AMERIČKA PROCJENA

‘Ukrajinci imaju sjajnu taktiku, rade odličan posao, ali Lugansk će ipak pasti, znamo i kada‘

Žestoke ulične borbe nastavljaju se u Sjeverodonjecku. Ukrajinske snage tvrde da kontroliraju trećinu grada

Ruski tenk u ukrajinskom selu Bugas

 Taisiya Vorontsova/Tass/Profimedia/Taisiya Vorontsova/Tass/Profimedia

Vrlo je vjerojatno da će Rusija preuzeti kontrolu nad cijelom regijom Lugansk na istoku Ukrajine i to u roku od nekoliko tjedana, ustvrdio je visoki američki dužnosnik iz sfere obrane navodeći kao razloge velike gubitke Ukrajine te sve manje zalihe oružja.

Time Rusija ne bi ostvarila svoj ratni cilj zauzimanja cijelog Luganska i Donjecka, koji zajedno čine regiju Donbas u Istočnoj Ukrajini, ali bi to i dalje predstavljalo pobjedu za ruske snage i stvaranje nove de facto linije fronte koja bi mogla trajati neko vrijeme.

Pritisak ruskih snaga na ukrajinske gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk sve je veći. Mogli bi pasti u ruke ruskih snaga u roku od tjedan dana, rekao je isti dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, prenosi Washington Post.

Žestoke ulične borbe nastavljene su i u subotu u Sjeverodonjecku. Ukrajinske snage kontroliraju trećinu grada, rekao je gradonačelnik Oleksandr Striuk za BBC-jev ukrajinski servis.

Ruske trupe nisu od petka ostvarila napredak u gradu, pokazuju najnoviji obavještajni podaci britanskog ministarstva obrane, objavljeni u subotu. Uz pomoć topničkih projektila i zračnih napada pokušavaju slomiti ukrajinsku obranu, koja je Zapad pozvala na brzu isporuku oružja nakon što su ustvrdili da im ponestaje zaliha.

Američki obrambeni dužnosnik rekao je da je Rusija, gledajući u cjelini, ostvarila veći napredak, no istaknuo da su to skupo platili zbog velikih ljudskih gubitaka.

image

Borbe u Sjeverodonjecku

Aris Messinis/AFP

Ukrajinske snage imaju vrlo učinkovitu taktiku, u kojoj Rusija vrši pritisak napadajući dok se ukrajinske snage povlače, a potom Ukrajinci odbijaju napad i ponovno zauzimaju teritorij.

- Ukrajinci rade stvarno dobar posao, rekao je.

Ukrajinske snage nastavile su u subotu s protuofenzivom u regiji Herson, ponovno preuzimajući potpunu kontrolu nad mjestom Tavriis’ke, objavilo je gradsko vijeće Herona u objavi na Facebooku.

Tvrdnja se nije mogla neovisno provjeriti.

Približno 10.000 ukrajinskih vojnika ubijeno je od početka ruske invazije, rekao je u subotu Oleksij Arestovič, vojni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Između 200 i 300 ukrajinskih vojnika gine svakodnevno, rekao je te ustvrdio da je Rusija imala još veće gubitke od veljače. Ove tvrdnje Washington Post nije mogao provjeriti iz neovisnog izvora.

Zelenski je u subotu rekao da je 'prekasno' da bi se uvjerilo Rusiju da prekine svoju invaziju, pozivajući svijet da izbjegne kompromis s Moskvom i poduzme jače akcije protiv Rusije.

Washington Post također ne propušta podsjetiti na rijedak slučaj napetosti u odnosu između američkog predsjednika Joea Bidena i Zelenskog koje su isplivale u petak, kada je Biden rekao da ukrajinski čelnik nije želio čuti kada su američki obavještajni dužnosnici upozoravali na ruski napad prije invazije 24. veljače.

Ukrajinski dužnosnici odbacili su Bidenovu izjavu kako su se vlasti u Kijevu oglušile na njegova upozorenja.

Savjetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak komentirao je da je Ukrajina znala da Rusija planira započeti invaziju, ali da nisu znali koliki će biti razmjeri oružanog sukoba.

Ukrajina zadržala kontrolu nad postrojenjem u Severodonjecku

Ukrajina je zadržala kontrolu nad kemijskim postrojenjem Azot u Sjeverodonecku, u kojemu se skriva stotine civila, rekao je pokrajinski guverner u nedjelju.

"Azot nije blokiran, borbe se nastavljaju u ulicama pored postrojenja", rekao je Sergij Hajdai ukrajinsku televiziju.

Dodao je da očekuje da će ruske snage uložiti sve svoje napore u pokušaju da osvoje grad u nedjelju ili u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:18