IMPRESIVNA LINIJA

Ukrajinci kopirali čuvenog ruskog generala: ‘Postavljamo zid smrti sa 42.000 zmajevih zubi!‘

Duž 1000 kilometara duge linije bojišnice postavlja se 42.000 komada betonskih protutenkovskih prepreka

Ukrajinsko postavljanje ‘zmajevih zuba‘

 Social Media/Willwest News/Profimedia

Ukrajina gradi više nego impresivnu novu liniju obrane protiv snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina koju, između ostaloga, čine i 42.000 komada betonskih protutenkovskih prepreka poznatih kao "zmajevi zubi", koji će biti razasuti duž rovova obrubljenih bodljikavom žicom.

Naime, ukrajinska vojska priprema se za novi ofenzivu Kremlja koja se očekuje idućih mjeseci, postavljajući ‘zid smrti‘ dugačak gotovo 1000 kilometara i izgrađen od protutenkovskih prepreka, podzemnih bunkera i utvrđenih rovova. Duž linije bojišnice nalaze se svježe iskopani rovovi, betonske zamke i podzemni zapovjedni centri za obranu snaga Kijeva.

Snimke pokazuju nizove i nizove tih protutenkovskih piramidalnih struktura oštrih rubova. Te su prepreke ovdje kako bi zaustavile valove ruskih tenkova, što je ruska vojska također koristila u svojem utvrđivanju prošle godine kako bi (uspješno) obranila zauzete teritorije tijekom velike ukrajinske protuofenzive. Radilo se o tzv. Surovikinovoj liniji obrane, golemom kompleksu fortifikacija i minskih polja koji je izgradio general Sergej Surovikin, tada zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, koji je kasnije smijenjen i nakon pobune grupe Wagner i njihova šefa Jevgenija Prigožina - s kojim je navodno bio dobar - više-manje je nestao iz javnosti.

image
Social Media/Willwest News/Profimedia/Social Media/willwest News/profimedia

Betonski ‘zmajevi zubi‘ postavljaju se na golemim udaljenostima kako bi se spriječilo Ruse u napredovanju. Tako se Putinov troslojni sustav rovova, raznih protutenkovskih i protupješačkih prepreka i uporišta sada primjenjuje na ukrajinskoj strani i mogao bi biti dovoljno čvrst da Ukrajinci uspiju zadržati svoje položaje, kako piše britanski The Sun.

Jedan ukrajinski dužnosnik iz regije Dnipro izjavio je da je "jačanje obrambenih sposobnosti regije jedno od prioritetnih područja", dok se pripremaju za idući potez ruskih snaga. U Dnipru, regiji u središnjoj Ukrajini, naručili su 42.000 komada ‘zmajevih zuba‘ i 14 kompleta armiranobetonskih konstrukcija za svoje obrambene napore. Istovremeno, u Zaporižju je za iste napore izdvojeno nevjerojatnih 27 milijuna funti.

image
Ukrainian Ministry Of Defence/Willwest News/Profimedia/Ukrainian Ministry Of Defence/willwest News/profimedia

Gradovi u regiji Doneck, gdje se nalazi nedavno pala Avdiivka, te pojedina područja u regiji Harkiv, također očekuju izgradnju fortifikacija. Avdiivka je pretrpjela snažan udarac od ruskih snaga koje su gađale ukrajinske snage bombama i topništvom, dok je ukrajinskim kopnenim snagama nedostajalo dovoljno streljiva da uzvrate udarac.

No, ovaj posao ukrajinskog ukopavanja kako bi spremni dočekali ruske napade, vrlo je naporan. Samo nekoliko kilometara od prve linije bojišnice, ukrajinska inženjerija se utrkuje s vremenom da iskopaju dovoljno rovova i postave dovoljno ‘zmajevih zuba‘ u području oko prve linije. Prema mediju RBC Ukrajina, snage ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog grade i minska polja kako bi zaustavile neprijatelja. Ipak, obrana Kijeva duž dijela bojišnice koji se proteže od Zaporižje na jugu do Donecka na istoku ne može biti baš neprobojna.

image
Roman Pilipey/Afp

Glavni fokus u njihovim ofenzivnim planiranjima jest da bi previše fortifikacija značilo velik rizik da one uspore i njihova ofenzivna djelovanja, a ne samo ruska. "Problem za Ukrajince je da ne žele ostati statični. Ako linije postanu statične i uopće se ne pomiču, to nije dobro s političkog stajališta", komentirao je za britanski The Telegraph Edward Arnold iz londonskog think tanka RUSI. Stoga će morati pronaći ravnotežu između uspješne obrane sa svojim novim utvrdama, dok istovremeno i dalje nastoje provoditi ofenzivu protiv ruskih snaga.

Ukrajinski napori da ojača svoje obrambene linije dolaze nakon što su upućivali brojne apele međunarodnoj zajednici, odnosno zapadnim partnerima za dodatnu pomoć u streljivu, borbenim zrakoplovima, obuci pilota, tenkovima i projektilima. Američka i europska potpora bile su od vitalnog značaja za ukrajinsko opiranje ruskom agresoru, a vojni analitičari i stručnjaci su upozoravali da su nadolazeći mjeseci ključni u dostavi pomoći koja je zapela, ako se nadaju i žele pobjedu Kijeva.

image
Roman Pilipey/Afp

Institut za proučavanje rata (ISW), think tank koji iscrpno prati sukob od samog početka invazije prije nešto više od dvije godine, nedavno je objavio neke zabrinjavajuće vijesti s terena u Rusiji. Rusi sada koriste poboljšane navođene klizne bombe za gađanje ukrajinskih snaga na tlu. Putin je smijenio svog glavnog admirala u nastojanju da se mornaricu oporavi od brojnih gubitaka u Crnom moru, a dok gomila nove snage, pokušava osvojiti još teritorija kod Bahmuta i Avdiivke. I sprema se za osvajanje novog predsjedničkog mandata, za koji nije sporno da će ga osvojiti, nego samo s kojim postotkom glasova.

To su sve znakovi da se Rusija priprema za novu ofenzivu, a sve to potvrđuju i ranije procurjeli vojni dokumente koji otkrivaju Putinove planove za rat. Nije jasno koliko je točno novih vojnika ruski autokrat uspio mobilizirati, ali ukoliko se ofenziva sprema u kasno proljeće ili rano ljeto, to bi moglo biti razlog za ozbiljnu zabrinutost, a ukrajinski sustav fortifikacija pokazao bi se još važnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 08:11