UVOD U VELIKU OFENZIVU

Ukrajinci HIMARS-om zatvorili Rusima ključni most: ‘Sada mogu preplivati preko Dnjepra!‘

Cilj ukrajinskih snaga bio je onemogućiti prijevoz teške vojne opreme u grad

Ukrajinci koriste raketni sustav Himars

 Profimedia/

Ukrajinska vojska granatirala je Antonivski most, most preko rijeke Dnjepar, ključan za obranu i opskrbu Hersona, ukrajinskog grada koji je na početku ruske invazije došao u ruke ruskih snaga.

Napad na most pokazuje na to da Ukrajina pojačava operacije usmjerene na povrata kontrole nad tim gradom, što Kijev najavljuje do rujna. I ruska je strana potvrdila da je most pogođen, ali navodi kako napadi nisu rezultirali značajnijim onesposobljavanjem mosta preko kojeg opskrba stiže u grad, već da su eksplozije stvorile nove rupe. Kiril Stremusov, zamjenik šefa instalirane ruske administracije grada, poručio je kako je riječ samo o novim rupama, a da most i dalje funkcionira.

Onemogućiti logistiku

Cilj ukrajinskih snaga bio je onemogućiti prijevoz teške vojne opreme u grad. Ukrajinska vojska zbog toga je proteklog tjedna granatirala cestu preko brane kraj Nove Hakovke.

Snimke i izjave svjedočanstva govore o 18 detonacija na mostu, iz čega proizlazi da je ruska proturaketna obrana podbacila. Cilj ukrajinske strane je izolirati grad. Most je, prema medijskim izvještajima, zatvoren za promet.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, poručio je ruskoj strani da bi "okupatori trebali napustiti grad" ili naučiti plivati preko Dnjepra. "Uskoro neće biti treće opcije", poručio je Podoljak. Napadi na Antonivski most, kako prenosi Guardian, gađan je raketnim sustavom HIMARS, koji je Ukrajina dobila od Zapada, i zahvaljujući kojem je već pokazala zube ruskim napadačima gađajući daleko njihovo zaleđe. Ukrajinci se sada nadaju da bi ruske snage mogle ostati odsječene i bez mogućnosti za vojno pojačanje u tom gradu, u kojem je prije rata živjelo 335.000 stanovnika.

Iz Hersona ruske snage gađaju Mikolajevsku oblast, koja je pod kontrolom ukrajinske vojske. S poboljšanim naoružanjem Ukrajinci su sve samopouzdaniji, kada je riječ o pokušaju da se probiju do grada čije im je zauzimanje na početku bila važno kao i zauzimanje Mariupolja. Herson predstavlja vrata prema Odesi, a olakšava rusko napredovanje prema sjeveru i zapadu, i znači da su Rusi prešli rijeku Dnjepar. U svojoj protuofenzivi Ukrajinci su se usredotočili na oslobađanje toga grada, čime bi se osujetili ambiciozni ruski planovi o odsijecanju Ukrajine od Crnog mora, gospodarske žile kucavice cijele zemlje. U Herson, koji se nalazi na spoju Crnog mora i rijeke Dnjepar, ulazi se preko četiri mosta. Napadnuti ga povezuje s istokom i Krimom.

Banke krive za ratne zločine?

Zapažena je i vijest da je Ukrajina ovih dana zatražila da se neke velike američke i europske banke optuže kao počiniteljice ratnih zločina. Oleg Ustenko, Zelenskijev savjetnik za ekonomiju, rekao je da ukrajinska vlada vjeruje da banke, među kojima i JPMorgan, HSBC I Citi, pomažu Kremlju u ratu protiv Ukrajine. "Svi oni koji financiraju ratne kriminalce, one koji čine grozne zločine protiv Ukrajine, prema našoj logici, također čine ratne zločine", rekao je Ustenko za televiziju CNCB.

Njegovo je mišljenje da te banke moraju preuzeti odgovornost za produljenje sukoba i rat u Ukrajini. Ukrajinska vlada ranije je pisala direktorima američkih i europskih banaka, među ostalima i Jamieju Dimonu iz JPMorgana, i Noelu Quinnu iz HSBC-a, zahtijevajući od njih da prekinu poslovanje sa skupinama koje trguju ruskom naftom i dionicama s ruskim subjektima. U pismu koje je Ustanko poslao bankama navodi se da im neće dopustiti da sudjeluju u obnovi zemlje nakon rata. Ustenko je tom prilikom otkrio i procjene o tome koliko je invazija naštetila ukrajinskom gospodarstvu. "Trenutačno predviđamo da će se ukrajinsko gospodarstvo stisnuti između 35 i 40 posto. To je zato što 50 posto tvrtki ne može poslovati ili posluje tek s ograničenim kapacitetima", objasnio je Ustenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:46