RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci objavili video kako obaraju ruski dron; Najveći napad bespilotnim letjelicama na Kijev od početka rata

Iz minute u minutu pratimo najznačajnije događaje ratnih zbivanja u Ukrajini
 Sergei Supinsky/Afp

Ključni događaji:

- noćni zračni napadi na Kijev

- od krhotina drona poginula jedna osoba u Kijevu

- požari na stambenim zgradama

- eksplozije u Žitomiru

- oboreno 40 ruskih bespilotinih letjelica


Objavljena snimka obaranja ruskog drona

Ukrajina je objavila video za koji tvrdi da prikazuje granične policajce kako pucaju na ruski dron.

Video koji navodno prikazuje ukrajinske graničare kako obaraju ruski dron podijelio je ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje.

Na snimci se čuje pucnjava, a u daljini odjekuje eksplozija.

- Dron je eksplodirao i pao u polje, a nije došao do svojeg cilja, dodaje se u poruci uz snimku.


Bivši ruski časnik optužio šefa Wagnera za planiranje državnog udara

Bivši ruski časnik optužio je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina za planiranje državnog udara protiv vodstva zemlje, priopćio je američki Institut za proučavanje rata.

Igor Girkin je Prigožina optužio i za kontinuirano kršenje ruskih zakona o cenzuri.

- Girkin je upozorio na pobunu ako Prigožinu bude dopušteno da vodi Wagnerovu skupinu. Primijetio je da je Prigožin naredio Wagnerovim snagama da se povuku u njihove baze duboko u Rusiji uoči ukrajinske protuofenzive. Također je tvrdio da osoblje Wagnera nikada nije obećalo da neće sudjelovati u borbama protiv Rusije ili njezine vojske. Prigožinova odluka da povuče svoje snage iz Bahmuta i očito iz aktivnih borbi uoči protuofenzive je strateški upitna, dodaje se.


Raste broj mrtvih u ruskom napadu na kliniku u Dnjepru

Nakon ruskog napada na zdravstvenu kliniku u Dnjepru, ukrajinski su dužnosnici izvijestili da su dvije osobe poginule, no ta se brojka sada povećala na četiri.

Među žrtvama su 56-godišnji liječnik, 64-godišnji član osoblja klinike i 57-godišnji zaposlenik obližnje veterinarske klinike.

U tom je napadu ozlijeđeno 30 ljudi, uključujući i dvoje djece.


Ukrajinska tenisačica novčani dobitak daruje djeci Ukrajine

Ukrajinska tenisačica Elina Svitolina izjavila je da će donirati sav svoj novac od nagrade na turniru Internationaux de Strasbourg za pomoć djeci u svojoj domovini.

Na svom sedmom turniru otkako je rodila kćer Skai, Svitolina je pobijedila Ruskinju Annu Blinkovu 6-2 6-3 i sovojila svoj 17. WTA naslov.

Ova 28-godišnjakinja je tu priliku iskoristila za govor o stanju u svojoj zemlji.

- Željela bih podijeliti ovu energiju s Ukrajinom. Sve moje novčane nagrade s ovog turnira ići će djeci Ukrajine, što je prijeko potrebno u ovom trenutku. Puno vam hvala za sve što činite za nas. Zajedno ćemo okončati ovaj rat, poručila je tenisačica.


Apel Rusima da rade šest dana u tjednu kako bi podržali rat

Ruski državni mediji i poslovne skupine uputile su peticiju Kremlju da odobri šestodnevni radni tjedan za radnike kako bi podržali ratne napore, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

Ruse se potiče da se aktivno žrtvuju kako bi podržali rat, dodaje se, ukazujućui na poruku vodećeg propagandista koji je rekao da bi građani trebali raditi dodatna dva sata svakog dana u tvornicama streljiva.

- Promjenjivi ton razgovora jasno oslikava osjećaj društvene prisile u sovjetskom stilu, dodaje Ministarstvo obrane.


Putin naredio jače osiguranje oko ruske granice

Vladimir Putin je naredio jače osiguranje oko ruske granice nakon porasta napada unutar zemlje.

Jučer su dužnosnici rekli da su tri osobe ozlijeđene u ukrajinskom granatiranju Belgoroda, a ta je regija i ranije bila meta napada.

Ruski predsjednik je rekao da je cilj poteza jačanja sigurnosti osigurati brzo kretanje vojske i civila u ukrajinske regije koje su sada pod kontrolom Moskve.

- Potrebno je osigurati brzo kretanje vojnih i civilnih vozila i tereta, uključujući hranu, humanitarnu pomoć, građevinski materijal koji se šalje u nove subjekte Ruske Federacije, rekao je Putin u poruci objavljenoj na Telegramu.


Više od 50 dronova korišteno u napadima na Kijev

U noćašnjim napadima na Kijev korišteno je više od 50 dronova, a Ukrajina tvrdi da ih je oborila sve osim dva.

Kako smo već pisali, Rusija je tijekom noći pokrenula valove zračnih napada na Kijev, a radi se o najvećem napadu dronovima na glavni grad Ukrajine od početka rata.

Ranije su ukrajinski dužnosnici rekli da je oboreno više od 40 ruskih bespilotnih letjelica koje su išle prema glavnom gradu, no ta se brojka sada povećala pa su ukrajinske zračne snage sada priopćile da je Rusija lansirala ukupno 54 bespilotne letjelice, a 52 su uspješno oborene.

Tvrde da je Moskva ciljala vojne i ključne infrastrukturne objekte u središnjoj Ukrajini, a posebno u regiji glavnoga grada.

Poginuo je jedan muškarac, a tri su osobe ozlijeđene.


Rusija upozorava Veliku Britaniju na eskalaciju rata

Ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorio je na eskalaciju rata u Ukrajini dok Britanija i drugi zapadni saveznici opskrbljuju Ukrajinu s oružjem.

Andrei Kelin je rekao da akcije zemalja NATO-a, osobito Ujedinjenog Kraljevstva, riskiraju produljenje rata i ‘porketanje nove dimenzije‘ u ratu.

- Rusija je 16 puta veća od Ukrajine. Imamo ogromne resurse, rekao je Kelin za BBC.

- Prije ili kasnije ova eskalacija može dobiti novu dimenziju koju ne trebamo i ne želimo. Možemo se pomiriti sutra, dodao je.

Na pitanje o sve brojnijim dokazima ratnih zločina Rusije, veleposlanik je rekao da je Ukrajina ta koja čini ratne zločine. Zatim je rekao da Ujedinjeni narodi nemaju ovlasti istraživati takve prijestupe.


Eksplozije u Žitomiru

Eksplozije su se čule rano jutros i u gradu Žitomiru, izvijestila je novinska kuća Suspilne oko 5.30 ujutro po lokalnom vremenu.

Grad Žitomir regionalni je glavni grad Žitomirske oblasti i nalazi se 140 kilometara zapadno od Kijeva.


Napadi dronovima uoči rođendana Kijeva

Rusija je pokrenula zračne napade na Kijev tijekom ove noći, dok se taj grad priprema za proslavu svog rođendana, rekli su dužnosnici vojne uprave Kijeva na Telegramu.

Rusija je noćas gađala Kijev 14. put ovog mjeseca, a gradska vojna upraa Kijeva rekla je da je ovo bio najveći napad dronovima na glavni grad od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Više od 40 bespilotnih letjelica je oboreno u zračnom prostoru Kijeva posljednje nedjelje u svibnju, kada se slavi Dan Kijeva, godišnjica službeog utemeljenja prije 1541 godinu.

Na taj dan se obično događaju ulični sajmovi, koncerti uživo i muzejske izložbe. I ove je godine to planirano, no u manjem opsegu.

- Povijest Ukrajine dugo iritira nesigurne Ruse, rekao je Andrij Jermak, šef ureda predsjednika Zelenskog.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Požar na krovu deveterokatnice u Kijevu

U povijesnoj četvrti Kijeva Pechersky izbio je požar na krovu deveterokatnice zbog pada krhotina dronova, objavila je gradska vojna uprava na Telegramu.

Upozorenje na zračni napad oglasilo se ubrzo nakon ponoći, a mnogi su tada izišli na svoje balkone i uzvikivali ‘Slava protuzračnoj obrani!‘.


Muškarac poginuo od krhotina drona

Sky News javlja da je žrtva noćašnjeg napada na Kijev poginula od pada krhotina drona.

Vitalij Kličko je priopćio da se radi o 41-godišnjem muškarcu koji je ubijen na benzinskoj postaji u kijevskom okrugu Solomyanksi, gdje je izbio požar nakon što su ostaci bespilotnih letjelica udarili u stambenu zgradu u četvrti koja je prometno čvorište željezničkog i zračnog prometa.

image
Sergei Supinsky/Afp
image
Sergei Supinsky/Afp

Noćni napad na Kijev: Jedan poginuli i troje ranjenih

Jedna osoba je poginula, a tri su ozlijeđene u noćnom napadu na Kijev.

Eksplozije su noćas potresle ukrajinsku prijestolnicu, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, dodajući da se još radi na razjašnjavanju informacija, a obrambeni sustavu obaraju zračne mete.

Dužnosnici kažu da je oboreno više od 40 ruskih bespilotnih letjelica.

Svjedoci su izvijestili o nekoliko eksplozija nakon što su izdana zračna upozorenja za Kijev i veliki dio Ukrajine.


Ukrajinski obavještajac priznao ulogu u napadu na Krimski most

Sedam mjeseci nakon eksplozije koja je teško oštetila most kojim je Rusija povezala okupirani poluotok Krim sa svojim teritorijem, čelnik ukrajinske obavještajne službe konačno je potvrdio upletenost u taj napad.

"Budući da je to logistička prometnica koju je trebalo odsjeći od neprijatelja morali smo poduzeti odgovarajuće mjere", rekao je Vasil Maljuk, direktor obavještajne agencije za unutarnju sigurnost SBU u intervjuu ukrajinskom novinaru Dmitru Komarovu na Youtubeu.

Pritom Maljuk nije iznio pojedinosti operacije.

Snimke eksplozije 8. listopada i posljedični požar na mostu obišle su svijet. Napad se dogodio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proslavio 70. rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:28