DRONOVI UKRAJINE

Ukrajinac od olupine srušenog ruskog zrakoplova proizvodi suvenire i tako financira obranu države

Zrakoplov iz čijih se ostataka stvaraju suveniri je ruski taktički lovac-bombarder Su-34 koji je ukrajinska vojska srušila iznad grada Borodjanke

Ruski avion Su-34 od kakvog Ukrajinac radi suvenire

 Ria Novosti/Sputnik/Profimedia

Ukrajinski poduzetnik pretvara ostatke olupine oborenog ruskog borbenog zrakoplova u suvenirske privjeske za ključeve koje prodaje u inozemstvu, čime financira ukrajinske ratne napore, piše Reuters.

"Mnogi moji prijatelji mi kažu: '1000 dolara? Nitko ti neće to dati za ovaj komad metala, to je ludo'", rekoa je Jurij Visoven, osnivač "Dronova Ukrajine".

"Ujutro sam se probudio i vidio na svom mobitelu da je već prikupljeno 20-30.000 dolara, a konstantno mi se javljaju ljudi i govore da žele donirati više. Oni nam govore da je to nevjerojatno ideja" ,dodao je.

Zrakoplov iz čijih se ostataka stvaraju suveniri je ruski taktički lovac-bombarder Su-34 koji je ukrajinska vojska srušila iznad grada Borodjanke, sjeverozapadno od Kijeva početkom ožujka kada su ruske snage pokušavale zauzeti taj grad.

Nakon što su se Rusi povukli i preusmjerili svoju invaziju na istočnu Ukrajinu, Visoven je je upitao branitelje može li dobiti dio ostataka olupine razbacane po poljima.

Vojnici su mu rekli da su oba pilota zrakoplova poginula. Među olupinama koje je pokazalo ministarstvo bila je kaciga sa šablonom na ruskom s posljednja tri slova prezimena koja završavaju s "-NOV", te prazna kožna futrola s oznakom "Burjat".

Rusija ne potvrđuje pojedinosti o svojim vojnim gubicima, a Reuters nije mogao provjeriti okolnosti u kojima se avion srušio.

Visoven, koji radi u marketingu, izvlači duguljaste komade olupine duge oko 10 centimetara iz fragmenata trupa.

Potom ih strojno obrađuje, polira te otisne natpis s podacima o avionu i zahvalu kupcu. Svaki je prikladan kao privjesak za ključeve te ima ugraviran jedinstven serijski broj.

"Jedinstvenost ovog privjeska za ključeve je u tome što smo ga napravili od olupine pravog ruskog aviona", rekao je.

"Ovo je zaista jedinstven dar onima koji su nam pomogli", dodao je.

Visoven u svom uredu ima primjer infracrvenih termovizijskih dronova koje kupuje za ukrajinsku vojsku od prihoda koje ostvari prodajom privjesaka za ključeve.

"Sada kada smo prikupili puno više novca, osjećamo puno više odgovornosti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 03:02