PRIZORI IZ HERSONA

Ukrajinci masovno slave, neki ruski vojnik otkrio zadnju zapovijed koju je dobio: ‘Ma neka od***u!‘

Rusija je naredila povlačenje u srijedu nakon što je rekla da su pokušaji održavanja svoje pozicije i opskrbe snaga uzaludni

Navodno Rusi prerušeni u civile

 Twitter

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije navodnih ruskih vojnika prerušenih u civilnu odjeću.

Dvije takve objavio je na Twitteru WarMonitor, koji inače izvještava o ratu u Ukrajini, i pritom upozorio kako su, iako je rusko ministarstvo obrane jutros službeno objavilo da su se povukli iz Hersona, vojnici još uvijek u gradu.

To je potvrdio i neidentificirani ruski vojnik koji je snimio vlastitu kratku ispovijest o povlačenju iz Hersona.

U snimci je opisao upravo kako jedna ruska jedinica odbacuje svoje uniforme i prerušava se u civile.

- Živ sam. Što da kažem? Dogodilo se sve što sam najavljivao. Oni koji traže opravdanje, uspoređujući to s Borodinom (krvava bitka tijekom Napoleonove invazije na Rusiju), možete im reći neka odj***. Oni koji misle da će sve biti u redu, također neka odj***. Oni kopaju utvrde na Krimu i u jednoj jedinici, koju neću imenovati, zadnja zapovijed je bila da se prerušimo u civilnu odjeću - kazao je vojnik koji je krivi nadležne u Rusiji što su racionalizirali povlačenje iz Hersona.

Podsjetimo, ukrajinski vojnici jutros su razvili svoju zastavu na glavnoj administrativnoj zgradi u Hersonu, a društvenim mrežama kruže snimke razgaljenih stanovnika koji oduševljeno grle svoje osloboditelje.

Ukrajinske snage su zauzele više od 40 mjesta oko grada Hersona dok se ruske snage povlače, a ponovno osvajanje nekolicine mjesta potkrijepljeno je nizom fotografija na Twitteru.

Pokrajina Herson jedna je od četiri ukrajinske regije koje je ruski predsjednik Vladimir Putin anektirao krajem rujna što je većina zemalja osudila kao ilegalno.

Kremlj je u petak priopćio da povlačenje ruskih snaga iz Hersona neće promijeniti status oblasti koju je Moskva proglasila dijelom Rusije nakon što ju je pripojila Ukrajini.

"To je dio Ruske Federacije - to je zakonski fiksirano i definirano. Nema i ne može biti promjena", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je naredila povlačenje u srijedu nakon što je rekla da su pokušaji održavanja svoje pozicije i opskrbe snaga "uzaludni" u svjetlu rastuće ukrajinske protuofenzive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29