SPORAN PROPIS

UKRAJINA USVOJILA ZAKON KOJI UKRAJINSKOM JEZIKU DAJE POSEBAN STATUS Rusija to smatra diskriminacijom, građani usvajanje dočekali ovacijama

 
Ukrajinski parlament, Andrej Parubij (predsjednik Parlamenta)
 Profimedia, TASS, Kommersant

Ukrajinski parlament u četvrtak je prihvatio zakon koji ukrajinskom jeziku daje poseban status i čini ga obaveznim za zaposlenike u javnom sektoru, a Rusija je objavila kako taj potez produbljuje podjele u ukrajinskom društvu i vrši diskriminaciju prema ruskim govornicima.

Zakon obvezuje sve građane da znaju ukrajinski jezik koji postaje obavezan za javne službenike, vojnike, liječnike i učitelje. Zagovarao ga je Petro Porošenko, dosadašnji predsjednik na odlasku.

Očekuje se da će on potpisati zakon prije stupanja s dužnosti u narednim tjednima, nakon što je u nedjelju izgubio na izborima od Volodimira Zelenskija, glumca koji u javnosti većinom govori ruski.

Ukrajinski je dominantan jezik u zapadnoj Ukrajini, a ruski na većem dijelu istoka. Oba se jezika rašireno govore u prijestolnici Kijevu, a velik dio populacije ih dobro govori oba.

Televizija je često bilingvalna, s voditeljima i gostima koji mijenjaju jezike, ponekad pitajući pitanje na jednom, a odgovarajući na drugom jeziku.

Jezično pitanje postalo je osjetljivije od 2014. kad je prosvjedima zbačen proruski predsjednik, nakon čega je Rusija odgovorila aneksijom Krima i davanjem podrške proruskim pobunjenicima na istoku države.

Separatisti tvrde da su stanovnici na istoku žrtve sve veće diskriminacije protiv ruskih govornika. Dio ukrajinskih govornika odgovara kako je ruski jezik ostavština sovjetske ere koja potkopava ukrajinski identitet.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je potpisao uredbu koja pojednostavljuje proceduru za dobivanje ruskog državljanstva stanovnicima pobunjenih istočnih regija Ukrajine, zbog čega je Kijev pozvao na dodatne međunarodne sankcije.

Porošenko je promociju ukrajinskog jezika stavio u središte svoje neuspješne kampanje za novi mandat na mjestu predsjednika.

Zelenskij, glumac koji je u popularnoj TV seriji igrao ulogu profesora povijesti koji postaje predsjednik, u četvrtak je objavio da će njegov tim istražiti novi zakon da se utvrdi poštuju li se njime prava svih građana.

"Moramo inicirati i usvajati zakone i odluke koje konsolidiraju društvo, a ne obratno", napisao je na Facebooku.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kazala je kako će novi zakon produbiti podjele u ukrajinskom društvu i uvesti stroga ograničenja, ponekad i zabrane, korištenja ruskog u ukrajinskom javnom životu.

Novim zakonom se od televizija i filmskih produkcija traži da osiguraju da je 90 posto njihovog sadržaja na ukrajinskom, a da na tom jeziku bude i najmanje 50 posto tiskovina i knjiga.

Na ukrajinskom mora biti i računalni software, no zakon dopušta i upotrebu engleskog ili bilo kojeg drugog jezika Europske unije.

Zastupnici parlamenta u kojem i dalje dominira koalicija sklona Porošenku usvajanje zakona su dočekali ovacijama, kao i stotine ljudi s ukrajinskim zastavama okupljeni ispred te institucije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 06:10