UDARI IZDALEKA

Ukrajinci Kremlj dovode do ruba očaja, a Kijev ne misli stati: ‘Da nema Bjelorusije, Putinu bi prijetio kolaps‘

Ukrajinski napadi dronovima nanose golemu štetu energetskom sektoru, zbog čega su počele divljati cijene

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

 Alexei Nikolsky/Afp/Profimedia/Alexei Nikolsky/afp/profimedia

Ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama na ruska naftna postrojenja i rafinerije dovode u opasnost naftnu industriju predsjednika Vladimira Putina - kamen temeljac ruskog gospodarstva - pokazuju nedavni događaji.

Proizvodnja benzina u Rusiji pala je nakon niza ukrajinskih udara na rafinerije nafte u zemlji, pokazuju brojke. Rosstat, ruska Federalna državna služba za statistiku, objavila je da je prošlog tjedna nacionalna proizvodnja motornog benzina pala za otprilike 7,4 posto na 754.600 tona u usporedbi s tjednom ranije, kada je proizvodnja iznosila 815.300 tona, izvijestili su lokalni mediji.

Kako bi se uhvatila u koštac s rizikom od nestašica na domaćem tržištu dok ruske rafinerije prolaze kroz opsežne hitne popravke, Moskva se za pomoć obratila svom ključnom savezniku i susjedu Bjelorusiji, izvijestila je agencija Reuters u srijedu.

Četiri izvora iz sektora industrije i trgovine rekli su novinskoj agenciji da je Rusija, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i plina, povećala uvoz benzina iz Bjelorusije, koji je dosegnuo gotovo 3000 metričkih tona u prvoj polovici ožujka, u usporedbi s veljačom, kada je Rusija uvezla 590 tona, i siječnjem, kada je uvoz bio doslovno nula, prenosi Newsweek.

Niz napada

Moskva ovisi o izvozu nafte i energetskoj industriji, koji čine oko 30 posto proračunskih prihoda zemlje i ključni su za financiranje rata u Ukrajini. Rusija je treći najveći svjetski proizvođač nafte, s više od 12 posto globalne proizvodnje sirove nafte, prema podacima njemačke agencije Statista.

Energetska industrija zemlje također je teško pogođena zapadnim sankcijama uvedenim kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. U međuvremenu je Rusija od 1. ožujka zabranila izvoz benzina na šest mjeseci u pokušaju odgovora na skok cijena goriva u zemlji.

image

Ukrajinski napad na rusku rafineriju

Screenshot/X

Kijev je pojačao svoje napade na ruske rafinerije početkom ove godine. Ukrajina je 18. siječnja izvela napad dronovima na naftni terminal u Sankt Peterburgu, oko 1000 kilometara od ukrajinske granice.

U još jednom od napada dronovima, u blizini Sankt Peterburga 21. siječnja, pogođen je glavni terminal za izvoz plina - tvornica plinskog kondenzata Novatek PJSC u luci Ust-Luga - te je došlo do velikog požara i obustave opskrbe gorivom. Ust-Luga je najveća ruska baltička luka, a odgovornost za taj napad preuzela je Služba sigurnosti Ukrajine (SBU), objavio je Kyiv Post.

Ranije ovog mjeseca, Bloomberg je izvijestio da su rafinerije koje su morale prekinuti rad na tjedan dana zajedno činile 12 posto ruskih nacionalnih kapaciteta za preradu nafte. Reuters procjenjuje da je ta brojka sada porasla na 14 posto.

Kijev najavio nove napade

Posljednje naftno postrojenje koje je zaustavilo rad zbog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica je rafinerija srednje veličine Kujbišev u vlasništvu ruskog Rosnjefta u blizini grada Samare na rijeci Volgi, izvijestio je Reuters u četvrtak, pozivajući se na dva izvora iz industrije. Objekt je napadnut prošli tjedan.

Sergej Vakulenko, znanstvenik s Carnegie Russia Eurasia Center, nevladine organizacije specijalizirane za pitanja Rusije i šire regije, ocijenio je u siječnju da će posljedice za rusku naftnu industriju biti ozbiljne "ukoliko svjedočimo početku vala napada na rafinerije nafte u zapadnoj Rusiji".

"U svakom slučaju, čini se da će ruske rezerve otpornosti i domišljatosti biti na ozbiljnoj kušnji. Brzina i kvaliteta popravaka u Kstovu, Ust-Lugi i Tuapseu bit će ključni pokazatelji spremnosti Moskve", rekao je Vakulenko.

Šef SBU-a, Vasilj Maljuk, izjavio je ovaj tjedan da stoji iza svih napada na ruska naftna središta i da će se oni nastaviti, što znači da ruskog čelnika očekuju novi problemi.

Nezadovoljstvo SAD-a

SAD je ranije zatražio od Ukrajine da zaustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu, napose na rafinerije nafte, kako je javio Financial Times. Razlog tome je što bi udari dronovima na ta postrojenja mogli bi izazvati poremećaje u opskrbi ruskom naftom, a time i poremećaje i rast cijena na globalnim tržištima.

Amerikanci također strahuju i da bi napadi na rafinerije mogli dodatno isprovocirati Rusiju, rekla su tri izvora za FT.

Britanski list je javio kako su dužnosnici iz Washingtona poslali opetovana upozorenja visokim dužnosnicima ukrajinskih sigurnosnih službi, prije svega SBU-u i Vojnoobavještajnoj službi (GUR).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 10:18