BIZARNA TURA

Ukrajinci mame turiste: ‘Dođite! Imamo bombe, uništene zgrade, spaljene tekove i svakodnevne uzbune‘

Iako je u Ukrajini uvedeno vojno stanje i obustavljen zračni promet, strani posjetitelji još uvijek mogu prilično lako putovati kopnom

Irpin

 Daisuke Tomita/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Iako su razumni turisti skloni zaobilaziti ratom pogođena područja, online platforma i turistička agencija Visit Ukraine.Today računa na suprotno.

Šest mjeseci otkako je rat u Ukrajini počeo, ova platforma pokrenula je jednodnevne obilaske tzv. "hrabrih gradova" koji su preživjeli ruske napade i nastavljaju im se odupirati, prodajući turistima jednodnevne ture i doživljaj toga kako je to živjeti usred rata.

Unatoč međunarodnim upozorenjima protiv putovanja u Ukrajinu, tvrtka Visit Ukraine kaže kako je dosad prodala 150 karata, dok njezina web stranica, koja nudi informacije o sigurnom putovanju u Ukrajinu, ima 1,5 milijuna posjeta mjesečno, što je 50 posto više u odnosu na brojeve prije invazije.

Kako stoji na stranici, moguće je bukirati izlete u Kijev, Lavov i Odesu, gradove u koje se usprkos ratu život vratio, ali i u "hrabre gradove" Irpin i Buču, u blizini Kijeva, koji su pretrpjeli veća razaranja i tragedije. Ipak, područja kao što su Mariupolj i Mikolajiv, još pod kontrolom Rusije ili pod stalnim napadom ruskih snaga, zabranjena su za obilaske.

image

Buča

Miguel MEDINA/AFP

Organizatori, osim toga, obećaju turistima obilaske i ture među ostacima bombi, uništenim zgradama, katedralama i stadionima, kao i izgorjelom vojnom opremom te iskustvo čestog zavijanja sirena za zračnu uzbunu. Kao rizik navode i nagazne mine.

Cijene tura, kako se može vidjeti na stranici, kreću se od 40 eura za večernji posjet Lavovu, do 1200 eura za odmor od 10 dana u Ivano-Frankivsku.

Anton Taranenko, izvršni direktor platforme Visit Ukraine, rekao je za CNN Travel da to nije isto što i "mračni turizam" koji vodi posjetitelje na mjesta smrti, katastrofe i razaranja diljem svijeta.

- Ne radi se samo o bombama, nego o onome što se danas događa u Ukrajini, o tome kako ljudi uče živjeti s ratom, pomažu jedni drugima. Možda ćete preko puta mjesta gdje je nedavno pala bomba vidjeti prijatelje kako jedu finu tradicionalnu hranu u ponovno otvorenom bistrou - navodi Taranenko dodajući kako su te ture prilika za Ukrajinu da pokaže svijetu svoj prkos i da život ide dalje, čak i u ratu.

No dodaje i kako posjetitelji moraju biti svjesni da nigdje u Ukrajini nije sto posto sigurno, iako će vodič paziti da svoju turu ne izlaže direktnoj opasnosti.

Ipak, ove ture nemaju službenu podršku Ukrajine. Mariana Oleskiv, predsjednica Državne agencije za razvoj turizma Ukrajine, za CNN je rekla da "sad nije prikladno vrijeme za posjet, ali nakon što pobijedimo i rat završi, pozvat ćemo ljude da posjete Ukrajinu".

image

Odesa

Maurizio Orlando/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

- Na državnoj razini želimo da Ukrajina bude otvorena za turizam, ali za to nam treba više oružja, moramo zaustaviti rat. Naš je službeni stav da turisti posjetite Ukrajinu kad će to za njih biti sigurno, možda sljedeće godine, nadam se - kaže Oleskiv.

Prema službenim podacima, ukrajinski turizam sad je na 50 posto predratne razine unatoč borbama.

Iako je u Ukrajini uvedeno vojno stanje i obustavljen zračni promet, strani posjetitelji još uvijek mogu prilično lako putovati kopnom, ulazeći sa zapada kroz kontrolne točke europskih zemlja koje graniče s Ukrajinom. Taranenko čak kaže da je 15 od 150 karata prodao Amerikancima.

No neovisni stručnjaci za sigurnost putovanja, poput Charlieja McGratha, vlasnika tvrtke Objective Travel Safety, to ne preporučuju.

- Pozivam na krajnji oprez zbog nasumičnih ruskih napada koji su u tijeku. Iako je krajnji zapad Ukrajine relativno siguran i čini se da život ide dalje, jugoistok je mnogo opasniji. To je sve lutrija - navodi zaključujući da još uvijek nije jasno kakva je zaštita ponuđena turistima na turama i što će se dogoditi ako dođe do napada, ako se ozlijede ili njihov vodič pogine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 05:43