PRORADIO MUSKOV SUSTAV

Ukrajinci dobili pomoć s neba: ‘Testirali smo Starlink, radi!‘

Problem je što zemaljski terminali, nalik satelitskim antenama, moraju biti postavljeni na vidljivo mjesto pa bi Rusima mogli postati meta

Elon Musk

 Jim Watson/AFP

Testirali smo Starlink, radi! Maksimalna brzina je do 200 Mbps, objavila je jučer "Ukrajinska pravda". Oleg Kutkov, inženjer iz Kijeva, testirao je sustav satelitskog interneta koji je Ukrajini omogućila kompanija SpaceX Elona Muska. Time Ukrajinci usred ruske ofanzive u svoju zemlju dobivaju internet koji Rusi ne mogu ugasiti.

Elon Musk je u subotu objavio da je SpaceX aktivirao internetsku uslugu Starlink u Ukrajini, te da im šalju potrebnu opremu, odgovarajući tako na apel Mihajla Fedorova, ukrajinskog vicepremijera.

"Neki dan je Musk napisao da usluga sada radi u Ukrajini. Provjerio sam, nije radilo, stupio sam u kontakt s ljudima iz SpaceX-a i riješio probleme", objavio je inženjer Kutkov.

Prvi Starlink uređaji stigli su u Ukrajinu kako bi pomogli da se ublaže poremećaji internetske mreže usred ruske invazije i kibernetičkih napada.

"Starlink - ovdje. Hvala, @elonmusk", tvitao je potpredsjednik vlade Fedorov u ponedjeljak navečer. Objavio je snimku vojnog kamiona, napunjenog terminalima. Oleg Kutkov tvitao je da je Starlink u ponedjeljak navečer bio dostupan u Kijevu, s brzinama preuzimanja od 137 megabita u sekundi.

SpaceX je lansirao u Zemljinu orbitu oko 2000 Starlink satelita, koji pružaju brzi internet, preko veze s korisničkim terminalima na zemlji. Budući da se ne oslanja na uobičajenu zemaljsku infrastrukturu, Starlink je idealan za korištenje u ratnim zonama, u prirodnim katastrofama i na teško dostupnim područjima.

Terminali izgledaju kao kućne satelitske antene. No čini se da nisu idealni za ratne uvjete. John Scott-Railton, znanstvenik sa Sveučilišta u Torontu, upozorava da bi Starlinkovi terminali mogli postati ruske mete. Rusija ima desetljeća iskustva u gađanju ljudi, ciljajući njihove satelitske komunikacije, upozorio je Scott-Railton. Putin kontrolira zračni prostor iznad Ukrajine, Starlinkovi terminali mogli bi biti iskorišteni u ruskoj ofanzivi.

Primjerice, terminali zahtijevaju da ih se postavi na mjesto otvoreno prema nebu, kako bi se povezali sa satelitima. Kako visoke zgrade mogu blokirati signal, potrebno je antenu instalirati na vrh najviše zgrade u blizini. A to je prilično ranjivo mjesto, upozorava za Reuters Tim Farrar, konzultant za satelitske komunikacije. Zato Starlink neće moći biti u širokoj primjeni kao zamjena za klasični, zemaljski internet, kaže Farrar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 17:53