UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Ukrajinci navodno granatirali rusko selo; Kijev predlaže razmjenu ozlijeđenih branitelja Azovstala i zarobljenih Rusa

Ključne događaje 77. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Bitke za Rubižne i Zmijski otok

 Afp, Profimedia

Ključni događaji:

- Rusija pozvala poljskog veleposlanika na razgovor

- Ukrajina predlaže razmjenu ozlijeđenih branitelja Azovstala i ruskih zarobljenika

- Medvedev: Američka tiskara novca će brzo puknuti

- Rusi tvrde kako su Čečeni okružili ukrajinske vojnike u tvornici Zarija u Rubižneu

- Ukrajina zatvara jednu od dviju ključnih točki za tranzit plina prema Europi

- SAD: Zastupnički dom usvojio zakon o 40 milijarda dolara pomoći Ukrajini

- Draghi: Amerikanci i Rusi moraju sjesti i početi pregovore o miru


>>>NOVO 23:24 Ukrajinsko vojno vodstvo odbacilo je mogućnost spašavanja svojih branitelja iz čeličane Azovstal u opkoljenom Mariupolju ofenzivom protiv ruskih vojnika jer bi to stajalo mnogo ljudskih života.

"Takva operacija deblokade zahtijevala bi velik broj vojnika jer su ukrajinske snage udaljene 150 do 200 kilometara", rekao je zamjenik glavnog stožera Oleksij Hromov u srijedu.

Takva bi operacija stajala mnogo ljudskih života jer su ruski vojnici sagradili snažnu obranu, rekao je.

Mariupolj na Azovskom moru u jugoistočnoj Ukrajini je dva mjeseca pod opsadom ruske vojske jer Moskva želi spojiti poluotok Krim, koji je anektirala 2014., s jugoistočnom regijom Donbas.

Prema riječima zamjenice ukrajinskog premijera Irine Vereščuk u čeličani je oko 1000 branitelja, a njih polovica je ranjena.

Ruska strana tvrdi da je u podrumima čeličane ukopano 2500 ukrajinskih boraca i stranih plaćenika.

Kijev se obratio raznim organizacijama za pomoć u evakuaciji ranjenih.


23:11 Rusija je u srijedu navečer najavila sankcije protiv 31 zapadne kompanije, a među njima i energetske tvrtke Gazprom Germania koja je od početka travnja pod upravom Savezne agencije za mrežni promet.

Sankcije je Moskva uvela protiv kompanija Europske unije, Sjedinjenih Država i Singapura, kao odgovor na sankcije koje je njoj zapad nametnuo zbog vojne invazije na Ukrjainu.

Popis obuhvaća 31 tvrtku, kojih većian pripada Gazpromu Germania, njemačkoj podružnici ruskog diva.

"Mi trenutno vrednujemo ovu najavu, ali za sada ne raspolažemo detaljima", priopćilo je njemačko ministarstvo gospodarstva i energetike.

Savezna agencija za mrežni promet, koja je po nalogu ministra gospodarstva od početka travnja preuzela upravu nad tvrtkom Gazprom Germania nakon što je izišla iz sastava središnjeg koncerna, priopćila je da se već provode pripreme za reakcije na eventualne ruske sankcije.

"Savezna vlada i Savezna mrežna agencija kao privremeni upravitelj Gazproma Germania se već pripremaju na različite scenarije i donose potrebne mjere", priopćeno je u srijedu navečer.

Gazprom Germania spada u najveće distributere i opskrbljivače plinom u Njemačkoj i po njezinom upravom je najveće skladište plina u Njemačkoj.

Prema dekretu koji je još početkom svibnja objavio ruski predsjednik Vladimir Putin, ruskim tvrtkama je zabranjeno poslovanje s tvrtkama koje su na popisu sankcija, a pritom se izričito navodi i zabrana prodaje energenata.


21:59 Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov tvrdi kako je iz Ukrajine granatirano selo Solokhi u Rusiji. U napadu je, kaže Gladkov, poginula jedna osoba, dok ih je šest ozlijeđeno.


21:47 Talijanski premijer Mario Draghi u srijedu je u Washingtonu pozvao Sjedinjene Države i Rusiju da sjednu za "pregovarački stol o miru" kako bi pronašli rješenje za izlaz iz ruske agresije na Ukrajinu.

"Potrebno je učiniti napor i sjesti za stol" i pregovarati i "takav napor moraju učiniti svi saveznici, ali naravno razumije se Rusija i Sjedinjene Države", rekao je Draghi.

U izjavi novinarima dan nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, Draghi je objasnio da "pregovarati moraju svi".

"Ukrajina je naravno glavni akter za tim pregovaračkim stolom" jer "treba izbjeći svaku sumnju" u to da je "mir namenut, da je to mir koji odgovara Sjedinjenim Državama, Europljanima ili Rusima, a koji Ukrajincima ne bi bio prihvatljiv", objasnio je talijanski premijer.

Vlada Joea Bidena, angažirana da pronađe diplomatsko rješnje s Moskvom prije sukoba, gotovo i nije imal nikakav kontakt na visokoj razini s Rusijom od invazije na Ukrajinu 24. veljače te ponavlja da ne vidi nikakav interes da se izravno uključi u pregovore sve dok Rusija ne počne deeskalaciju.

Mario Draghi, naprotiv, poziva na obnovu dijaloga u koji će se uključiti i Amerikanci.

U tu svrhu treba "ponovno uspostaviti i ojačati kontakte na svim razinama", rekao je.

I dok Washington sve više govori o "strateškom porazu" ruskog predsjednika Vladimira Putina, a predsjednik Joe Biden nazvao ga je "krvnikom" i čovjekom koji "ne bi trebao biti na vlasti", Draghi predlaže drukčiji pristup.

"Ne smije se zaboraviti, jer to je nemoguće, ali treba gledati u budućnost", rekao je.

Draghi je izrazio i rezerve prema protivljenju Washingtona sudjelovanju predsjednika Putina na samitu skupine G20 u studenome u Indoneziji.

"S jedne strane, svi smo u iskušenju da odbijemo sjediti za stolom s Putinom. S druge strane, činjenica je da će drugi sjediti za tim stolom, pa ako ustanemo to znači da smo napustili ostale", rekao je.

Zato treba malo "promisliti" prije objave bojkota i misliti na to kako pregovarati o miru, zaključio je Draghi.


21:40 Ukrajina je predložila Rusiji da se teško ozlijeđeni branitelji iz čeličane Azovstal u luci Mariupolj razmijene za ruske ratne zarobljenike, izjavila je u srijedu potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

"Nema još dogovora. Pregovori se nastavljaju", navela je u online objavi.

Rusi su preuzeli kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljem te granatiraju Azovstal u kojem se još nalaze brojni ukrajinski vojnici.

Nekoliko desetaka civila su iz industrijske zone tijekom vikenda evakuirali Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa.


20:20 Meta, vlasnik Facebooka objavila je u srijedu da je povukla zahtjev svoga odbora za nadzor sadržaja za promjenom politike u moderiranju postova povezanih s ratom u Ukrajini.

"To nije bila laka odluka - PAO (savjetodavno mišljenje) je povučeno zbog zabrinutosti za sigurnost", objavila je kompanija na blogu.

Odbor, koji može donijeti obvezujuće odluke o moderiranju sadržaja i davati smjernice, priopćio je da je razočaran tom odlukom.

Glasnogovornik Mete odbio je dati više informacija o tome zbog čega je tvrtka tražila smjernice i o kojoj točno zabrinutosti se radi.

Rusija je u ožujku zabranila Facebook i Instagram, ocijenivši da je Meta kriva za "ekstremističku aktivnost" u jeku rata u Ukrajini pošto je Meta rekla da će dopustiti korisnicima društvenih mreža u Ukrajini da pišu poruke poput "Smrt ruskim okupatorima".

Zabranom nije obuhvaćen WhatsApp, još jedna aplikacija Mete. Rusija je osim toga usporila funkcioniranje Twittera.

Metin odbor, u kojem su znanstvenici, stručnjaci za ljudska prava i odvjetnici, kompanija je osnovala kao neovisno tijelo koji odlučuje o manjem broju slučajeva moderiranja sadržaja, ali može davati i savjete o praksama kompanije.

"I dok odbor razumije tu zabrinutost, vjerujemo da zahtjev otvara važna pitanja i razočarani smo odlukom kompanije da ga povuče", tvitao je odbor.

"Time se samo povećala važnost toga da kompanija obrani slobodu govora i ljudska prava".


17:48 Papa Franjo susreo se s dvije Ukrajinke čiji supruzi služe u ukrajinskom bataljunu Azov te su trenutno zatočeni u čeličani Azovstalj u blizini opkoljenog grada Mariupolja.

Papa je kratko pričao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika Azova Denisa Prokopenka i Julijom Fedojuk, tijekom opće audijencije na trgu Svetog Petra u srijedu.

Žene su kasnije ovaj susret opisale kao "povijesni trenutak", izvijestila je novinska agencija ANSA. "Svi se nadamo da će ovo pomoći spasiti naše supruge i vojnike koji su zatočeni u Azovstalju. Nadamo se da će ovaj susret ponuditi šansu da se spase njihovi životi", rekle su.

Rusi su preuzeli kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljem te granatiraju Azovstalj u kojem se još uvijek nalaze brojni ukrajinski vojnici.

Nekoliko desetaka civila su iz industrijske zone tijekom vikenda evakuirali Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa.

Dvije žene su rekle da je papa obećao da će se moliti za borce i da će učiniti sve što može da ih spasi.

Nije odgovorio na njihove zahtjeve da dođe u Ukrajinu, rekle su.

Tijekom početka rata, papa je razmatrao mogućnost da posjeti Ukrajinu da zamoli za mir, nakon što su ga pozvali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko. Međutim, njegov posjet u međuvremenu je otpao, a Vatikan sada pokušava okupiti diplomatsku podršku ratom razorenoj zemlji.

Ukrajinski bataljun Azov osnovali su nacionalisti i neonacisti koji i sada njime dominiraju. No za mnoge u Ukrajini, borci postrojbe, koji su među posljednjima koji odolijevaju ruskim snagama među ruševinama Mariupolja, predstavljaju posljednju nadu da će grad ostati u ukrajinskim rukama.


17:10 Cijene nafte poskočile u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 107 dolara, potaknute zabrinutošću za opskrbu nakon ukrajinske blokade dijela isporuka ruskog plina u Europu i intenzivnih pregovora u EU o embargu na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 4,50 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,96 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3,48 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 4,64 dolara višoj cijeni, od 104,04 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,33 dolara.

Tržišta je jučer pritisnula zabrinutost za potražnju zbog lockdowna u Kini i pojačanih rizika recesije. Raspoloženje je prigušio i jači dolar, koji naftu poskupljuje za kupce s drugim valutama, što koči potražnju.

Danas se fokus preusmjerio na znatno smanjenu opskrbu Europe ruskim plinom nakon što je Kijev blokirao glavnu tranzitnu rutu, optuživši ruske snage da plin usmjeravaju pobunjenom Luhansku. Dokaze nisu naveli.

To je prvi puta od početka ruske invazije da je izvoz preko Ukrajine ograničen.

"Mislim da utjecaj poremećaja u opskrbi plinom u Ukrajini kontinuirano jača", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Trgovce brine i prijedlog Europske komisije o embargu na rusku naftu, koji bi, kažu analitičari, dodatno zaoštrio stanje na tržištu i promijenio trgovinske tokove. Glasovanje o prijedlogu koji moraju poduprijeti sve članice EU-a odgođeno je zbog žestokog protivljenja Mađarske.

Opskrba je izazivala zabrinutost i prije ruske invazije na Ukrajinu, a proizvođači su među razlozima isticali neadekvatna ulaganja. Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata naglasio je u utorak taj problem.

Investitori će pozorno proučiti i podatke o inflaciji u SAD-u u potrazi za mogućim poticajima za eventualne agresivnije poteze središnje banke u borbi protiv visoke inflacije.

Očekuju i podatke vlade u Washingtonu o zalihama u prošlom tjednu. Analitičari očekuju da će izvješće ministarstva energetike pokazati mali pad zaliha sirove nafte. Jučerašnje izvješće Američkog instituta za naftu pokazalo je da su zalihe porasle.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 108,18 dolara, što znači da je pojeftinio čak 4,30 dolara u odnosu na prethodni radni dan.


17:02 Rusija je u srijedu zatražila službenu ispriku od Poljske i zaprijetila mogućom odmazdom u budućnosti za prosvjed u kojem je ruski veleposlanik u Varšavi zaliven crvenom bojom.

Veleposlanika Sergeja Andreeva, okružili su prosvjednici protiv ruske intervencije u Ukrajini u trenutku kad je išao položiti cvijeće na Sovjetsko vojno groblje u Varšavi u ponedjeljak, što je u Moskvi izazvalo bijesnu reakciju.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je poljskog veleposlanika Krzysztofa Krajewskog da primi prosvjednu notu.

"Rusija očekuje službenu ispriku od poljskog vodstva u vezi incidenta i zahtijeva sigurnost ruskog veleposlanika i svih zaposlenika ruskih institucija vanjskih poslova", pisalo je u priopćenju.

"Odluka o daljnjim koracima bit će poduzeta ovisno o reakcijama Varšave na naše zahtjeve."

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau rekao je da su vlasti upozorile Andreeva da odlazak na groblje u ponedjeljak, kad Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, može isprovocirati incident, prema državnoj novinskoj agenciji PAP.

"Međutim, ono što se dogodilo ni na koji način ne mijenja našu poziciju da diplomatski predstavnici strane zemlje zaslužuju zaštitu, bez obzira na to koliko osjećamo potrebu da se ne složimo s politikom vlade koju diplomat predstavlja", rekao je Rau.

Odnosi između Rusije i Zapada dotakli su dno otkad je Moskva poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu 24. veljače u onome što naziva posebnom vojnom operacijom razoružavanja i denacifikacije zemlje.

Više od tri milijuna Ukrajinaca pobjeglo je u Poljsku, koja se neprestano zalagala da zapadne sankcije Moskvi budu žestoke, te je izbacila 45 ruskih diplomata, izazvavši jednak odgovor od Moskve.

Ukrajina i Zapad kažu da su optužbe o nacistima neutemeljene i da je Moskva pokrenula ničim izazvan čin agresije protiv susjedne zemlje.


16:41 Njemačka je u srijedu preko Ukrajine dobila za četvrtinu manje ruskog plina nego u utorak, izvijestio je energetski regulator, skiciravši posljedice ukrajinske blokade važne tranzitne točke.

Ukrajina je u utorak najavila da će obustaviti ulaz ruskog plina preko tranzitne točke Sokhranivka, na trasi kojom u Europu stiže trećina ruskog plina.

Ruski plin i dalje ulazi u Ukrajinu preko tranzitne točke u Sudzhi, a u Europu stiže i preko Poljske, plinovodom Yamal, i preko Baltičkog mora, plinovodom Sjeverni tok 1.

Izvršni direktor operatera ukrajinskog plinskog sustava GTSOU Sergij Makogon objavio je "višu silu" i ustvrdio da ruske snage preusmjeravaju plin u pobunjeni Luhansk, ne navodeći dokaze. GTSOU je predložio da se plin preusmjeri preko Sudzhe.

Ruski proizvođač plina Gazprom upozorio je da blokada Sokhranivke dovodi u pitanje sigurnost isporuka. Naglasio je da i dalje isporučuje plin u Europu, ali je obujam isporuka u srijedu pao za četvrtinu u odnosu na utorak, na 72 milijuna prostornih metara.

Njemačko ministarstvo gospodarstva objavilo je u srijedu da je opskrba plinom još uvijek sigurna.

„Pomno pratimo situaciju, a prati je i krizni tim za plin i operateri plinovodne mreže. Opskrba u Njemačkoj još je uvijek sigurna”, stoji u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Energetski regulator objavio je odvojeno da je u Njemačku preko Ukrajine u srijedu stiglo za četvrtinu manje ruskog plina nego u utorak.

"Smanjenu isporuku (plina iz Rusije) trenutno nadoknađuju povećane isporuke u prvom redu iz Norveške i Nizozemske", objavila je agencija za mreže.

Veleprodajne cijene plina nisu značajnije porasle, dodali su.


16:26 Ukrajina je u srijedu obustavila prijenos ruskog plina prema Europi preko teritorija koji drže proruski separatisti, što je prvi put da je opskrba plinom izravno pogođena sukobom.

Opskrba plina Europe smanjena je za četvrtinu.

Obustavljen je prijenos ruskog plina preko ulazne točke Sohranivke, jedne od dviju ključnih točki za opskrbu Europe ruskim plinom.

Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objasnio je u utorak da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog "miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese".

Osim na istoku, Rusija je zauzela dio južne Ukrajine, gdje vjerojatno planira organizirati lažni referendum o neovisnosti ili aneksiji.

Kremlj je u srijedu rekao da je na stanovnicima Hersona da odluče žele li se priključiti Rusiji.

Ruske snage nastavile su također bombardirati čeličanu Azovstal u Mariupolju.


16:20 Ukrajinske snage objavile su srijedu da su izvele uspješan protunapad na ruske snage koji bi mogao nagovijestiti zaokret u ratu.

U Vilhivki, selu istočno od Harkiva koje drže ukrajinske snage, gotovo konstantno odjekuju detonacije s obližnje bojišnice, koja je sada značajno pomaknuta na istok, gdje Ukrajina pokušava zauzeti obale rijeke Donjec i zaprijetiti ruskim opskrbnim linijama s druge strane.

Nakon nekoliko dana napredovanja, ukrajinske snage nalazile su se u srijedu ujutro nekoliko kilometara od ruske granice u regiji Harkiva, rekao je ukrajinski vojni izvor za Reuters.

Istočno od Vilhivke, ukrajinske snage izgleda da kontroliraju selo Rubižne, na obali Donjeca, nakon vjerojatno najbržeg napredovanja od travnja kada je Ukrajina potisnula ruske snage kod Kijeva i na sjeveru zemlje.

"Izgorio je, kao i svi ruski tenkovi", rekao je ukrajinski vojnik izvan sela, pored ostataka ruskog tenka. "Oružje jako pomaže, protutenkovsko".

Ured ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog objavio je da se ruske snage "postupno potiskuje iz Harkiva", premda je Kijev do sada potvrdio jako malo pojedinosti o napredovanju u toj regiji.

Zelenski je u video obraćanju sinoć rekao da je Harkiv, drugi najveći grad u zemlji koji je konstantno bombardiran od samoga početka rata, zbog tih ukrajinskih uspjeha sve manje u dometu ruskog topništva, ali i upozorio građane da još ne gaje prevelika očekivanja.

Ukrajinska vojska, 92. mehanizirana brigada, potvrdila je u utorak da je osvojila četiri sela sjeverno od Harkiva, potisnuvši Ruse prema granici.

"Neprijatelj pokušava spriječiti naše postrojbe da napreduju dalje prema granici u regiji Harkiva", objavio je ukrajinski glavni stožer.

Rusija je objavila jako malo pojedinosti o borbama u tom području.


15:40 Prvom ruskom vojniku (21) bit će suđeno za navodni ratni zločin, prenosi Interfax izjavu ukrajinske glavne državne tužiteljice.

Irina Venediktova izjavila je danas da će mladom vojniku, koji je trenutno u pritvoru, biti suđeno za ubojstvo nenaoružanog civila u ukrajinskoj regiji Sumi.


15:23 BBC prenosi pisanje ruskih novina i njihovu analizu govora Vladimira Putina na Dan pobjede.

"Naši vojnici i časnici spašavaju svijet od nacizma, baš kao što su to nekada činili naši djedovi i naši pradjedovi. Bivši Hitlerovi saveznici sada naoružavaju Ukrajinu”, piše Komsomolskaja Pravda. “Cijela Europa je naoružala Hitlera, baš kao što naoružava Zelenskog. Ekonomska moć Europe radila je za njemačke fašiste. Danas radi za ukrajinske naciste.”

Moskovski Komsomolets se pita 'koji će biti sljedeći potez Vladimira Putina u Ukrajini?' te zaključuje:

“Ne namjerava se povući. Spreman je za dugu, dugotrajnu borbu. Nije ga briga koliko će to trajati."


15:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da Kijevu istječe strpljenje za pregovore s Rusijom s obzirom na sve više dokaza o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

"Spremni smo na pregovore sve dok ne bude prekasno. Sa svakom novom Bučom, sa svakim novim Mariupoljem, sa svakim novim gradom gdje su deseci ubijenih ljudi, slučajeva silovanja, sa svakim novim zvjerstvom, želja i šansa za pregovore nestaje, baš kao i vjerojatnost rješavanja sukoba diplomatskim putem", rekao je Zelenski u virtualnom obraćanju francuskim studentima.

Ukrajinski predsjednik izrazio je odlučnost Kijeva da pobijedi u ratu i vrati sve teritorije koji pripadaju Ukrajini.


14:46 Američki veleposlanik u Rusiji, John Sullivan, stigao je u rusko ministarstvo vanjskih poslova zajedno s veleposlanikom Poljske Krzysztofom Krajewskim, izvijestila je ruska državna novinska agencija Ria.

Krajewski je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova nakon što su antiratni prosvjednici polili crvenom tekućinom ruskog veleposlanika u Poljskoj Sergeja Andreeva na ceremoniji polaganja vijenaca u Varšavi u ponedjeljak, izvijestila je poljska državna novinska agencija Pap.

image

Sergej Andreev

Wojtek Radwanski

14:33 Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peškov, komentirao je današnji posjet Borisa Johnsona Švedskoj i Finskoj, te poručio da Rusija pomno prati sve što može utjecati na konfiguraciju NATO-a na njezinim granicama.

U svom dnevnom brifingu s novinarima Peškov je također demantirao ocjenu direktorica Nacionalne obavještajne zajednice SAD-a Avril Haines da se Rusija priprema za produljeni rat u Ukrajini.

Umjesto toga, Peškov je rekao da ruska vojna operacija u Ukrajini ide prema planu.


14:25 Ukrajinski BDP smanjit će se ove godine za 45 posto, rekao je u srijedu ministar financija Serhiv Marčenko, dodavši da vlada mora pronaći nove izvore financiranja proračunskih potreba u uvjetima ruske invazije.

Ukrajina tako očekuje veći pad gospodarstva u 2022. nego Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF), koji su procijenili da će se ukrajinsko gospodarstvo zbog ruske invazije smanjiti 30 odnosno 35 posto.

"Građani Ukrajine plaćaju ogromnu cijenu koju nije moguće izmjeriti. Može se izmjeriti projekcija pada BDP-a, a mi smo ove godine na oko 45 posto”, rekao je Marčenko.

Ukrajina podmiruje svoje obaveze prema inozemnim ulagačima unatoč ruskoj invaziji koja je počela 24. veljače. Početkom rujna mora platiti milijardu dolara po dolarskoj obveznici, a zbog rata iz mjeseca u mjesec niže manjak u proračunu od pet milijardi dolara.

Marčenko je naglasio da moraju pronaći dodatne izvore za financiranje manjka jer mogu pokriti samo "62 posto naših primarnih proračunskih potreba", kada se isključe izdaci za vojsku.

"Izdanjem ratnih obveznica već smo prikupili više od 2,2 milijarde dolara. Vojne obveznice važna su investicija za potporu državnom proračunu u ratnim vremenima", dodao je ukrajinski ministar financija.


14:23 Samoproglašena proruska Narodna republika Donjeck (DPR) na istoku Ukrajine rekla je u srijedu da je blokirala pristup Facebooku i Instagramu, svrstavši se s ruskom politikom po pitanju američkih društvenih mreža.

Moskva je priznala DPR i drugu regiju istočne Ukrajine - Narodnu republiku Luhansk - kao nezavisne 21. veljače te je u Ukrajinu poslala vojsku tri dana kasnije, navodeći kao razloge zaštitu ruskog naroda koji živi tamo.

"Pristup informacijskim izvorima američke tvrtke Meta, koja dopušta pozivanje na nasilje protiv korisnika koji pričaju ruski na društvenim mrežama, blokiran je", reklo je ministarstvo komunikacija DPR-a u priopćenju.

"U svjetlu ovoga, pristup društvenim mrežama Facebooku i Instagramu je blokiran na teritoriju republike."

Meta Platforms Inc nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.


14:05 Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da je dogovorio nove sigurnosne sporazume sa Švedskom i Finskom, obećavši da će Britanija podržati vojne snage dviju zemalja budu li napadnute.

Johnson će potpisati nove deklaracije, koje Britanija opisuje kao "važnu promjenu u obrambenoj i sigurnosnoj suradnji", tijekom posjeta Švedskoj i Finskoj u srijedu.

"Nepokolebljivi smo i nedvosmisleni u našoj potpori Švedskoj i Finskoj i potpisivanje tih sigurnosnih deklaracija simbol je vječnog povjerenja između naših nacija", rekao je Johnson, po priopćenju.

"Premijer će iznijeti namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da podrži oružane snage dviju zemalja budu li suočene s krizom ili napadnute", navodi se u priopćenju britanske vlade.

Očekuje se da će Švedska i Finska ući u NATO u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Strahuju međutim da će tijekom pristupnog procesa, koji može potrajati do godinu dana, biti ranjive.

Švedskoj su potporu izrazili i SAD i Njemačka.

Po priopćenju britanske vlade, novi sporazumi poboljšat će razmjenu obavještajnih podataka i ubrzati zajedničku vojnu obuku, vježbe i misije.


13:27 Opskrba plinom u Njemačkoj još je uvijek sigurna, priopćilo je u srijedu ministarstvo gospodarstva, nakon što je Ukrajina blokirala tranzit dijela ruskih isporuka prema Europi.

Kijev je u utorak najavio da će obustaviti ulaz ruskog plina preko tranzitne točke Sokhranivka, na trasi kojom u Europu stiže trećina ruskog plina, i dodao da će ga preusmjeriti na druge trase.

Ukrajina je za blokadu okrivila Moskvu, dodavši da tu trasu kontroliraju ruske snage. Ruski proizvođač plina Gazprom ne vidi pak razloga za blokadu, dodavši da trenutno nije jasno kako bi se spor mogao riješiti niti koliko bi blokada mogla trajati.

Ruski plin i dalje ulazi u Ukrajinu preko tranzitne točke u Sudzhi, a u Europu stiže i preko Poljske, plinovodom Yamal, i preko Baltičkog mora, plinovodom Sjeverni tok 1.


13:23 Poljski veleposlanik u Rusiji pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvu, prenijela je državna novinska agencija PAP izjavu poljskog ministra vanjskih poslova Zbigniewa Raua.

"Što se tiče naših odnosa s Ruskom federacijom, znamo da je poljski veleposlanik u Moskvi pozvan u rusko ministarstvo vanjskih poslova", rekao je Rau na konferenciji za novinare.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada su napetosti između ove dviju države sve veće.


13:18 Glavni tajnik UN-a, António Guterres, rekao je da će doći vrijeme mirovnih pregovora o Ukrajini, ali da ne vidi da će se oni održati u bliskoj budućnosti.

image

António Guterres

Alex Halada

13:07 Ukrajinska regija Herson, koju je okupirala Rusija, planira zatražiti od ruskog predsjednika Vladimira Putina da je uključi u sastav Rusije, izvijestila je u srijedu ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na dužnosnika tamošnje proruske uprave.

Rusija je u travnju objavila da je uspostavila potpunu kontrolu nad regijom Herson, koja je strateški važna jer je dio kopnene veze između poluotoka Krima i separatističkih područja na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Kremlj je, upitan o mogućnosti pridruživanja te ukrajinske regije Rusiji, kazao da stanovnici moraju sami odlučiti o vlastitoj sudbini i dodao da takve odluke trebaju jasni pravni temelj "kao u slučaju Krima".


12:24 Bjeloruske vlasti rasporedile su svoje oružane snage na granicu Ukrajine.

Načelnik glavnog stožera oružanih snaga Viktor Gulevič naveo je da je Ukrajina poslala oko 20.000 ljudi blizu bjeloruske granice.

image

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Shamil Zhumatov

"Grupa stvorena u proteklih šest mjeseci više se nego udvostručila i kvantitetom i kvalitetom. Pojava u vodama Sredozemnog i Baltičkog mora skupine koja nosi krstareće rakete, povećanje zrakoplovne skupine u zemljama Poljske i baltičkih država ukazuje na rastuću prijetnju Republici Bjelorusiji", poručio je na Telegramu.


11:52 Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades u srijedu je osudio odluku Turske da se ne pridruži europskim sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

“Treće države, povezane s Europskom unijom, moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s Europom”, rekao je Anastasiades na konferenciji za medije s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem koji je u službenom posjetu otočnoj državi.

„Tu se između ostalog referiram na Tursku. Njena odluka da se ne uskladi europskim sankcijama je za osudu”, kazao je ciparski predsjednik, naglasivši da Ankara time umanjuje utjecaj tih mjera.


11:47 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev optužio je Sjedinjene Države da vode "proxy rat" protiv Rusije nakon što je Zastupnički dom usvojio novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 40 milijardi dolara.

Medvedev, koji je obnašao dužnost zamjenika predsjednika ruskog vijeća sigurnosti otkako je podnio ostavku na mjesto premijera u siječnju 2020., ustvrdio je da paket "uopće nije objašnjen ljubavlju prema Ukrajini, pa čak ni potporom vlastitom gospodarstvu".

"Njegov cilj je nastaviti proxy rat protiv Rusije, želja da se našoj zemlji nanese težak poraz. Ograničiti njezin ekonomski razvoj i politički utjecaj u svijetu. Neće uspjeti. Njihova tiskara, zbog koje Amerika stalno povećava svoj ionako napuhani državni dug, brzo će puknuti. Da ne spominjemo sulude cijene benzina i hrane, za čiji bi rast Amerikanci trebali zahvaliti svojim rusofobnim vlastima. Ali ciljevi specijalne operacije bit će ostvareni", napisao je Medvedev na Telegramu


11:27 Novi čelnik odmetnute gruzijske regije Južne Osetije u srijedu je rekao da treba pričekati signal iz Moskve prije održavanja referenduma o pridruženju Rusiji.

Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije i obalne regije Abhazije nakon kratkog rata s Gruzijom 2008. te im osigurala izdašnu financijsku pomoć, stanovnicima ponudila rusko državljanostvo te rasporedila svoje vojnike.

Alan Glagoev, koji je pobijedio predsjednika na odlasku Anatolija Bibilova na izborima održanim tijekom vikenda, za TASS je izjavio da bi Rusija trebala dati zeleno svijetlo za referendum o pridruženju Južne Osetije.

"Ovo nije jednostran proces. Moramo razumjeti našeg strateškog partnera (Rusiju). Čim dobijemo signal, čim bude jasno da je kucnuo čas, mi ćemo zasigurno taj referendum održati", rekao je Glagoev.


11:19 Nakon što su ukrajinski dužnosnici ranije jutros rekli da su njihove trupe povratile neke gradove u blizini Harkova, oglasio se i guverner Oleg Sinegubov.

Harkov je pod žestokom vatrom, a u regiji su u tijeku "žestoke bitke", rekao je.

Sinegubov je rekao da su ruske trupe iza sebe ostavile "smrtonosne zamke" u regiji te je pozvao stanovnike da ostanu u skloništima, umjesto da "jure u oslobođena naselja".

"Neprijatelj je podmukao i čini sve da povrijedi što više civilnih Ukrajinaca", rekao je na Telegramu.


11:03 Na društvenim mrežama u srijedu se pojavila snimka za koju Ukrajinci tvrde da prikazuje oborenu bespilotnu letjelicu Tu-141. Riječ je o dronu koji je konstruiran još u sovjetskim vremenima, a koji je nakratko postao i globalna priča kada se jedan takav model srušio na Jarunu u Zagrebu, nedaleko od Studentskog doma Stjepan Radić.

Više pročitajte OVDJE.


10:29 Litvanski ministar vanjskih poslova rekao je da je uklanjanje ruskog režima s vlasti jedini način da se zaustavi "ratno huškanje" Kremlja i zaštiti Zapad.

U razgovoru za CNN, Gabrielius Landsbergis je naglasio da je potrebno odrediti dugoročnu strategiju usred ruske invazije na Ukrajinu i rekao da svijet mora biti spreman da bi Kremlj "mogao ponovno zaratiti".

"Ruska ratnohuškačka država bit će gotova kada se završi režim u Rusiji. To je jedini način na koji to vidimo."

Landsbergis nije predložio bilo kakvu akciju za uklanjanje Putina i priznao je da bi "moglo potrajati dosta vremena" da se režim u Kremlju promijeni.


10:24 Prijedlog Europske unije o naftnim sankcijama protiv Rusije uništio bi mađarsko gospodarstvo i ne nudi rješenje za ogromne probleme koje bi imala Mađarska, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Reuters prenosi kako je u videu na svojoj Facebook stranici rekao da nakon dosadašnjih razgovora Europska komisija nema rješenje, pa bi jedini način da se postigne dogovor o embargu na naftu bio da se primjenjuje na pomorske pošiljke nafte, a sve isporuke ruske nafte naftovodima bile bi u potpunosti izuzete.


10:02 Ruske oružane snage objavile su svoje dnevno izvješće. Tvrde kako su tijekom noći pogodili 93 objekta, uključujući dva zapovjedna mjesta i tri skladišta streljiva ukrajinske vojske.

U udaru je navodno ubijeno više od 280 ukrajinskih nacionalista, a onesposobljeno je 59 jedinica vojne opreme.

Sustavi protuzračne obrane uništili su tijekom noći devet ukrajinskih bespilotnih letjelica, tvrde Rusi.

Ovo izvješće nije bilo moguće neovisno potvrditi.


9:40 Proruski separatisti u istočnoj Ukrajini napredovali su do administrativnih granica oblasti Luhanska, jednog od glavnih područja nad kojima Rusija nastoji preuzeti kontrolu od početka invazije krajem veljače, javlja u srijedu dpa pozivajući se na ruske izvore.

Gradić Popasna, za koji su se vodile teške borbe, sada je "očišćen" od ukrajinskih snaga, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj je ruske tvrdnje opisao kao "fantaziju".

"Ukrajinske snage morale su se povući iz Popasne, ali Rusi nisu probili naši obranu", napisao je na Telegramu.

Uz istočnu Ukrajinu, Rusija napada i jug zemlje, posebice luke Mariupolj i Odesu. Oba grada su od strateškog značaja jer se nalaze na ruti između istoka i Krima kojeg je Rusija prisvojila 2014.

U posljednja 24 sata stižu izvješća o pojačanim napadima na Odesu, a Mariupolj je i dalje pod stalnim bombardiranjem.

U čeličani Azovstalj se još uvijek nalazi nešto civila i ukrajinski vojnici.

Ukrajina tvrdi da je vratila neka zauzeta opdručja, uključujući i sela oko Harkiva, prenio je Reuters.


9:21 Iz glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga jutros su objavili su kako su ukrajinski branitelji u Donjeckoj i Luganskoj oblasti odbili dvanaest neprijateljskih napada, uništili dvanaest tenkova, četiri topnička sustava, devetnaest jedinica borbenih oklopnih vozila, sedam automobila i dvije jedinice specijalne inženjerijske opreme neprijatelja.

Također su priopćili da "ruski neprijatelj koristi sustave elektroničkog ratovanja za suzbijanje radio kanala."

Tvrdnje nisu neovisno provjerene, naglašava Guardian.


9:16 Američke obavještajne službe tvrde da se ruski predsjednik Vladimir Putin priprema za dugi rat u Ukrajini, s tim da čak ni pobjeda na istoku potencijalno neće okončati sukob.

Ova objava stiže dok se nastavljaju žestoke borbe na istoku, gdje Rusija pokušava zauzeti teritorij.

Moskva je preusmjerila svoje trupe na zauzimanje regije Donbas nakon što se Ukrajina odupirala pokušajima da zauzme njezin glavni grad Kijev. No, unatoč tome, njezine snage ostaju u pat poziciji, priopćili su američki obavještajci.

Avril Haines, ravnateljica Nacionalne obavještajne zajednice, rekla je u utorak na saslušanju u američkom Senatskom odboru da Putin još uvijek namjerava "ostvariti ciljeve izvan Donbasa", ali da se "suočava s neusklađenošću između svojih ambicija i trenutnih ruskih konvencionalnih vojnih sposobnosti".


9:05 Bugarska će od lipnja dobivati američki ukapljeni prirodni plin (LNG) što će joj pomoći nakon što je ruski Gazprom prekinuo isporuke plina, priopćila je vlada u srijedu.

Aranžman je dogovoren na sastanku premijera Kirila Petkova i američke potpredsjednice Kamale Harris u Washingtonu, priopćila je vlada.

"Stvarne isporuke ukapljenog prirodnog plina u Bugarsku po cijenama nižim od Gazpromovih dogovorene su od lipnja", stoji u priopćenju vlade, bez pojašnjenja.

Gazprom je 27. travnja prekinuo isporuke plina Bugarskoj i Poljskoj zbog odbijanja plaćanja u rubljama.

Bugarska troši oko 3 milijarde prostornih metara plina godišnje, od čega je preko 90 posto dolazilo iz Rusije.


8:47 Ruska novinska agencija RIA prenijela je izjavu Apte Alaudinova, pomoćnika čečenskog čelnika, koji tvrdi da su ostaci ukrajinskih vojnika protjerani iz grada Rubižne u Donbasu blokirani u tvornici Zarija.

image

Dim u Rubižneu

Ronaldo Schemidt

- Svih ovih dana bili smo zauzeti blokiranjem tvornice Zarija. Imali smo zadatak da ju očistimo s lijevog boka pogona do Kudrjašovke - od onih uporišta i točaka koji su tamo bili, kako ne bismo ostavili neprijatelja za sobom. Ovaj zadatak je već završen, naše snage i sredstva su praktički blokirali tvornicu Zarija - izjavio je Alaudinov.


8:39 Finska i Švedska bliže se odluci o njihovoj najvjerojatnijoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, a službena se objava očekuje u narednim danima, potvrdila je u utorak finska strana.

Manje od tri mjeseca od početka invazije na Ukrajinu, dvije nordijske zemlje suočene s ruskom prijetnjom nalaze se na vratima zapadnog vojnog saveza u potrazi za sigurnosnim kišobranom, posebice SAD-a, piše francuska novinska agencija Afp.

"Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerojatno da će do kraja godine biti članica", rekao je Charly Salonius-Pasternak, znanstvenik s finskog instituta za međunarodne odnose.

image

Sanna Marin, Olaf Scholz i Magdalena Andersson

John Macdougall

U Finskoj, kao i Švedskoj, rat u Ukrajini je potpuno preokrenuo javno mnijenje koje je do ruske intervencije bilo podijeljeno.

Prema anketi javne televizije Yle, 76 posto Finaca podupire članstvo zemlje u NATO-u. Posljednjih nekoliko godina ta je potpora iznosila svega 20 do 30 posto.

U Švedskoj, vladajući socijaldemokrati, čije bi zeleno svjetlo za pristupanje NATO-u osiguralo jasnu većinu u parlamentu, dali su do znanja da će svoju odluku obznaniti ove nedjelje.

Iako se čini da je Stockholm oprezniji od Helsinkija po tom pitanju, Elisabeth Braw, vojna stručnjakinja za nordijske zemlje pri Američkom poduzetničkom institutu (AEI) smatra da će Švedska "vrlo vjerojatnu" odluku donijeti zajedno s Finskom.

Finski predsjednik Sauli Niinistö objavit će svoje "osobno" stajalište u četvrtak, a premijerka Sanna Marin najkasnije u subotu.


8:36 Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio više od 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini kako bi se održavao nesmanjeni protok vojne pomoći i osnažila vlada u Kijevu dok se bori s ruskom invazijom.

Zastupnički dom usvojio je proračunski zakon sa 368 prema 57 glasova protiv, a svaki glas "protiv" bio je republikanski. Zakon je sada upućen Senatu, od kojeg se očekuje da će ga brzo potvrditi.

Predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri dodatnih 33 milijarda dolara pomoći Ukrajini prije dva tjedna, ali su zastupnici odlučili povećati vojno i humanitarno financiranje.


8:30 Narudžbe za 11. svibnja za tranzit ruskog plina preko Ukrajine na ulaznoj točki Sohranovki pale su na nulu, pokazali su u srijedu podaci ukrajinskog operatora plinovoda, nakon najave Kijeva o zatvaranju toga dobavnog pravca.

Ukrajina je u utorak priopćila da će obustaviti protok plina kroz tu tranzitnu točku preko koje je dopremana gotovo trećina plina iz Rusije u Europu preko Ukrajine, okrivljujući Moskvu za to i najavljujući da će tokove plina premjestiti negdje drugdje.

Plinovod preko točke Sohranovke prolazi kroz ukrajinsku regiju Luhansk, čiji je dio pod kontrolom proruskih separatista.

Ukrajinski operator plinovoda GTSOU rekao je da će od srijede zaustaviti isporuke putem ove rute, pozivajući se na "višu silu", klauzulu na koju se tvrtka može pozvati kada je pogođena nečim što je izvan njezine kontrole.

No Gazprom, tvrtka pod kontrolom Kremlja koja ima monopol na izvoz ruskog plina plinovodom, rekla je da je "tehnološki nemoguće" prebaciti sve količine plina na drugu točku interkonekcije zapadnije, kao što je GTSOU predložio.

Podaci pokazuju da su zahtjevi za tranzitom ruskog plina u Europu preko Ukrajine na toj zapadnijoj ulaznoj točki Sudža u srijedu iznosili gotovo 72 milijuna kubičnih metara.


7.25 Novi izvještaj Ministarstva obrane Velike Britanije odnosi se samo na borbu za Zmijski otok na samom zapadu Ukrajine. Britanci navode da se za na Crnom moru vodi velika bitka, da Ukrajinci pomoću dronova Bayraktara uspješno prekidaju opskrbu okupiranog otoka, te da ruski brodovi imaju minimalnu protekciju budući da je mornarica naredila da se svi vojni brodovi povuku na Krim nakon potapljanja 'Moskve'.

image

Zmijski otok

Twitter

- Ako Rusija konsolidira svoju poziciju, ako uspostave obranu na Zmijskom otoku, mogli bi dominirati cijelim sjeverozapadnim Crnim morem - zaključuju Britanci.


5.40 Avril Haines, direktorica Nacionalne obavještajne zajednice, pred Senatom je rekla kako smatra da bi Putin mogao upotrijebiti nuklearno oružje ako se nađe 'pred zidom'.

- Vladimir Putin bi poraz u Ukrajini mogao promatrati kao egzistencijalnu prijetnju svom vlastitiom režimu, što bi potencijalno moglo potaknuti njegovo pribjegavanje upotrebi nuklearnog oružja - upozorila je pred Senatom.

image

Avril Haines

Saul Loeb

5.10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je "nadljudsku snagu" ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske.

"Zahvalan sam svim našim zaštitnicima koji uzvraćaju i pokazuju uistinu nadljudsku snagu", rekao je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju u utorak kasno navečer, ističući da se Ukrajinci bore protiv "nekoć druge najjače vojske na svijetu".

Ukrajinski predsjednik ostaje oprezan u dopuštanju bilo kakvog osjećaja euforije ili "pretjeranih emocija".

"Nema potrebe stvarati ozračje specifičnog moralnog pritiska kada se na tjednoj, pa i dnevnoj bazi očekuju određene pobjede", ustvrdio je.

Zelenski se osvrnuo na izvješća vojnog vodstva od utorka o vraćanju pod ukrajinski nadzor dijela teritorija u blizini grada Harkiva na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage "postupno" protjeruju okupatore iz te regije, kazao je Zelenskij.

"Oružane snage Ukrajine čine sve da oslobode našu zemlju i naš narod", istaknuo je on. "Svi naši gradovi bit će oslobođeni – Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj i svi drugi."


5.00 - Ukrajina je objavila u utorak da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.

Tetjana Apačenko, zadužena za odnose s medijima u 92. mehaniziranoj brigadi, koja je glavna ukrajinska vojna formacija u tom području, potvrdila je da su ukrajinski vojnici zadnjih dana uspjeli vratiti pod svoj nadzor naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Broščovu i Slobožanske sjeverno od Harkiva.


Ključne događaje 76. dana ruske invazije na Ukrajinu pratili smo OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:49