‘NEKA SE JAVE!‘

Ukrajince koji žive u inozemstvu zovu u vojsku, evo koliko ih je samo u Njemačkoj...

Ukrajinska vojska želi mobilizirati još 450.000 do 500.000 vojnika kako bi odbila rusku invaziju

Ukrajinski vojnici

 Ozge Elif Kizil/Anadolu Via AFP

Ukrajinska vojska ostaje bez vojnika. U potrazi za onima koje bi se moglo poslati na bojište, novi ministar obrane Rustem Umjerov razmatra mogućnost novačenja ukrajinskih muškaraca koji žive u inozemstvu.

Od Ukrajinaca u dobi između 25 i 60 godina u Njemačkoj i drugim zemljama trebalo bi zahtijevati da se jave u regrutne centre oružanih snaga, rekao je Umjerov u intervjuu za Bild, Welt TV i Politico.

Ministar je, doduše, govorio o pozivu. No jasno je dao do znanja da će biti sankcija ako se netko ne odazove. Što to točno znači, nije rekao.

"Još uvijek razgovaramo o tome što će se dogoditi ako ne dođu dobrovoljno", izjavio je ministar, a prenosi Deutsche Welle.

U razgovoru za njemački Die Welt, Bild i Politico Umerov je regrutaciju opisao „ne kao kaznu” nego „čast”.

Austrijske novine Express u studenom su, pozivajući se na europsku statističku agenciju Eurostat, pisale kako je oko 650 tisuća Ukrajinaca sposobnih za služenje vojske otišlo u države EU-a. Gotovo 200 tisuća njih nalazi se u Njemačkoj.

Ukrajinska vojska želi mobilizirati još 450.000 do 500.000 vojnika kako bi odbila rusku invaziju. Međutim, financijski i politički okviri još nisu razjašnjeni.

Predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je mobilizaciju "vrlo osjetljivim pitanjem". Umjerov je, pak, sa svoje strane naglasio da je pravednost važna. Novacima bi ubuduće trebalo biti unaprijed jasno kako će biti obučeni i opremljeni, gdje i kad će služiti te kad će se moći vratiti kućama - ako prežive, piše DW.

Tisuće ukrajinskih muškaraca pokušavaju izbjeći služenje vojnog roka bijegom u inozemstvo. Kontrole na granicama su stroge, službenici pretražuju automobile i vlakove. Ponekad traže ljude i ispod oplate vagona.

Dosta je slučajeva osoba koje su uhvaćene prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice, a poznati su i mnogi slučajevi u kojima vojni obveznici u centrima za novačenje podmićuju službenike kako bi izbjegli vojnu službu.

Zelenski je na konferenciji za medije na kraju godine sugerirao da je na fronti trenutno oko 500 tisuća vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj je tjedan rekao da u "specijalnoj vojnoj operaciji" sudjeluje 617 tisuća ruskih vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:52