OSLOBOĐEN KLJUČNI GRAD

Ukrajina u potpunom transu, Rusija i službeno objavila: ‘Donijeli smo odluku - povlačimo se!‘

Ukrajinski dužnosnici tvrde kako je ovo rezultat velike protuofenzive u sklopu koje su prekinuli vitalne lance opsrkbe ruskih snaga

Rusi objavili povlačenje

 Twitter/

Rusija je objavila da povlači svoje trupe s najmane dvije pozicije koje su zauzeli Ukrajinci u agresivnoj protuofenzivi započetoj proteklih dana.

Kako navodi agencija Associated Press, rusko Ministarstvo obrane tu je odluku donijelo nedugo nakon što su ukrajinske snage napredovale i u smjeru Harkiva, drugog najvećeg grada u zemlji. Vjeruje se da bi se ova zona mogla pretvoriti u najznačjniju bojišnicu rusko-ukrajinskog rata.

Glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov kazao je subotu da će vojne snage biti prebačne u donjecko područje. Rekao je da se vaj potez povlači kako bi se osigurala provedba ciljeva "specijalne vojne operacije u Ukrajini" te oslobađanje Donbasa.

Dakle, ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta na bojišnici u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon silovitog napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije opskrbe.

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo obrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkiv, rekavši da će biti poslani da pojačaju operacije drugdje u susjednom Donecku.

Ukrajinski dužnosnici tvrde kako je ovo rezultat velike protuofenzive u sklopu koje su prekinuli vitalne lance opsrkbe ruskih snaga. Ukrajinski glasnogovornik ministra vanjskih poslova Oleh Nikolenko kazao je da su Ukrajinci zauzeli Kupjansk, grad koji je ključan za opskrbu ruskih vojnika u Izjumu, te da se protiv Rusa bore teškom artiljerijom. Rusija je ovo važno prometno čvorište zauzela već na početku agresije u veljači.

Britansko Ministarstvo obrane priopćilo je kako njihovi podaci kazuju da je Ukrajina napredovala dodatnih pedeset kilometara južno od arkiva, te su uspjeli izolirati ruske snage.

- Ruski vojnici uhvaćeni su iznenada. Ukrajinske snage uspjele su zarobiti mnoge te okružili brojne gradove, što će imati velik utjecaj na ruske lance opskrbe vojnika - kazao je britanski vojni dužnosnik.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je kako Rusi nemaju hrane niti goriva. Dodao je da je pitanje vremena kada će njihova agresija popustiti.

Ukrajina tvrdi da je samo ovog tjedna oslobodila oko 1000 kilometara teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustvrdio je da su njegove snage osvojile najmanje 30 naselja i mjesta u ovom ratu samo u harkivskoj regiji. Dodao je da se u ta područja postepeno i staloženo vraća ukrajinska zastava.

Velika protuofenziva planirana je tjednima, javlja AP, dodajući kako je cilj vratiti teritorij kojeg je oduzela Rusija tijekom svoje agresije.

Zelenskij se obratio naciji nakon što se ukrajinska zastava nanovo zavijorila u gradu Bajakliju koji je šest mjeseci bio pod ruskom okupacijom.

U donbaskoj regiji civili se, kažu tamošnji dužnosnici, svakodnevno izlažu riziku od ruskih napada. Najmanje dvije osobe poginule su ovog tjedna u Bakhmutu i susjednom selu Yahidne.

U međuvremenu je u subotu u posjet Kijevu nenajavljeno stigla njemačka inomistrica Annalena Baerbock koja je rekla da se "Europa neće umoriti od pomaganja Ukrajini", unatoč rastućem pritisku ruskog vladara, predsjednika Vladimira Putina.

Američki državni tajnik Antony Blinken upozorava pak da bi se ukrajinski rat mogao protezati još mjesecima, ali i da trenutno ulati u ključnu fazu te je pozvao saveznike da Ukrajini pomognu prebroditi tešku zimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 13:31