SIJEVAJU RAKETE

Ukrajinci: ‘Moćno američko oružje moglo bi preokrenuti rat, šaljite još!‘; Rusi: ‘Može, pola smo im već uništili!‘

Sjedinjene Države obećale su Kijevu poslati osam raketnih sustava M142 HIMARS - četiri su već stigla

Ukrajinci već koriste američki raketni sustav HIMARS

 Profimedia/

Ukrajinsko ministarstvo obrane u ponedjeljak je objavilo snimku na kojoj se vidi kako raketni sustav s autoceste negdje u regiji Zaporižja ispaljuje projektile - iako nisu naveli što im je bio cilj, istoga dana prijavljen je žestok udar na zračnu bazu u gradu Melitopolju, koji je pod ruskom okupacijom.

The Telegraph piše kako je to bio posljednji u nizu preciznih napada oružjem koje je Kijev dobio od Zapada, a za koje se Ukrajina nada da bi moglo preokrenuti tijek rata. Podsjetimo, SAD im je obećao poslati osam raketnih sustava M142 HIMARS. Najmanje četiri takva sustava, uključujući i ovaj sa snimke iz Zaporižje, isporučena su u zadnjem tjednu lipnja, a ostatak bi trebao stići do kraja srpnja.

Precizan sustav

Iako se osam ne čini kao velik broj, spomenuti HIMARS daleko je precizniji od svega što trenutačno posjeduju i Ukrajinci i Rusi.

U usporedbi s ukrajinskih 6000, Rusija trenutačno ispaljuje oko 20.000 topničkih granata na dan, rekao je jedan ukrajinski dužnosnik, a objavio je nedavno Kraljevski institut združenih službi (Rusi).

Razorne haubice i rakete nanijele su ogromne gubitke u tromjesečnoj bitki za gradove Severodonjeck i Lisičansk te prisilile Ukrajinu na povlačenje iz regije Luhansk. Što se tiče oružja, Ukrajina ne može parirati Rusima, čak ni uz pomoć Zapada, ali nadaju se kako će dokrajčiti neprijatelja ciljajući njihov lanac opskrbe streljivom.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov dolazak sustava HIMARS najavio je 23. lipnja. Ukrajina je u ponedjeljak ujutro triput napala ruska skladišta streljiva u oblastima Donjeck i Harkiv. Akcije su se nastavile i u utorak, kad su Ukrajinci u Donjecku gađali željeznički kolodvor i obližnju radionicu za popravak vozila.

Ako ne bude mogla ispaljivati na tisuće granata dnevno, smatraju vojni analitičari, Rusija neće moći nastaviti napredovati kroz Luhansk, što će oslabjeti i nove napade na regiju Donjeck.

- Ako ostanu bez skladišta streljiva, topništvo Rusima ne može puno pomoći. Naravno, s precizno navođenim streljivom potpuno je drugačije, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija sljedećih tjedana - rekao je Jack Watling, ekspert tink tanka RUSI.

- HIMARS je odlično oružje, ali nemamo ga u dovoljnim količinama. Trebamo ih na desetke. Da smo imali više komada, mogli smo krenuti na rusku opremu, njihove topničke jedinice... Tad bismo mogli zaustaviti ofenzivu, vratiti dinamiku i istjerati neprijatelja. To je bila ideja. Nažalost, trenutačno je potpuno nejasno kad većina tog oružja dolazi i upitno je što ćemo uopće dobiti - izjavio je Andrij Zagorodnjuk, bivši ukrajinski ministar obrane koji je sudjelovao u razgovorima o nabavi oružja sa Zapada.

Pomažu i i haubice

Ukrajini su nedavno isporučeni haubice M777 i raketni sustavi HIMARS iz SAD-a, 155 mm haubice Caesar iz Francuske, raketni sustavi M270 iz Velike Britanije i oklopna vozila Bushmaster iz Australije.

Ukrajincima je trenutačno veliki problem logistika - moraju, naime, organizirati odvojene programe obuke i lance opskrbe streljivom za različite vojne jedinice.

- Isporuka oružja u Ukrajinu kasni, a tu je i oprez zapadnih vlada koje se boje provocirati Rusiju kako ne bi eskalirao još veći sukob - sve to nedvojbeno je omogućilo Rusima da zauzmu Lisičansk - smatra Zagorodnjuk.

Jack Watling, koji je proveo tjedne razgovarajući s ukrajinskim zapovjednicima i trupama na prvoj crti bojišnice, rekao je kako će zapadne vlade morati znatno proširiti i racionalizirati potporu ako ozbiljno žele pomoći Kijevu da dobije ovaj rat.

- Doniranje naoružanja relativno je jednostavno, ali problem je staviti novac na stol za proizvodnju više oružja - to je velika investicija, pogotovo u vrijeme političke krize koja sve više uzima maha - upozorava Watling. Dodaje kako će Ukrajincima biti potrebni veća zaliha višecijevnih raketnih sustava, haubica i oklopna vozila. Dobro bi im došli i uređaji za ometanje te uništavanje ruskih mobilnih sustava za elektroničko ratovanje, koji ometaju ukrajinske bespilotne letjelice i zapovjedne mreže.

A dok se sve spomenuto ne realizira, ukrajinski vojnici morat će kupovati vrijeme, vjerojatno još jednom iscrpljujućom i krvavom obrambenom bitkom u regiji Donjeck. Isporuka HIMARS-a mogla bi uvelike pomoći, ali još nekoliko tjedana neće se moći sa sigurnošću reći jesu li i koliko ruske ofenzivne sposobnosti dovoljno iscrpljene za daljnje ratovanje.

Rusi: ‘Dva sustava već smo uništili!‘

Ministarstvo obrane Ruske Federacije tvrdi pak da su njihove snage uništile dva raketna sustava HIMARS i pripadajuća skladišta streljiva koja su se nalazila u selu pokraj Kramatorska u oblasti Donjeck.

Doduše, na videu za koji Rusi tvrde da pokazuje ‘uspješni udar‘ sustavi HIMARS uopće se ne vide, a iz Moskve nisu predočili dodatne dokaze kojima bi potvrdili da su američki sustavi za lansiranje raketa doista uništeni.

Ukrajinski Glavni stožer je pak rusku objavu odmah nazvao "lažnom":

- Oprez! Ruske laži! Ruski propagandisti tvrde da su njihove snage uništile američke raketne sustave HIMARS. To nije istina, već samo novi ruski fake news, stoji u tweetu Glavnog stožera ukrajinskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 20:36