnici se privikavaju na novi život‘

Na ulicama su se mogla vidjeti uništena vojna vozila, oštećene zgrade i osjetiti vonj spaljenog drva
 -/Afp

Osjećaj olakšanja prevladavao je nad veseljem u nedjelju u Hersonu, na jugu Ukrajine, gdje se stanovnici pokušavaju priviknuti na nove životne uvjete nakon višemjesečne ruske okupacije.

Mnogi stanovnici grada žale se da su ruske snage, koje su u petak završile evakuaciju iz grada nakon osmomjesečne okupacije, ostavile za sobom pustoš.

Na ulicama su se mogla vidjeti uništena vojna vozila, oštećene zgrade i osjetiti vonj spaljenog drva u toj strateškoj luci na Crnome moru, gdje je do neki dan bjesnio rat.

Po riječima novinara AFP-a koji je ušao u grad, u nedjelju nije bilo prizora velikog slavlja, a stanovnici su zapravo osjećali olakšanje zbog odlaska okupatora.

Skupine ljudi okupile su se na glavnom trgu u gradu kako bi putem satelitske internetske usluge Starlink u vlasništvu Elona Muska, vlasnika Tesle i Twittera, stupili u vezu sa svojim najbližima.

"Moram stupiti u kontakt s obitelji", rekla je Klaudija Mih, 69-godišnja umirovljena učiteljica. "Već tjedan dana nemamo vode, rekla je. Kažu da je sve minirano, bojimo se".

Rusi su "sve odnijeli sa sobom. Ispraznili su trgovine", rekla je 30-godišnja prodavačica Viktorija Dibovska.

"Prije tri - četiri dana presjekli su elektrokablove, u trenutku kad su se počeli povlačiti. Nestali su preko noći", rekla je Antonina Visočenko (29). "Bog će ih kazniti za sve što su učinili", rekla je Svitlana Vilna (47).

Nakon niza vojnih poraza ruske vojske od ljetos, rusko povlačenje iz Hersona je poniženje za Kremlj, to veće što je oblast oko tog velikog grada jedna od četiriju koje je Rusija anektirala protivno međunarodnome pravu, nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Ovo je treće veće povlačenje ruskih snaga od početka rata, pošto je Rusija proljetos odustala od zauzimanja Kijeva zbog žestokog otpora Ukrajinaca, a u rujnu je bila protjerana iz gotovo čitave Harkivske oblasti, na sjeveroistoku zemlje.

Nakon osam mjeseci ruske okupacije u Hersonu se ponovno mogu gledati programi državne televizije.

Dvjestotinjak policajaca je raspoređeno u Hersonu kako bi podignuli kontrolne točke i dokumentirali "zločine ruskih okupatora", rekao je u subotu ravnatelj nacionalne policije Ihor Kljimenko.

U nedjelju je ruska vojska nastavila kopati rovove na lijevoj obali Dnjipra, gdje se ukopava, objavila je ukrajinska vojska.

Ruske snage su tijekom noći ispalile rakete S-300 na desnu obalu, ne pričinivši štetu, navodi isti izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:33