SEA BABY 2.0.

Ukrajinci dronove naoružali strahovitim oružjem, objavili i snimku akcije: ‘Sad možemo uzvratiti!‘

SBU je plovila Sea Baby koristio kada je u srpnju 2023. napao Kerčki most

Navodni napad termobaričkim oružjem koje je montirano na besposadno plovilo Sea Baby

 Screenshot/X

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) tvrdi da je ruske brodove kod Sevastopolja na poluotoku Krimu prvi put napala besposadnim plovilima Sea Baby koja su bila naoružana bacačima raketa, piše The War Zone. Novinski portal Ukrajinska pravda objavila je u ponedjeljak video snimku koju joj je dostavio SBU, a na kojoj se navodno može vidjeti taj napad.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je Ukrajinskoj pravdi da video pokazuje kako "ukrajinski dronovi pucaju po ruskim brodovima koji su isplovili iz jedne krimske luke kako bi ih potopili". Međutim, Maljuk je rekao da dronovi nisu pobjegli nakon što su Rusi na njih zapucali već da su se okrenuli i uzvratili vatru.

Na snimci koja traje 15 sekundi naoko se može vidjeti kako je na ruske brodove ispaljeno 14 projektila, pretpostavlja se iz besposadnih plovila Sea Baby. Na snimci se ne može vidjeti jesu li ti projektili nešto i pogodili. Ukrajinska pravda nije navela je li se tijekom te pomorske bitke, čiji se datum odvijanja ne zna, nešto dogodilo, odnosno je li Ukrajina oštetila i potopila ruske brodove te jesu li njezina besposadna plovila preživjela tu razmjenu vatre.

"Na dronovima postoji oružje koje im omogućuje da se bore na otvorenom moru", napisala je Ukrajinska pravda.

Besposadna plovila Sea Baby koja se mogu vidjeti u videu koji je objavila Ukrajinska pravda najvjerojatnije su bila naoružana nenavođenim bacačima termobaričkih raketa RPV-16, rekao je za The War Zone, umirovljeni kapetan u Ratnoj mornarici Ukrajine Andrij Riženko.

Termobaričko oružje, čija je uporaba zabranjena Ženevskom konvencijom, koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Termobarička bomba usisava kisik iz okolnog zraka za stvaranje visokotemperaturne eksplozije. Radi se o dvostupanjskom oružju - naboj prve faze rasprši gorivo poput oblaka koji može prodrijeti u bilo koju zgradu, bunker ili tunel koji nije hermetički zatvoren, distribuira aerosol sastavljen od vrlo finog materijala, od goriva na bazi ugljika do sitnih metalnih čestica. Drugi naboj pali taj oblak, stvarajući vatrenu kuglu, golem udarni val i vakuum koji usisava okolni kisik. Udarni val, koji doslovno usisava zrak iz pluća, može trajati znatno dulje od konvencionalnog eksploziva i sposoban je izazvati potpunu dezintegraciju ljudskog tijela.

Fotografije plovila Sea Baby s raketnim bacačima već su viđene.

Ako ta plovila sada mogu ispaljivati termobaričke projektile, ukrajinske će snage moći izvoditi kompleksnije napade.

SBU je plovila Sea Baby koristio kada je u srpnju 2023. napao Kerčki most. Ta su plovila Ukrajinci koristili i kada su u rujnu i listopadu ove godine napali tri ruska broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:20