RASTE ZABRINUTOST

Ukrajina upozorava: ‘Snage pod ruskom kontrolom provode vježbe velikog razmjera‘

Rusija ima više od 92.000 vojnika razmještenih oko ukrajinskih granica i priprema se za napad do kraja siječnja ili početkom veljače
 VASILY MAXIMOV/AFP

Snage pod ruskom kontrolom na istoku Ukrajine povećavaju svoju borbenu spremnost i provele su vježbe velikih razmjera, priopćila je u utorak obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane.

Kijev i zemlje članice NATO-a izrazili su zabrinutost da bi kretanje ruske vojske blizu ukrajinske granice moglo dovesti do vojne eskalacije. Rusija kaže da nema takve namjere i optužuje Ukrajinu i SAD da potiču napetosti.

Snage koje podupire Rusija u regiji Donbasu na istoku Ukrajine borile su se s ukrajinskim vojnicima u sukobu u kojemu je od 2014. godine prema riječima Kijeva stradalo 14.000 osoba.

Rusija "pojačava borbenu spremnost ruskih okupacijskih snaga na privremeno okupiranom teritoriju regija Donjeck i Lugansk", priopćilo je ministarstvo obrane.

Ruska strana obavještajna agencija u ponedjeljak je trenutne tenzije usporedila s događajima koji su prethodili kratkom ratu iz 2008. godine u kojem su ruske snage zgazile vojsku susjedne Gruzije.

Američki dužnosnici rekli su Reutersu da je nejasno je li ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio kakvu akciju će poduzeti.

Nitko od američkih dužnosnika nije rekao da očekuje trenutni napad, no rekli su da rusko djelovanje upućuje na stvaranje krize.

Rekli su da se Washington nada da će spriječiti sukob stvaranjem međunarodnog konsenzusa po pitanju prijetnje, s mogućnošću potencijalnih sankcija ako Moskva odluči djelovati.

Kremlj je prethodno izvijestio da se insinuacije američkih medija da Rusija planira napasti Ukrajinu koriste u dezinformacijskoj kampanji.

Čelnik ukrajinske vojne obavještajne agencije rekao je ovaj vikend mediju Military Times da Rusija ima više od 92.000 vojnika razmještenih oko ukrajinskih granica te da se priprema za napad do kraja siječnja ili početkom veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 20:48