EVAKUACIJA CIVILA

Ukrajina zanijekala dogovor s Rusima, želi da UN bude jamac humanitarnog koridora iz Azovstala

Koridor koji se najavi unilateralno ne omogućuje sigurnost i stoga nije humanitarni koridor, kaže potpredsjednica ukrajinske vlade

Civili u podrumu Azovstala

 Profimedia

Ukrajina je u ponedjeljak zanijekala da je postigla s Rusijom sporazum o evakuaciji civila iz čeličane u Mariupolju te je rekla da bi Ujedinjeni narodi trebali biti "inicijator i jamac" bilo kojeg takvog sporazuma.

Rusija je ranije u ponedjeljak rekla da će otvoriti humanitarni koridor za civile da napuste veliku čeličanu Azovstal gdje su civili skriveni u podrumima s ukrajinskim borcima i nalaze se pod teškom paljbom.

"Danas, ruska strana je još jednom najavila postojanje koridora za civile da napuste Azovstal. U ovo bi se moglo povjerovati da Rusi nisu uništili humanitarne koridore puno puta ranije", napisala je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu.

"Važno je razumjeti da se humanitarni koridor otvara sporazumom obiju strana. Koridor koji se najavi unilateralno ne omogućuje sigurnost i stoga nije humanitarni koridor."

Rekla je da je Ukrajina "pozvala glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da bude inicijator i jamac humanitarnog koridora iz Azovstala za civile."

Predstavnici Ujedinjenih naroda i Međunarodnog odbora Crvenog križa trebali bi biti prisutni kad god bi se dogovorio bilo kakav humanitarni koridor, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:35