UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinci brzo napreduju, pogledajte kako ih dočekuju stanovnici: Britanski analitičar iznio zanimljivu teoriju o Hersonu

Pratimo ključne događaje 260. dana invazije Rusije na Ukrajinu

Doček za ukrajinske snage u Kiselivki

 Twitter

Ključni događaji:

- U tijeku je 260. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Počelo povlačenje ruskih snaga na lijevu obalu Dnjepra

- Rusi: Spriječili smo teroristički napad u Berdjansku

- Ukrajinci oslobodili Snihurivku, objavili snimku iz naselja

- Američki general: ‘Vjerojatno je više od 100.000 ruskih vojnika poginulo ili ranjeno‘

- Vladimir Putin neće doći na summit G20 na Baliju


Zelenski: Oslobodili smo 41 naselje na jugu Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je kako je oslobođeno 41 naselje na jugu Ukrajine. Ukrajinski dužnosnici ranije su kazali kako je samo danas oslobođeno12 naselja.

"Imamo dobre vijesti s juga. Svaki korak naših obrambenih snaga predstavlja živote dane za slobodu Ukrajinaca", kazao je Zelenski.


‘Rusko povlačenje ne znači da se rat bliži kraju‘

Sjedinjene Američke Države primijetile su neke naznake da bi ruske snage mogle planirati povlačenje iz ukrajinskog grada Hersona, izvijestila je Bijela kuća u četvrtak.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da rusko povlačenje iz nekih dijelova Ukrajine ne znači da se rat bliži kraju. Izjavio je i kako Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da započne diplomatske pregovore s Rusijom glede rata.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov u četvrtak je rekao da će Rusiji trebati najmanje tjedan dana da povuče svoje vojnike iz južnog ukrajinskog grada Hersona i da će zima usporiti borbena djelovanja, što će objema stranama dati mogućnost da se reorganiziraju.

Reznikov je u intervjuu u Kijevu rekao da Rusija ima 40.000 vojnika u Hersonskoj oblasti i da su ruske snage još uvijek u samom gradu, u njegovoj okolici i na desnoj obali ogromne rijeke Dnjepar.

"Nije lako povući ove trupe iz Hersona u jednom ili dva dana. Najmanje (će biti potrebno) tjedan dana", rekao je Reznikov za Reuters, priznavši da je teško predvidjeti rusko djelovanje.

Ukrajinske snage već su ušle u vanjska predgrađa Hersona, tvrdi lokalni dužnosnik, dan nakon najavljenog povlačenja ruske vojske iz grada na jugu Ukrajine, prenosi dpa.

Guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim objavio je da je grad Čornobaivka već pod ukrajinskom kontrolom, no nije pružio daljnje pojedinosti.

- Nastavljamo šutjeti jer je sve ovo vojno pitanje - rekao je Kim.

Ukrajinsko zapovjedništvo je u međuvremenu poručilo da se ruska vojska tek polako povlačila kako bi pojačala svoje obrambene linije na drugoj obali rijeke Dnjepar.


Španjolci Ukrajincima šalju oružje

Španjolska će Ukrajini predati dva dodatna protuzračna obrambena sustava Hawk. Ranije su Ukrajincima poslali četiri takva obrambena sustava, rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles. Inače, riječ je o oružju američke proizvodnje.


Rusi navodno u zrak digli TV centar u Hersonu

Ruske trupe navodno su Hersonu u zrak digle u zrak TV centar, kao i regionalno energetsko postrojenje, izvijestila je lokalna publikacija Most. Prema izvješćima, postoje problemi s mobilnom uslugom u gradu, te ona u ovom trenutku radi samo u blizini mosta Antonivski, piše Kyiv Independent.


‘Povlačenje iz Hersona odgovara svima, možda su se i dogovorili‘

“Mislim da bi iz vojne perspektive rusko povlačenje iz Hersona moglo odgovarati objema stranama”, kazao je za Sky News umirovljeni vicemaršal britanskog zrakoplovstva, a trenutno vojni analitičar, Sean Bell.

“Ukrajini to odgovara jer se nisu morali probiti do samog Hersona, što bi bilo užasno teško učiniti. Iz ruske perspektive, Herson nije bio njihov glavni cilj sada imaju puno vojnika koje mogu poslati u Donbas", dodao je.

Na pitanje je li na pomolu potencijalan tajni dogovor između Rusije i Ukrajine Bell je odgovorio kako je nemoguće to znati, ali i kako se vrlo rijetko zapravo dogode ovakvi scenarij koji odgovaraju svima uključenima u sukobe.


Policija priznala nezakonitu pretragu Abramovičeva posjeda

Policija Jerseya, otok koji se nalazi 20 kilometara od Le Manchea, a pod vlašću je britanske krune, priznala je kako je provela nezakonite pretrage prostorija koje su povezane s ruskim oligarhom Romanom Abramovičem, javlja Sky News. Pravni dokument koji je novinska agencija Reuters imala uvid pokazuje da su snage pristale platiti odštetu i ispričati se gospodinu Abramoviču. Ruski poduzetnik, koji je prije bio vlasnik FC Chelsea, dobio je sankcije od strane Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je proglašen "prokremaljskim oligarhom".

U travnju je Kraljevski sud Jerseyja izdao službeni nalog za zamrzavanje 7 milijardi dolara vrijedne imovine povezane s gospodinom Abramovičem, a pretražene su i prostorije za koje se sumnjalo da su povezane s tim poduzetnikom. Pretražene tvrtke osporile su zakonitost naloga za pretres, a policija Jerseyja je sada priznala da su "dobiveni nezakonito" i složila se "da naloge za pretres treba poništiti".


Podoljak: Pretvorit će Herson u grad smrti

Rusija planira pretvoriti grad Herson u smrtonosnu zamku, upozorio je u četvrtak viši savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Ruske snage miniraju "sve" dok se povlače iz grada i planiraju ga granatirati s druge strane rijeke Dnjepar, pretvarajući ga u "grad smrti", napisao je Mihajlo Podoljak na Twitteru.

“Ruska vojska minira sve što može: stanove, kanalizaciju. Topništvo na lijevoj obali planira pretvoriti grad u ruševine. Ovako izgleda ruski svijet: došao, opljačkao, slavio, ubio ‘svjedoke‘, ostavio ruševine i otišao", dodao je.

Moskva je jučer naredila svojim trupama da se povuku iz grada na jugu Ukrajine, ali Ukrajina i njezini saveznici i dalje su oprezni u vezi oko te objave.


Ukrajinci vratili još jedno selo

Ukrajinci su vratili i selo Stanislav, blizu obale u regiji Herson. Pojavile su se snimke na kojima se vidi kako dižu zastavu, a ljudi pjevaju ukrajinsku himnu.


Savjetnik ukrajinskog ministra obrane: ‘Prerano je za slavlje‘

Povlačenje ruskih trupa iz Hersona razlog je za optimizam, ali "moramo paziti da ne donosimo prebrze zaključke", rekao je savjetnik ukrajinskog ministra obrane Jurij Sak pa dodao kako je još "prerano za slavlje".

- Svaki put kad Rusi naprave takozvanu gestu dobre volje i ‘pregrupiraju‘ svoje snage, to je zbog superučinkovitih ukrajinskih oružanih snaga - izjavio je Sak za BBC.

Dodao je i kako ga ne zanima je li ovaj potez ruska zamka.

- Ukrajina neće pokušavati čitati misli neprijatelja. Umjesto toga, usredotočit ćemo se na obavještajne podatke kako bismo vodili svoje vojne operacije. Naš cilj je potpuno oslobađanje zemlje. Borimo se zubima i noktima za svaki metar, svako selo, svaki grad u Ukrajini - rekao je.


Rusima će trebati tjedni za potpuno povlačenje iz Hersona

Rusko povlačenje iz Hersona moglo bi potrajati tjednima. Smatra se da je od 20.000 do 30.000 ruskih vojnika u tom ukrajinskom gradu i moglo bi proći izvjesno vrijeme do njihova izvlačenja.

Američki najviši vojni časnik rekao je kako bi čak mogli proći tjedni za potpuno rusko povlačenje iz grada, piše Sky News.

- Neće im trebati dan ili dva, trebat će im dani, a možda čak i tjedni da povuku te snage južno od rijeke Dnjepar - smatra general Mark Milley.

I dok neki ukrajinski dužnosnici sumnjaju u povlačenje i pitaju se nije li možda ipak riječ o blefu Moskve, general Milley kaže: "Oni to zbilja rade. Javno su to objavili. Vjerujem da se povlače jer žele očuvati svoje snage kako bi ponovno uspostavili obrambene linije južno od rijeke Dnjepar, ali to tek treba vidjeti".

Vojni časnik sugerira kako bi ova velika odluka mogla predstavljati priliku za mir, ako Rusija i Ukrajina budu voljne sjesti za pregovarački stol.

General također smatra kako bi Rusija mogla iskoristiti povlačenje da resetira svoje trupe za proljetnu ofenzivu.


I regija Mikolajiv oslobođena je od ruskih trupa

Ukrajinski medij Kyiv Post tvrdi kako je regija Mikolajiv sad slobodna od ruskih trupa.

Podsjetimo, Rusija je dio te oblasti okupirala još na početku invazije u veljači.

Jugoistočni dio spomenutog područja uključen je u regiju Herson pod ruskom upravom 30. rujna, ali ukrajinska protuofenziva izbacila je okupacijske snage i sad nastavlja napredovati prema samom gradu Hersonu.


Saldo: Herson će biti dio Ruske Federacije, branit ćemo našu zemlju

Vladimir Saldo, proruski šef uprave regije Herson komentirao je odluku o povlačenju ruskih vojnika na ijevu obalu Dnjepra, prenosi agencija RIA Novosti.

- Točno, u ovom trenutku nam je teško, ali ipak ćemo braniti našu zemlju. Naša zemlja u regiji Herson, sav teritorij, bit će dio Ruske Federacije, rekao je.

Saldo je komentirao da je situacija u regiji turbulentna i da je rukovodstvo bilo prisiljeno donositi teške odluke.

- Sigurni smo, pravda će biti zadovoljena, za nju se vrijedi boriti. I znamo da ono što radimo je opravdano, istaknuo je.


Guardian: Smanjuje se veliki džep koji su držale ruske snage

Očevici tvrde da su ruske snage još uvijek donekle prisutne u Hersonu, dok ukrajinske trupe nastavljaju napredovati iz tri smjera sa sjevera, istoka i zapada. Čini se da se veliki džep oko grada, koji su nekoć držale ruske snage, smanjuje, prenosi Guardian.

Snihurivka, sještena 19 kilometara sjeverno od Hersona, bila je važno logističko središte za ruske snage na zapadnoj obali Dnjepra i služila je kao sidro za ruske obrambene snage koje su tamo bile smještene.

Agencija RIA Novosti javlja da proruske vlasti u Hersonu poručuju stanovnicima da je još uvijek moguće napustiti grad i prebaciti se na lijevu obalu Dnjeptra, ali isključivo privatnim putem.

Vlasti koje je imenovala Moskva poručile su da više nema organiziranih odlazaka iz grada.


Bivši savjetnik: ‘Putin se boji atentata na summitu G20‘

Vladimir Putin ne dolazi na G20 u Indoneziju zbog "straha od pokušaja atentata", tvrdi bivši bliski savjetnik ruskog predsjednika Sergej Markov.

- Postoji velika mogućnost da će ga pokušati ubiti obavještajne službe SAD-a, Britanije i Ukrajine, rekao je Markov.

Moskva je priopćila da će Rusiju predstavljati šef diplomacije Sergej Lavrov, a da bi se Putin mogao pojaviti na summitu putem videolinka.


Ukrajinci: Oslobodili smo Kiselivku u regiji Herson

Pojavila su se izvješća da je ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad selom Kiselivka, 15 kilometara sjeverozapadno od Hersona i u blizini zračne luke regije Herson.

Zasad doduše nema potvrde je li riječ o Kiselivki u regiji Mikolajiv ili regiji Herson.

Na Twitteru se dijeli snimka, na kojoj su prikazani stanovnici kako s veseljem dočekuju ukrajinske vojnike.

Nakon vijesti o napredovanju prema Kiselivki, dopisnik Guardiana Peter Beaumont javlja da se ukrajinske snage približavaju Čornobaivki na periferiji Hersona u blizini zračne luke.


Ukrajinci: Imamo dokaze da je Rusija koristila iranske dronove, isporučene nakon veljače

Ukrajinska vojska pokazala je Guardianu, kako tvrdi, dokaze da su barem neke od bespilotnih letjelica iranske proizvodnje, koje je Rusija koristila u ratu, vjerojatno isporučeni nakon invazije Moskve na Ukrajinu u veljači.

Ukrajina je prvi put u rujnu optužila Rusiju da koristi iranske dronove za gađanje ukrajinske energetske infrastrukture.

Osim dronova, anonimni zapadni dužnosnici rekli su CNN-u da Rusija planira kupiti iranske balističke rakete. Isti dužnosnici rekli su da je Iran poslao 450 bespilotnih letjelica u Rusiju i da će poslati još 1000 komada naoružanja.


Zelenski neće doći na summit G20 u Indoneziji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski neće doći na summit G20 na Baliju, objavio je portal detikBali pozivajući se na indonezijskog ministra pomorstva i ulaganja Luhuta Binsara Panjaitane.

Iz ureda ukrajinskog predsjednika objavljeno je da će Zelenski biti "zauzet unutarnjim poslovima Ukrajine".

Panjaitan je potvrdio da Vladimir Putin također neće doći na summit.

- Oba predsjednika imaju vrlo zgusnute rasporede, moramo poštivati njihovu odluku o izostanku sa summita, rekao je.


Stoltenberg: ‘Povlačenje ruskih trupa iz Hersona je još jedna pobjeda za Ukrajinu‘

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Rusija pod ‘teškim pritiskom‘ nakon što je miistar obrane Rusije naredio svojim trupama da se povuku iz Hersona.

- Ako Rusija napusti Herson bit će to još jedna pobjeda za Ukrajinu, rekao je u razgovoru s novinarima nakon susreta s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni u Rimu.


Počelo povlačenje ruskih snaga na lijevu obalu Dnjepra

Ministarstvo obrane Rusije u priopćenju je navelo da je počelo pregrupiranje ruskih trupa na pripremljene položaje na lijevoj strani Dnjepra u regiji Herson.

- Postojbe ruske vojske se prebacuju na lijevu obalu u strogom skladu s odobrenim planom, navodi se.

Podsjetio, 9. studenoga ministar obrane Sergej Šojgu složio se s prijedlogom zapovjednika Združenih snaga Sergejom Surovikinom da se organizira obrana na lijevoj obali Dnjepra.


U Ukrajinu stiglo oružje iz Njemačke

Njemačka je isporučila novi kontingent vojne opreme Ukrajini, uključujući izviđačke bespilotne letjelice, vozila MRAP, projektile i protudronska rješenja.

Ukrajinski obavještajci su u četvrtak pozdravili njemačku isporuku.

Ukrajinska državna televizija Ukrinform izvještava da je Njemačka dala vojnu potporu u vrijednosti od 1,5 milijardi eura od početka sukoba.


Ukrajinci: Napredovali smo 7 kilometara u dva smjera

Ukrajinske snage napredovale su sedam kilometara u dva smjera i ponovno zauzele 12 naselja, prema navodima ukrajinskih oružanih snaga.

- Još ne možemo potvrditi niti demantirati informaciju o tzv. povlačenju ruskih okupacijskih snaga iz Hersona. Ofenzivnu operaciju nastavljamo po planu, navodi se u priopćenju glavnog zapovjednika Valerija Zalužnog.

Ranije su javili kako su zauzeli naselje Snighurivka u južnoj regiji Mikolajiv.


Podoljak: Rusi su minirali Herson, žele ga pretvoriti u ‘grad smrti‘

Visoki ukrajinski dužnosnik Mihailo Podoljak ustvrdio je da Rusija postavlja mine u Hersonu, optužujući rusku vojsku da ga namjerava pretvoriti u ‘grad smrti‘.

Ustvrdio je da ruska vojska "minira sve što može: stanove, kanalizaciju" i da "topničke snage na lijevoj obali rijeke Dnjepar" planira pretvoriti grad u ruševine.

- Ruske snage su došle, opljačkale, slavile, ubile ‘svjedoke‘, ostavile ruševine i napustile Herson, poručio je.


Ukrajinska učiteljica upoznala fotografa koji je snimio najprepoznatljiviju fotografiju rata u Ukrajini

Zakrvavljeno lice ukrajinske učiteljice Olene Kurilo jedno je od najprepoznatljivijih ratnih slika od početka rata. Fotografirao ju je fotoreporter agencije Anadolu Wolfgang Schwan 24. veljače u Čuhujivu u regiji Harkiv.

Devet mjeseci kasnije u Varšavi je organiziran susret učiteljice i fotografa i to pokraj fotografije krvavog lica učiteljice.

image

Wolfgang Schwan i Olena Kurilo

Omar Marques/Anadolu Agency Via Afp

Bivši zamjenik predsjednika Verhovne Rade poginuo na Krimu

Bivši zamjenik predsjednika Verhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, i šef nekadašnje stranke ‘Ujedinjena Rusija" Aleksej Remenjuk poginuo je na Krimu.

NEXTA javlja da je poginuo tijekom policijske potjere u Simferopolu i da je bio u alkoholiziranom stanju.

Podsjetimo, jučer je u prometnoj nesreći poginuo Kiril Stremousov, zamjenika čelnik Hersona.


Rusi: Spriječili smo teroristički napad u Berdjansku

Ruski organi reda uhitili su skupinu terorista koji su navodno pripremali teroristički napad na masovnom okupljanju u Berdjansku, javlja RIA Novosti prenoseći izjave uhićenih.

U okupiranom Berdjansku, ukrajinskoj luci na obali Azovskog mora, između 6. i 9. studenoga održan je obrazovni forum mladih Zaporoške regije, na kojemu su sudjelovali istaknuti gosti, kako javlja ruska agencija.

- Pripremili smo bombe koje su trebale eksplodirati na događaju u Berdjansku, na kojemu je sudjelovala ruska mladež. U bombama je bilo opasnih eksplozivnih sredstava tako da bi bilo puno žrtava. Pružali smo otpor prilikom uhićenja, navodno je izjavio privedeni Ukrajinac Oleg Zavgorodni, a prenosi RIA Novosti.

Nakon pregleda improviziranih eksplozivnih naprava, ruski stručnjak za eksplozive rekao je za RIA Novosti da su bombe bile skrivene u limenkama, a napad su "teroristi planirali izvesti daljinskim upravljanjem".


Ukrajinci oslobodili Snihurivku, objavili snimku iz naselja

131. posebni izvidnički bataljun Ukrajine objavio je videozapis na Telegramu za koji tvrde da je snimljen u Snihurivki, u oblasti Mikolajiv.

To bi mogla biti službena potvrda da su ukrajinske trupe oslobodile grad.

- Danas, 10. studenoga 2022., snage 131. posebne izvidničke bojne oslobodile su naselje Snihurivka. Slava Ukrajini!, napisali su.


Bivši zamjenik zapovjednika u NATO-u: ‘Ovo bi mogla biti zamka, negdje mora biti kvaka‘

General Richard Shireff, bivši zamjenik vrhovnog zapovjednika snaga NATO-a rekao je za Sky News da postoji velika vjerojatnost da je rusko povlačenje iz Hersona ‘zamka‘.

Poručio je da se prvo moramo uvjeriti da se oni, zapravo, povlače iz južne Ukrajine.

- Prvo smo jučer imali taj briefing nalik na pantominu između Šojgua i Surovikina. NIšta što Rusi kažu ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, pa prvo moramo doznati što se događa, rekao je.

Ipak, rekao je da njihovo povlačenje predstavlja "poraz".

- Imaju značajan broj vojnika na zapadnoj obali Dnjepra, Ukrajinci su gađali nekoliko mostova. Rusi znaju da ako se ne povuku organizirano, imaju velike izglede za veliki poraz

- Neću sjediti prekriženih ruku i tvrditi da to nije zamka. Mogla bi biti. Ako su to obznanili javno, onda negdje mora biti kvaka, rekao je.


Putinova propagandistica: Povlačenje iz Hersona podsjeća na potez generala Kutuzova iz vremena Napoleona

Istaknuti zagovornici politike Kremlja izrazili su potporu odluci ruske vojske da se povuče iz Hersona, što predstavlja prekretnicu u ruskoj ofenzivi na Ukrajinu.

Margarita Simonjan, voditeljica na mreži RT poručila je da je povlačenje bilo "nužni korak" kako bi se izbjeglo izlaganje ruskih snaga na desnoj strani Dnjepra i ‘otvaranje puta ukrajinskim snagama prema Krimu".

Takvu odluku ministra obrane Sergeja Šojgua usporedila je s povlačenjem generala Mihaila Kutuzova 1812. iz Moskve kada su Napoleonove trupe napale Rusiju.

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagner grupe, rekao je bi ‘iznimno težak zadatak povlačenja vojnika iz minimalne gubitke mogao biti najveće postignuće generala Surovikina".

- To nije na čast ruskoj vojsci, ali ističe osobne kvalitete zapovjednika. On se ne boji odgovornosti i preuzima punu težinu odluke, rekao je.


Ukrajinska dužnosnica objavila fotografije obnovljene zgrade

Emine Džepar, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, podijelila je na Twitter fotografije obnovljene stambene zgrade.

- Obnovljena je još jedna visoka stambena zgrada nakon ruskog napada. Ukrajina nikada neće odustati. Dat ćemo sve od sebe da zaustavimo agresiju, napisala je. Nije navela u kojem se gradu nalazi obnovljena zgrada.


Erdoğan: ‘Ruska odluka o povlačenju je pozitivan korak‘

Reuters javlja kako je Recep Tayyip Erdoğan na konferenciji za novinare prije odlaska u posjet Uzbekistanu odgovarao na pitanje o izgledima za razgovor Moskve i Kijeva.

- Odluka Rusije da povuče trupe iz Hersona pozitivan je korak, rekao je jutros turski predsjednik Erdoğan.


Vladimir Putin neće doći na summit G20 na Baliju

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na sastanku na vrhu G20 na Baliju idućeg tjedna, reklo je u četvrtak rusko veleposlanstvo za AFP, čime je otklonjena neizvjesnost u vezi s planovima kremaljskog čelnika.

"Mogu potvrditi da će (ministar vanjskih poslova) Sergej Lavrov voditi rusko izaslanstvo na G20. Program predsjednika Putina još se utvrđuje, možda će sudjelovati virtualno", rekla je Julija Tomska, ravnateljica protokola u ruskom veleposlanstvu u Indoneziji.

Ruska agencija RIA objavila je da bi se Putin mogao obratiti sudionicima summitu videolinkom.

Ova vijest dolazi nakon višemjesečne neizvjesnosti u vezi s dolaskom ruskog predsjednika na sastanak na vrhu predsjednika država i vlada G20 koji Indonezija organizira 15. i 16. studenog.

Sergej Lavrov je ranije napustio skup ministara vanjskih poslova G20 u srpnju na Baliju, nakon kritike nekoliko kolega zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Indonezija je bila izložena snažnom pritisku Zapada da isključi Rusiju sa summita zbog rata u Ukrajini. No zemlje jugoistočne Azije su se odlučile za politiku neovisnu o velikim blokovima i istaknule da zemlja domaćin mora biti neutralna.

Indonezijski predsjednik Joko Widodo rekao je u kolovozu da je Vladimir Putin prihvatio njegov poziv na summit.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čija zemlja nije članica G20, dobio je poziv na sastanak i možda će se obratiti video vezom. Zelenski je prošli tjedan upozorio da neće sudjelovatina samitu bude li Putin prisutan.

Indonezija je potvrdila dolazak 17 čelnika, među kojima kineskog predsjednika Xi Jinpinga i Joea Bidena.

Sastanak na vrhu se održava u prilikama višestrukih kriza, rata u Ukrajini, zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo zbog dugotrajne inflacije i posljedica klimatskih promjena.


Snažna eksplozija u Donjecku

Snažna eksplozija odjeknula je u Donjecku, gradu pod ruskom kontrolom. Kao što se može vidjeti na snimci, golemi plamen u četvrti Petrovski uzdizao se nekoliko metara u vis nakon čega je uslijedila snažna detonacija.


WSJ: Washington neće Kijevu isporučiti napredne dronove

Washington je odlučio kako Ukrajini neće isporučiti napredne dronove Grey Eagle MQ-1C.

Naime, Bidenova administracija zabrinuta je kako bi zbog isporuke tog oružja rat mogao eskalirati jer bi Ukrajini dao mogućnost da gađa ciljeve u Rusiji, javlja Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane dužnosnike i osobe upoznate s temom.

Iako to nije ključno za odluku, američki dužnosnici su bili zabrinuti da bi tehnologija u dronovima mogla biti ukradena na bojnom polju, izvijestio je WSJ.

I Kijev i članovi američkog Kongresa zahtijevali su od Bidenove administracije da Ukrajini osigura dronove.

image

Grey Eagle dronovi

Ho/Afp/Profimedia/Ho/afp/profimedia

Američki general: Vjerojatno je više od 100.000 ruskih vojnika poginulo i ranjeno

Američki visokopoziconirani general Mark Milley ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini, dodavši kako su i ukrajinske oružane snage vjerojatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u tom ratu.

Puno ljudske patnje i stradanja, izjavio je general Miley dodavši kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:53