ZBOGOM ORUŽJE

Ukrajina uzalud preklinjala Njemačku, Zelenski objavio lošu vijesti: ‘Dobio sam poruku od Scholza...‘

Ukrajinci silno žele njemačke rakete koje imaju domet od oko 500 kilometara i mogu nositi snažne bojeve glave

Olaf Scholz i Volodimir Zelenski

 American Photo Archive/Alamy/Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je oštru kritiku njemačkom kancelaru Olafu Scholzu jer i dalje odbija poslati Kijevu njemačke krstareće projektile Taurus te je sugerirao da Scholz oklijeva jer Berlin želi moćno oružje zadržati za sebe u slučaju da budu prisiljeni braniti se od Rusije, piše Politico.

‘Koliko razumijem, kancelar vjeruje da je ovo jedino oružje koje Njemačka ima s obzirom da nema nuklearnog naoružanja‘, rekao je Zelenski, misleći pritom na Taurus projektile.

‘Poslao mi je poruku u kojoj kaže da ne može svoju zemlju ostaviti bez tako moćnog oružja.‘

Njemačka je vlada, međutim, javnosti iznijela posve drugi razlog zašto ne želi poslati Tauruse. Scholz je kazao kako Njemačka odbija Ukrajini poslati projektile jer bi to moglo potaknuti eskalaciju rata i Njemačku uvući u izravan sukob s Rusijom.

Ukrajinci silno žele njemačke rakete Taurus, koje imaju domet od oko 500 kilometara i mogu nositi snažne bojeve glave te kojima bi mogli gađati mete daleko iza bojišnice, poput Kerčkog mosta koji povezuje Rusiju i okupirani Krim.

Međutim, komentari predsjednika Zelenskog - ako je dobro shvatio Scholzove riječi - sugeriraju da njemački kancelar nije rekao baš sve što misli: Berlin treba to oružje da odvrati ruskog predsjednika Vladimira Putin od napada na Njemačku.

Zelenski je rekao da Scholz projektile Taurus smatra sredstvom odvraćanja od nuklearnog napada, no dodao je da u tome ne vidi logiku. ‘Nema te rakete koja vas može zaštititi od nuklearnih udara, ako, ne daj Bože, izbije nuklearni rat. Jako je važno da ljudi znaju da imate nešto posebno, neko posebno oružje. A ako bude rata, to će biti korisno‘, rekao je.

Scholz je, međutim, njemačkoj javnosti rekao nešto drugo. Sebe je prikazao kao vođu koji može pomoći Ukrajini bez prelaska linija koje bi dovele do šireg rata. Zbog ovakvog su ga pristupa neki političari unutar njegove vlastite Socijaldemokratske stranke lijevog centra nazvali ‘kancelarom mira‘.

Iako su ga članovi njegove vlastite koalicijske vlade - zajedno s čelnicima konzervativne oporbe - poticali da pošalje projektile Taurus u Ukrajinu, Scholz je to odbio, tvrdeći da bi taj potez isprovocirao Rusiju.

‘To je granica koju kao kancelar ne želim prijeći. Na meni je odgovornost da spriječim da se Njemačka uključi u ovaj rat‘, rekao je Scholz u ožujku.

Kancelar je također rekao da bi slanje Taurusa značilo i da Berlin morao rasporediti svoje trupe u Ukrajinu kako bi njemački stručnjaci obučili Ukrajince u korištenje projektila.

U svom intervjuu, Zelenski je kritizirao ne samo nevoljkost Njemačke da pošalje projektile, već i sporost SAD-a u davanju dozvole za korištenje borbenih zrakoplova F-16 i raketa ATACMS koje je Amerika već isporučila.

‘Uvijek koristim logiku u svojim koracima, u svojim riječima i zaključcima‘, rekao je Zelenski. ‘I jednostavno ne razumijem logiku koja stoji iza odluke da naš partner koji ima oružje koje je Ukrajini danas potrebno da bi preživjela, to oružje ne želi poslati.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:40