EUROPSKI PARLAMENT

Ukrajinci dobili nagradu Saharov za slobodu mišljenja: ‘Mi smo uz Ukrajinu. Nećemo skrenuti pogled‘

Saharov je godišnja nagrada koju Europski parlament dodjeljuje pojedincima i organizacijama koje se bore za zaštitu ljudskih prava

Slijeva nadesno: Oleksandr Čekrihin, Jaroslav Božko, Taira Julija Paevska, Oleksandra Matvičuk, Vselovod Čencov, Ivan Fedorov, Stanislav Kulikivski s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom

 FREDERICK FLORIN/AFP

Hrabri narod Ukrajine ovogodišnji je dobitnik Nagrade Saharov za slobodu mišljenja.

Predstavnicima ukrajinskog naroda iz različitih vladinih i nevladinih organizacija (Centra za ljudske slobode, evakuacijske medicinske jedinice „Tairini Anđeli“, predstavnicima državnog centra za krizne situacije, pokreta građanskog otpora „Žuta vrpca“ te gradonačelniku trenutno okupiranog Melitopolja) danas je u Europskom parlamentu u Strasbourgu predana nagrada namijenjena Ukrajincima.

image

Obraćanje Volodimir Zelenskog

FREDERICK FLORIN/AFP

Okupljenima u Europskom parlamentu videovezom se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te prvo pozvao na minutu šutnje za sve ukrajinske vojnike i civile ubijene u ratu. Zelnski je, među ostalim, pozvao EU parlament na potporu uspostavi međunarodnog suda za procesuiranje zločina počinjenih od ruskog agresora.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je dodjeljujući nagradu kazala: "Poruka Europe je jasna: mi smo uz Ukrajinu. Nećemo skrenuti pogled.” te obećala daljnju pomoć Ukrajini.

image

Roberta Metsola

FREDERICK FLORIN/AFP

Ove su godine uz, ukrajinski narod, za Saharovu nagradu bili nominirani i kolumbijska Komisija za istinu koja se bavi istraživanjem zločina i kršenjima ljudskih prava u desetljećima dugom sukobu u Kolumbiji te Julian Assange, aktivista WikiLeaksa, koji je vodećim svjetskim medijima dostavio dokumente o ratnim zločinima, proizvoljnim pritvaranjima, kršenjima ljudskih prava i mučenjima.

image
FREDERICK FLORIN/AFP

Saharov je godišnja nagrada koju Europski parlament od 1988. dodjeljuje pojedincima i organizacijama koje se bore za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ime je nagrada dobila po sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu. Novčani iznos nagrade je 50.000,00 eura.

Prošle godine Saharova je dobio ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, nagrađen je za borbu protiv korupcije i kršenja ljudskih prava koje čine ruske vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:39