ZELENSKI TRLJA RUKE

Ukrajinci lome Ruse u ofenzivi, objavili sliku koja bi mogla postati mitska: ‘Naša Iwo Jima!‘

Na društvenim medijima pojavljuju se i videi koji prikazuju kako izgledaju napušteni ruski položaji

Ukrajinski vojnici u Hersonu

 Metin Aktas/Anadolu Agency Via Afp

Ukrajinski vojnici potisnuli su ruske snage u bitci za regiju Herson, zauzevši selo oko kojeg se teške bitke vode već tjedan dana. I proukrajinski i proruski izvori potvrdili su zauzimanje Visokopolja koji je prije rata imao 3700 stanovnika i nalazi se 19 milja zapadno od rijeke Dnjepar, piše Telegraph.

Fotografija objavljena na društvenim medijima prikazuje tri vojnika kako u zoru podižu ukrajinsku zastavu na telefonski stup. Na društvenoj mreži Telegram poznati je ruski bloger imena Rybar geotagirao spomenutu fotografiju te poručio pratiteljima da je riječ o Visokopolju koji su inače branile i elitne ruske padobranske jedinice. Danas je stigla i potvrda da se postrojbe ruskih zračno-desantnih snaga povlače s južnih dijelova Visokopolja kako bi izbjegli eventualno okruženje.

Ukrajina je prošlog tjedna pokrenula oštru ofenzivu kako bi povratila Herson od ruskih snaga. Podsjećamo, Herson je jedina regionalna prijestolnica koju su ruske snage zauzele u prvih nekoliko dana invazije u veljači. S fronte sada stižu različita izvješća, no nekakav konsenzus je da su ruske snage vrlo dobro ukopane, a napredak Ukrajinaca - spor.

Gorespomenuti bloger piše i da su se ruske snage sada povukle u sela Olgino i Arhangelsk, nekoliko milja jugozapadno od Visokopolja.

"Bitke se vode za južno predgrađe Olgina, koji je pod kontrolom ruskih oružanih snaga, i Arkhangelsk, gdje je najmanje polovica naselja pod potvrđenom kontrolom Rusa", rekao je.

Andrij Tsaplienko, jedan od najpopularnijih ukrajinskih vojnih blogera na Telegramu, također je potvrdio napredak Ukrajine.

"Selo Visokopolje u regiji Herson! Ukrajinski vojnici podižu plavo-žutu zastavu. Kažu da je fotografija snimljena danas”, rekao je. Inače, ispod fotografije se gomilaju komentari koji kažu da ih spomenuta fotografija podsjeća na kultnu američku, s Iwo Jime, gdje američki vojnici u sličnoj maniri podižu svoju zastavu.

Rusko ministarstvo obrane nije potvrdilo gubitak Visokopilja, ali je zato James Rushton, britanski vojni analitičar koji se nalazi u Ukrajini, objavio video na Twitteru za koji je rekao da pokazuje kako ukrajinske snage prelaze preko bivših ruskih položaja.

U videu ukrajinski vojnik bez daha snima kamp koji izgleda kao da su ga ruske snage napustile u žurbi.

Jedna snimka prikazuje odbačeni ruksak s položenom puškom. Drugi pokazuje drugu opremu razbacanu po kampu - japanke, kutije za streljivo i ono što se čini kao protutenkovske rakete.

Iako se video ne može neovisno potvrditi, on pokazuje dobro izgrađene zemljane rovove za koje bi vojnicima trebali tjedni da ih iskopaju. Ruski vojnici mjesecima su se pripremali za ukrajinsku ofenzivu na Herson.

"Pojavljuje se mnogo ovakvih videa. Ukrajinci su značajno napredovali u posljednjih nekoliko dana", tvrdi britanski analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:23