RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci naredili evakuaciju obitelji s djecom iz grada kojeg su oslobodili u rujnu: ‘Rusi nadiru!‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo uživo

Ruski vojnici na putu prema ukrajinskoj bojišnici

 Sergei Malgavko/Tass/Profimedia/Sergei Malgavko/tass/profimedia

Ključni događaji:

- Ukrajina: Ruske tvrdnje o napadu su namjerna provokacija

- Reakcije na Brjansk: Sumnjiva ruska izvješća

- Ruski mediji: Ukrajinci napadaju na ruskom teritoriju

- ‘Ruski dobrovoljački korpus‘ tvrdi da je izvršio misiju na ruskom teritoriju

- Granatirana stambena zgrada u Zaporižju

- Putinov bliski savjetnik posjetio Kubu


Ukrajina naredila djelomičnu evakuaciju Kupjanska

Ukrajina je u četvrtak naredila ranjivim osobama da se evakuiraju iz grada Kupjanska, na sjeveroistočnom bojištu, na kojemu ruske snage napreduju, priopćila je vojna administracija.

"Obvezna evakuacija obitelji s djecom i stanovnika smanjene pokretljivosti počela je u općini Kupjansk zbog toga što ruske snage neprestano bombardiraju teritorij", priopćila je vojna administracija Harkivske oblasti.

Guverner Harkiva Oleh Sinjehubov rekao je da su ruske snage napale nekoliko naselja, među njima i Kupjansk, iz višecjevnih raketnih bacača.

Kupjansk, stotinjak kilometara udaljen od Harkiva, imao je prije rata gotovo 30.000 stanovnika. Rusi su ga zauzeli u prvim danima ofenzive prije godinu dana. Ukrajinci su oslobodili grad u rujnu nakon munjevite protuofenzive.

No ruske snage, pojačane nakon mobilizacije stotina tisuća pričuvnika u Rusiji, prešle su u napad u tom sektoru, ulijevajući strah mnogim stanovnicima.


FSB: Ukrajinski nacionalisti potisnuti

"Ukrajinski nacionalisti, koji su upali u regiju Brjansk, potisnuti su na teritorij Ukrajine", izvijestila je ruska sigurnosna služba FSB, a prenosi agencija RIA novosti.

"Kao rezultat poduzetih mjera, zaustavljen je nalet ukrajinskih nacionalista u okrugu Klimovskij u regiji Brjansk. Kako bi se izbjegle civilne žrtve i šteta nanesenoj civilnoj infrastrukturi, neprijatelj je potisnut na teritorij Ukrajine, gdje je na njega je izvršen masivni artiljerijski udar”, navodi se u priopćenju FSB-a.

U četvrtak ujutro, guverner regije, Oleksandr Bogomaz, izvijestio je da se ukrajinska diverzantska skupina infiltrirala na područje regije Bryansk, navodi RIA. U Ljubečanju su njezini pripadnici pucali na automobil, ubivši dvoje civila, mavodi ruska agencija. Osim toga, u selu Sušanji, koje se nalazi u istom okrugu Klimovsky, zapalila se stambena zgrada nakon udara projektila koji je ispaljen iz drona, piše RIA.

Vladimir Putin incident je nazvao terorističkim napadom. Istaknuo je da su napadači pucali na civilni automobil, vidjevši da su u njemu djeca. FSB je naglasio da je sada situacija u regiji pod kontrolom, javlja RIA.


Ukrajinom ponovno odzvanjaju sirene za uzbunu

Sirene za zračnu opasnost oglasile su se diljem Ukrajine u kasnim popodnevnim satima, javlja Sky News.

Rusija je tijekom posljednjih nekoliko tjedana izvela više zračnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.


Kijev poziva Bruxelles da uvede jedanaesti paket sankcija Rusiji

Kijev je u četvrtak pozvao Europsku uniju da "što prije moguće" pripremi jedanaesti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleh Nikolenko rekao je da je Kijev zahvalan na mjerama koje je Bruxelles dosad donio, no da deseti paket usvojen prošlog mjeseca nije zahvatio ruski nuklearni i IT sektor.

"Činjenica je da Rusija još uvijek ima pristup ogromnim financijskim i tehnološkim resursima", rekao je NIholenko, procjenjujući njihovu vrijednost na stotine milijuna dolara.

"Zbog toga nije vrijeme za ublažavanje pritiska sankcija dok se u srcu Europe nastavlja rat".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell prošli mjesec je rekao da će Unija nastaviti uvoditi sankcije Moskvi "koliko god bude potrebno".

Deseti paket uveo je stroža izvozna ograničenja robe dvostruke namjene, kao i mjere protiv subjekata koji podupiru rat, šire propagandu ili Rusiji isporučuju dronove.

U deseti paket zbog protivljenja dijela članica nije uključen ruski nuklearni sektor.


Bellingcat: Operaciju kod Brjanska vjerojatno potpisali ukrajinski obavještajci

Michael Colborne iz Bellingcata, utjecajne agencije za istraživačko novinarstvo ukazao je na to da je vođa skupine ruskih vojnika koji se bore za Ukrajinu preuzeo odgovornost za današnju ‘diverzantsku‘ operaciju u ruskoj regiji Brjansk. Denis Kapustin, koji vodi Ruski dobrovoljački korpus, "hvalio se" "upadom" svoje jedinice u Brjansk, navodi Colborne.

U objavi na Twitteru, ovaj novinar i istraživač navodi da je ova operacija "nešto što je ukrajinska vojna obavještajna služba vrlo vjerojatno potpisala", prenosi Sky News.

U četvrtak su ruske novinske agencije izvijestile da se skupina ukrajinskih operativaca infiltrirala na granicu Brjanska i izvela napade u tom ruskom području.

Ubrzo nakon što su ukrajinske javne osobe i zapadni mediji izrazili sumnju u ruske tvrdnje, proširile su se sumnje da su izvještaji dio ruske lažne informativne operacije.


Kijev: Ruske tvrdnje o ukrajinskim saboterima su namjerna provokacija

Ured ukrajinskog predsjednika u četvrtak je tvrdnje Rusije o upadu ukrajinskih "sabotera" u pogranično rusko područje nazvao "namjernom provokacijom" Moskve.

"Priča o saboterskoj skupini u Rusiji je klasična, namjerna provokacija. Rusija želi preplašiti svoje stanovništvo kako bi opravdala svoju invaziju na Ukrajinu", objavio je na Twitteru Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Podoljak je dao naslutiti da je incident o kojem su izvijestile ruske sigurnosne službe i lokalni guverner Brjanska povezan s akcijom ruskih "partizana" - militanata koji primjenjuju gerilske metode borbe. Također je rekao da "partizanski pokret u Rusiji jača i postaje sve agresivniji".

Ruske vlasti su javile da se ukrajinska "skupina za izviđanje i sabotažu" infiltrirala u područje Brjanska, u selo Ljubečane te da su otvorili vatru na jedno vozilo i pritom ubili jednog stanovnika i ranili dijete.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su događaji u Brijansku "teroristički napad" i dodao da se poduzimaju mjere kako bi se uništili "ukrajinski teroristi" koji su izvršili prekogranični napad.

Ruska pogranična područja su od početka rata u više navrata bila mete bombardiranja, ali ruske vlasti rijetko spominju sabotaže.

Više pročitajte OVDJE.


ISW: Ruske tvrdnje o Brjansku dolaze nakon upozorenja na ‘false flag‘ operacije

Institut za proučavanje rata podsjeća kako su upozoravali da Moskva u posljednje vrijeme pojačano promiče operacije informacija pod lažnom zastavom (false flag) kako bi se odvratila pozornost od neuspjeha na bojištu.

Ovaj istraživački centar sa sjedištem u SAD-u navodi da je eskalacija tih lažnih izvješća Rusije vjerojatno i pokušaj da se uspori isporuka zapadnih tenkova Ukrajini.

Ranije ovog tjedna Rusija je optužila SAD za planiranje provokacija u Ukrajini korištenjem otrovnih kemikalija.

ISW ponovno ističe da porast ruskih incidenata pod lažnom zastavom i "zamorne nuklearne prijetnje" Vladimira Putina sugeriraju da ruski dužnosnici pokušavaju odvratiti pozornost javnosti od nedostatka uspjeha na bojnom polju i usporiti isporuku oružja Ukrajini iz zapadnih zemalja.

U think tanku upozoravaju da će rusko ministarstvo obrane i najviši dužnosnici u Moskvi vjerojatno dodatno eskalirati objavu lažnih informacija kako ukrajinska protuofenziva bude jačala.


Reakcije: Vrlo sumnjiva izvješća o Brjansku

Javljaju se brojna nagađanja da je navodni napad skupine ukrajinskih operativaca možda insceniran od strane Moskve kao dio neke vrste operacije pod lažnom zastavom.

Anton Barbašin, direktor uredništva internetskog medija Riddle Russia, izrazio je sumnje na izvještaje ruskih medija o Brjansku.

On navodi priču objavljenu u ruskim medijima posljednjih dana za koju ukazuje da je praktički predvidjela ukrajinski upad u rusku regiju.

Opisujući incident kao "vrlo sumnjiv razvoj događaja", on sugerira kako to ukazuje da bi Vladimir Putin mogao ovo iskoristiti kao opravdanje za neki oblik eskalacijskih mjera u ratu.

Inozemni dopisnik The Economista izrazio je iste strahove, rekavši da video snimka navodnih ukrajinskih snaga s mjesta događaja "izgleda pomalo lažno".

- Potpuno čiste uniforme loša gluma, zvučni efekti... Pitanje je za što se ovo koristi.


‘Mi ne napadamo civile‘

Kremlj je u četvrtak nazvao "terorizmom" upad ukrajinske saboterske skupine u regiju Brijanska i uzimanje talaca, o čemu su ranije javili ruski mediji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su događaji u Brijansku "teroristički napad" i dodao da se poduzimaju mjere kako bi se uništili "ukrajinski teroristi" koji su izvršili prekogranični napad i, kako tvrde ruski dužnosnici, uzeli taoce.

Ruski mediji javili su ranije, pozivajući se na dužnosnike, da se ruske snage bore protiv ukrajinske saboterske skupine koja je ušla u Brjansk koji graniči s Ukrajinom.

No, istovremeno se na društvenim mrežama pojavila pomalo nevjerojatna snimka dvojice naoružanih i opremljenih pripadnika paravojnih postrojbi koji tvrde da zapravo ni stoje iza napada. Riječ je o organizaciji "Ruski dobrovoljni korpus" koja je objavila na Telegram kanalu bizarni video u kojem preuzimaju odgovornost za "misiju u Brjansku".

- Dogodilo se, Ruski dobrovoljački korpus prošao je granicu Ruske Federacije. Dokaz je iza mene. Mi se ne borim protiv civila, niti ne ubijamo nenaoružane ljude. Vrijeme je da obični ruski građani shvate da nisu robovi. Pobunite se, borite se!, kažu dvojica naoružanih pripadnika ove "postrojbe".

Valja napomenuti da točnost ove objave nije moguće neovisno potvrditi.


Scholz pozvao Kinu da utječe na Moskvu i završetak rata

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Kinu, tijekom svog obraćanja Bundestagu povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, da utječe na Rusiju da prekine rat.

"Iskoristite svoj utjecaj u Moskvi kako bi ubrzali povlačenje ruskih postrojbi. I nemojte agresoru Rusiji isporučivati oružje", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz obraćajući se Bundestagu godinu dana nakon svog povijesnog govora u njemačkom parlamentu, u kojem je nakon ruskog napada na Ukrajinu najavio velike promjene sigurnosne i vanjske politike.

Scholz je kineskog predsjednika Xi Jinpinga pohvalio da se "suprotstavio svim prijetnjama nuklearnim oružjem u ratu u Ukrajini" što je, kako je ustvrdio, dovelo do deeskalacije sukoba.

No njemački kancelar istodobno je izrazio razočaranost činjenicom da prilikom posljednjeg susreta ministara financija skupine G20 Kina nije bila spremna jasno osuditi agresiju Rusije kao što je to učinila godinu dana prije na G20 samitu na Baliju.

Scholz je u svom govoru odbacio i pozive na brze mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

"S oružjem uz uzglavlje se ne može pregovarati, jedino o vlastitom pokoravanju", rekao je Scholz i naglasio kako ne smije biti nikakvog mirovnog ugovora koji bi išao na štetu Ukrajinca ili koji bi bio sklopljen bez odobrenja Kijeva.

"Stvoriti mir to znači i odlučno se suprotstaviti agresoru i nepravdi" rekao je Scholz i dodao kako trenutno ništa ne ukazuje na to da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati o pravednom miru.

"Nametnuti mir protiv volje žrtava nije prihvatljiv, ne samo iz moralnih razloga nego zato što u vidu moramo imati i dobrobit vlastite zemlje i sigurnost Europe", rekao je Scholz, obećavši nastavak potpore Ukrajini.

Scholz je ukazao i na stabilnu opskrbu plinom unatoč prestanku opskrbe ruskim plinom i rekao kako se nisu obistinile crne prognoze o nasilnom isključenju plina industriji i kućanstvima.

"Ništa od toga se nije obistinilo, mi smo dobro prošli kroz zimu i to bez ruskog plina", rekao je Scholz i dodao kako su spremnici plina još uvijek dovoljno puni kako bi se opušteno gledalo na sljedeću zimu.

U svom izvanrednom obraćanju Bundestagu nekoliko dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Scholz je najavio veliki obrat u vanjskoj i sigurnosnoj politici Njemačke te s tim u svezi najavio i veliko povećanje sredstava za vojne snage.

Oporba u Bundestagu kritizirala je činjenicu da do sada iz obećanog fonda za Bundeswehr od 100 milijardi eura nije izdvojeno ništa.

"Izdaci za obranu ne samo da se nisu povećali nego su se i smanjili", rekao je predsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz u Bundestagu.

On je apelirao na njemačkog kancelara da napokon ispuni obećanje i povisi vojni proračun shodno pravilima NATO-a.


Rusi: Ukrajinci izveli napad na našem teritoriju

Pojavile su se informacije da je ukrajinska izvidnička skupina ušla u regiju Brjansk, odmah iznad sjeverne granice s Rusijom, kako javljaju ruski državni mediji. Čini se, kako navode, da se radi o iznenadnom napadu. Tako ruska novinska agencija TASS javlja da su se pojavila izvješća o sukobu s ukrajinskim diverzantima te navodi da među stanovnicima tog područja navodno ima mrtvih i ranjenih.

Ruski mediji javljaju da je ukrajinska skupina od oko 50 ljudi zarobila stanovnike u selu Sušani te da se čuju eksplozije i pucnjava. Ruska novinska agencija RIA piše da taoce navodno drže i u selu Ljubečan.

Medijska kuća Baza javlja da su trafostanica i benzinska postaja dignute su u zrak u Sušaniju.

Informacije nisu neovisno potvrđene. U posljednje vrijeme Kijev je opetovano upozoravao na mogućnost ruskih operacija pod lažnom zastavom (false flags), dok Moskva ukazuje na navodne ukrajinske napade na svom teritoriju.

Više pročitajte OVDJE.


Ukrajinci: Odbijeno 170 ruskih napada u 24 sata

Ukrajinske snage odbile su 170 napada ruskih trupa tijekom proteklog dana, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. U jutrošnjem izvještaju, ministarstvo je navelo da je u posljednja 24 sata bilo 14 raketnih napada na civilna područja u regijama diljem zemlje. Rusija je također izvela 21 zračni napad, uključujući dva s borbenim bespilotnim letjelicama, te 58 raketnih napada, dodaje se, kako prenosi Sky News.

Ministarstvo kaže da su "glavni napori" Moskve koncentrirani na "smjerove Kupjansk, Liman, Bahmut, Avdiivka i Šahtar". Ukrajinska protuzračna obrana izvela je 16 napada na područja u kojima se nalaze ruski okupatori, tvrdi ministarstvo obrane.

Ove informacije nisu mogu biti neovisno potvrđene, napominje Sky News.


Troje mrtvih u raketnom napadu na stambenu zgradu

Tri su osobe poginule nakon što su ruske rakete pogodile stambenu zgradu u Zaporižju. Ukrajinska policija potvrdila je da su još najmanje četiri osobe ozlijeđene u napadu na grad.

Hitne službe do sada su spasile jedanaest osoba iz dijela peterokatnice koja se urušila, a jutros nastavljaju pretraživati ruševine.

Među preživjelima je i jedna trudnica, potvrdila je Državna hitna služba Ukrajine u objavi na Facebooku.


Bahmut pod stalnim napadima, situacija "kritična"

Ukrajinske snage u četvrtak ujutro i dalje drže položaje u razrušenom Bahmutu, a pod stalnim su napadima ruskih trupa koje žele ostvariti svoju prvu veliku pobjedu u više od pola godine, javlja Reuters.

Rusija smatra da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put potpunoj kontroli nad ostatkom strateške industrijske regije Donbas koja graniči s Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva invazije započete 24. veljače prošle godine.

Ukrajina pak ocjenjuje da Bahmut ima ograničenu stratešku važnost, no unatoč tome pruža žestok otpor.

Zastupnik u ukrajinskom parlamentu Serhi Rahmanin smatra da se obrana Bahmuta vjerojatno ne može nastaviti unedogled.

"Vjerujem da ćemo prije ili kasnije vjerojatno morati napustiti Bahmut. Nema smisla držati ga pod svaku cijenu", izjavio je u srijedu za radio NV.

No, istaknuo je da se Bahmut trenutno brani s nekoliko ciljeva - nanijeti što više gubitaka Rusijji te ju natjerati na upotrebu streljiva i resursa.

Bitka za Bahmut započela je prije otprilike sedam mjeseci, ali posljednjih tjedana Rusi su napredovali s tri strane, pa ukrajinskim braniteljima preostaje izlaz na zapadu.

"Postoji opasnost da se naš garnizon u Bahmutu nađe u okruženju", rekao je vojni analitičar Oleh Ždanov u objavi na YouTubeu, ocjenjujući situaciju kao "kritičnu".

Ždanov je pojasnio da ruski neprijatelj pokušava presjeći rute koje se koriste za opskrbu ukrajinskih snaga u Bahmutu.

"Ruske snage ne mogu pobijediti u uličnim bitkama u Bahmutu ili zauzeti grad direktnim napadom. Jedini način na koji ga mogu zauzeti je da ga okruže", ocijenio je Ždanov.

Ukrajinske trupe se nalaze pod "kolosalnim" pritiskom Rusa da napuste položaje na istočnoj obali rijeke Bahmutka, izjavio je Ždanov, dodajući da su ruski napadi konstantni.

"Dovoze pojačanja u kamionima i odvoze svoje ranjene u istim kamionima. Ovaj proces je konstantan, poput pokretne trake, 24 sata na dan", rekao je.

Inače, u razrušenom Bahmutu, koji je prije rata imao oko 70 tisuća stanovnika, ostale su tisuće civila.


Granatirano više od 40 gradova i sela

Ukrajinska vojska rekla je kasno u srijedu da Rusi pokušavaju napredovati prema Bahmutu "bez prekida", dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio da njegove snage "drže svaki sektor fronte pod kontrolom".

Ruske snage također vrše pripreme za nove napade u regiji Zaporižja i na južnoj bojišnici u regiji Herson, ustvrdila je ukrajinska vojska, dodajući da je više od 40 gradova i sela granatirano, uključujući Herson i druge gradove na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, koje je Rusija napustila u studenome.

Reuters nije mogao trenutno provjeriti taj izvještaj.


Zelenski: Zima je gotova, no prijetnja energetskom sustavu ostaje

Ukrajinci i Rusi tradicionalno obilježavaju 1. ožujka kao početak proljeća, a Zelenski je poručio da, iako je svaki Ukrajinac osjetio poteškoće, zima je gotova, a Ukrajina se tijekom nje, zahvaljujući naporima vlade, uspjela opskrbiti energijom i toplinom.

"No, prijetnja energetskom sustavu ostaje. I nastavlja se raditi kako bi se osiguralo da energetski sustav nastavi funkcionirati", rekao je Zelenski u videoporuci nakon sastanka posvećenog energetskim pitanjima.


Granatirana zgrada u Zaporižju, ima poginulih

Među devet osoba spašenih iz ruševina stambene zgrade u Zaporižju rano u četvrtak bila je i trudnica.

Državna hitna služba Ukrajine objavila je u objavi na Facebooku da su najmanje dvije osobe poginule nakon što su rakete pogodile višekatnicu u tom južnom gradu.

U napadu je uništeno svih pet katova jednog dijela zgrade. Operacija potrage i spašavanja se nastavlja.


Šef Wagnera kaže da kod njih nema srpskih boraca

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je da trenutno među borcima te privatne vojne tvrtke u Ukrajini nema srpskih državljana, nakon što je "posljednji" napustio to područje prije dva mjeseca. Njegovi komentari dolaze nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić optužio Wagner kako pokušava regrutirati Srbe da se bore u Ukrajini.

"Vučić bijesni bezveze. Nema Srba u Wagneru", rekao je Prigožin u komentaru objavljenom na njegovom Telegram kanalu. "Posljednji koji se borio u Wagnerovoj jedinici napustio je to područje prije dva mjeseca. Ako bilo koji Srbin tvrdi da se borio u Wagnerovoj jedinici 2023. godine, to je laž. Ne vjerujte mu."


Putinov saveznik Patrušev posjetio Kubu

Jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina stigao je u srijedu na Kubu, gdje je razgovarao s predsjednikom Miguelom Diaz-Canelom, kao i bivšim čelnikom Komunističke partije Raulom Castrom, objavila je ruska novinska agencija Tass.

Opširnije pročitajte OVDJE.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je Kinu, tijekom svog obraćanja Bundestagu povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, da utječe na Rusiju da prekine rat.

"Iskoristite svoj utjecaj u Moskvi kako bi ubrzali povlačenje ruskih postrojbi. I nemojte agresoru Rusiji isporučivati oružje", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz obraćajući se Bundestagu godinu dana nakon svog povijesnog govora u njemačkom parlamentu, u kojem je nakon ruskog napada na Ukrajinu najavio velike promjene sigurnosne i vanjske politike.

Scholz je kineskog predsjednika Xi Jinpinga pohvalio da se "suprotstavio svim prijetnjama nuklearnim oružjem u ratu u Ukrajini" što je, kako je ustvrdio, dovelo do deeskalacije sukoba.

No njemački kancelar istodobno je izrazio razočaranost činjenicom da prilikom posljednjeg susreta ministara financija skupine G20 Kina nije bila spremna jasno osuditi agresiju Rusije kao što je to učinila godinu dana prije na G20 samitu na Baliju.

Scholz je u svom govoru odbacio i pozive na brze mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

"S oružjem uz uzglavlje se ne može pregovarati, jedino o vlastitom pokoravanju", rekao je Scholz i naglasio kako ne smije biti nikakvog mirovnog ugovora koji bi išao na štetu Ukrajinca ili koji bi bio sklopljen bez odobrenja Kijeva.

"Stvoriti mir to znači i odlučno se suprotstaviti agresoru i nepravdi" rekao je Scholz i dodao kako trenutno ništa ne ukazuje na to da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati o pravednom miru.

"Nametnuti mir protiv volje žrtava nije prihvatljiv, ne samo iz moralnih razloga nego zato što u vidu moramo imati i dobrobit vlastite zemlje i sigurnost Europe", rekao je Scholz, obećavši nastavak potpore Ukrajini.

Scholz je ukazao i na stabilnu opskrbu plinom unatoč prestanku opskrbe ruskim plinom i rekao kako se nisu obistinile crne prognoze o nasilnom isključenju plina industriji i kućanstvima.

"Ništa od toga se nije obistinilo, mi smo dobro prošli kroz zimu i to bez ruskog plina", rekao je Scholz i dodao kako su spremnici plina još uvijek dovoljno puni kako bi se opušteno gledalo na sljedeću zimu.

U svom izvanrednom obraćanju Bundestagu nekoliko dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, Scholz je najavio veliki obrat u vanjskoj i sigurnosnoj politici Njemačke te s tim u svezi najavio i veliko povećanje sredstava za vojne snage.

Oporba u Bundestagu kritizirala je činjenicu da do sada iz obećanog fonda za Bundeswehr od 100 milijardi eura nije izdvojeno ništa.

"Izdaci za obranu ne samo da se nisu povećali nego su se i smanjili", rekao je predsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz u Bundestagu.

On je apelirao na njemačkog kancelara da napokon ispuni obećanje i povisi vojni proračun shodno pravilima NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:03