IZDAO VLASTITI NAROD

Ukrajinci ne vjeruju da je poginuo proruski čelnik Hersona, Rusi objavili uznemirujuće fotografije

Organizirao je referendum o pripajanju Hersona Ruskoj Federaciji, a nedavno i evakuaciju civila sa zapadne obale Dnjepra.

Kiril Stremusov

 Profimedia/

Jedan od najistaknutijih ruskih dužnosnika u Ukrajini, zamjenik ruskog čelnika Hersonske oblasti, Kiril Stremusov poginuo je u prometnoj nesreći, izvijestile su ruske državne agencije. Na isti dan Rusija je svojim snagama naredila povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar, što bi potencijalno moglo predstavljati prekretnicu u ratu.

Ruska medijska kuća Vesti (VGTRK) javlja da je Stremousov poginuo na autocesti između Hersona i Armjanska na Krimu. Imao je 45 godina. Objavljene su i fotografije nesreće u kojoj je navodno poginuo Stremusov.

Vijest o njegovoj smrti prenio je i čelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

- S velikom tugom u srcu javljam da je danas poginuo Kiril Stremousov. Umro je na teritoriju regije Herson. Bio je u automobilu koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći, poručio je na Telegramu.

image

Kiril Stremusov

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Kiril Stremusov je Ukrajinac koji se vrlo brzo nakon invazije priklonio Rusima. Bio je jedan od najistaknutijih i najkontroverznijih dužnosnika koje je imenovala Rusija.

Organizirao je referendum o pripajanju Hersona Ruskoj Federaciji, a nedavno i evakuaciju civila sa zapadne obale Dnjepra.

- Većina stanovnika koji su ostali u Hersonu tek sada počinju shvaćati koliko je situacija ozbiljna, izjavio je u utorak, dan uoči pogibije.

Često je na Telegramu ukrajinske dužnosnike i vojnike nazivao "nacistima i fašistima". Kritički je govorio o lošim odlukama ruske vojske, a za vojne neuspjehe u Hersonu okrivljavao ‘nesposobne zapovjednike‘, piše CNN.

image

Kiril Stremousov

Stringer/Afp

U srijedu je ruski ministar obrane Sergej Šojgu zapovijedio svojim snagama da se povuku sa zapadne obale rijeke Dnjepar, dok je ruski general Sergej Surovikin rekao je u izjavi za rusku televiziju da više nije moguće opskrbljivati Herson. Dodao je da je predložio uspostavljanje obrambenih linija na istočnoj obali rijeke Dnjepar.

Ukrajinski dužnosnik Jurij Sobolevski, zamjenik čelnika ukrajinskog regionalnog vijeća Hersona, bio je skeptičan nakon vijesti od smrti Streousova.

- Vezano za informaciju koju šire okupatori i ruske snage o smrti Kirila Stremusova. Zasad ne možemo ni potvrditi ni zanijekati informaciju. Možda je istina, a možda je lažna vijest, rekao je.

image
Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia
image
Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia

Prije rata Stremousov je ganjao karijeru lokalnog političara, a za njegovo ime vezuje se nekoliko javnih svađa. Bio je štovatelj poganstva i osebujenog oblika joge. Na videozapisu iz 2017. godine prikazan je kako kćerkicu drži za zglobove noge i vrti oko glave.

Nedavno je također snimio videozapis u kojemu je podijelio lirske trenutke inspirirane ratom u Ukrajini.

U pjesmi, primjerice, spominje europske gradove, Prag, Varšavu, Budimpeštu i Bukurešt, koje naziva ruskom zemljom.

- Vidim Prag i Varšavu, Budimpeštu i Bukurešt – ovo je ruska zemlja, koliko je mojih omiljenih mjesta ovdje, recitira pjesmu Stremousov dok se u pozadini nižu panorame spomenutih gradova. Njegova pjesma objavljena je na Twitteru s prijevodom na engleski jezik.

image
Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia
image
Ria Novosti/Sputnik/Profimedia/Ria Novosti/sputnik/profimedia

CNN podsjeća da Stremusov nije prvi proruski političar‘Možda je fake news‘ koji je umro pod sumnjivim okolnostima.

Aleksandar Zaharčenko, vođa separatista kojeg je podržavala Rusija, poginuo je u bombaškom napadu na kafić 2018. U nizu atentata prije ruske invazije na Ukrajinu poginulo je nekoliko separatističkih zapovjednika, a okolnosti pogibije nikada nisu razjašnjene.

Rusija i separatisti okrivili su Ukrajinu za ubojstva, dok ukrajinski udžnosnici tvrde da se Moskva rješava problematičnih lokalnih čelnika. Neki su navodno bili povezani s organiziranim kriminalom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:05