MUTNI POSLOVI

Ukrajinci objavili tajne snimke: ‘Rusi, preko Hrvatske ću vam srediti motore za helikoptere‘

Boguslajev je motore ukrajinske proizvodnje ponudio Rusima za njihove vojne helikoptere i sugerirao im da ih prebace kroz Hrvatsku

Viačeslav Bohuslaiev

 Dmytro Smolyenko/Zuma Press/Profimedia/Dmytro Smolyenko/zuma Press/profimedia

Ukrajinska tajna služba (SBU) je objavila snimljene telefonske razgovore Vjačeslava Boguslajeva, šefa firme Moto Sich, jednog od najvećih svjetskih proizvođača avionskih motora sa sjedištem u Zaporižju, koji navodno dokazuju da je surađivao s Rusima, piše Kyiv Independent.

U tim je razgovorima Boguslajev menadžerima ruske kompanije za proizvodnju i popravak helikoptera ponudio motore ukrajinske proizvodnje za njihove vojne helikoptere i sugerirao im da ih prebace kroz Hrvatsku, Kazahstan ili Kirgistan.

Boguslajev je također opravdao ruski napad na njegovu tvornicu i kazao kako se nada da napredovanje snaga Vladimira Putina neće prestati.

‘Mi u Zaporiškoj oblasti imamo nuklearku i hidroelektranu; ukrajinske vlasti su u strahu. Oni će otići. Volodimir Zelenski će biti izbačen, oni će otići i neće biti problema‘, navodno je rekao Boguslajev.

Šef Moto Sicha je navodno davno počeo surađivati s ruskim vojnim kompanijama. Neki su telefonski razgovori snimljeni još 2011., navodi SBU.

23. listopada su ukrajinske vlasti pritvorile Boguslajeva i još neke direktore njegove kompanije iz odjela za suradnju sa stranim zemljama.

Pritvorenici su optuženi za uspostavljanje ‘transnacionalnih kanala za ilegalno dopremanje ukrajinskih avio motora‘ Rusiji, kaže SBU, dodajući kako je dobivenu opremu Rusija koristila za ‘proizvodnju i popravak‘ svojih jurišnih helikoptera Mi-8, Ka-52 i Mi-28.

Prema SBU, Rusija je ‘masovno‘ koristila upravo te helikoptere protiv Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:48