TRAJE ŽESTOKA BITKA

Ukrajinci opkolili Ruse u strateški važnom gradu, u Moskvi se pripremaju za novi poraz: ‘Slijedi završni juriš...‘

Pad Limana bi vjerojatno zakompliciralo rusku aneksiju Donjecka i Luganska na istoku, kao i Zaporožja i Hersona na jugu,

Pripadnik ruskih separatističkih snaga LNR-a u okolici Limana

 Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia/Viktor Antonyuk/Sputnik/Profimedia

Iako još nema službenih potvrda sve je izvjesnije da je ukrajinska vojska opkolila rusku skupinu kod strateški važnog grada Limana u regiji Donjeck. Prvu informaciju o ovom uspjehu objavio je Američki institut za proučavanje rata (ISW), pozivajući se na neimenovanog ruskog vojnog dopisnika, koji je javio da su ukrajinske trupe probile rusku obranu kod sela Stavki, 10 kilometara sjeverno od Limana, i presjekle cestu Torskoje-Drobiševo, koja je posljednja ruta opskrbe i povlačenja ruskih jedinica obrana zapadno od Limana.

Liman je prije rata bio gradić s 20.000 stanovnika, ali strateški je vrijedan jer je ključno željezničko čvorište koje je važno za nastavak napredovanja ukrajinskih snaga dalje na istok bez gubljenja zamaha prije zime. Rusi su zauzeli Liman u svibnju, s ciljem stvaranja mostobrana koji im je trebao u planiranom nastavku ofenzive na Donbas i napadima na ključne ukrajinske gradove koji se nalaze dublje u Donjeckoj oblasti, Slavjansk i Kramatorsk. Plan je propao, a pad Limana bi vjerojatno zakompliciralo rusku aneksiju Donjecka i Luganska na istoku, kao i Zaporožja i Hersona na jugu, nakon referenduma koje je Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudila kao lažne.

Napad iz tri smjera

Također, objavljeno je da su ukrajinske trupe napadale Liman iz tri smjera i blokirale ruski pristup cesti Svatovo-Liman, koja je glavna kopnena linija duž koje se osiguravaju ruke snage. Dan ranije, ISW je prognozirao dalji razvoj događaja. Ako bi se ruske postrojbe mogle potpuno okružiti i staviti u džep, navodi se u izvješću, to bi imalo ozbiljne posljedice za ruske jedinice u sjevernom dijelu Donjecka i zapadnoj regiji Lugansk, kao i predstavljalo prijetnju okupacijskim položajima duž zapadne granice regije Lugansk i u području Severodonjeck i Lisičansk.

Međutim, očito je da se vode teške borbe uz gubitke na obje strane pa je u četvrtak Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine priznao da je u blizini Limana ostao bez sedam tenkova, koji su bili pozvani u vojsku u sklopu mobilizacije, ali su "doživjeli nesreću" - prema ukrajinskom vojnom objašnjenju, "zbog niske kvalifikacije posada." Unatoč tome, ISW napominje da čak i ako je rusko ministarstvo obrane odlučilo pojačati grupiranje trupa u Limanu na račun onih koji su pozvani u sklopu mobilizacije, "vrlo je malo vjerojatno" da će to pomoći ruskim trupama i spriječiti Oružane Snage Ukrajine od preuzimanja kontrole nad ovim teritorijem.

Završni juriš

Iz Limana su se reportažom javili i novinari moskovskih RIA Novosti, opisujući kako je tamošnja situacija i dalje pod (ruskom) kontrolom, ali da "ukrajinske oružane snage u međuvremenu okupljaju nove jedinice i vjerojatno ciljaju na završni juriš". Dodaje se da su preostali stanovnici vrlo zabrinuti zbog mogućnosti ukrajinske protuofenzive tako da nitko ne želi otvoreno govoriti pred kamerama jer se boje odmazde ako se vrate Ukrajinci. Nakon nedavnih događaja u Harkovskoj oblasti potpuno su se "pritajili", pišu RIA Novosti.

Otvorenije o situaciji pišu ruski vojni blogeri, koji priznaju da su ukrajinske trupe u srijedu napredovale zapadno, sjeverno i sjeveroistočno od ovog grada. "S polazne točke na desnoj obali rijeke Oskil, ukrajinsko zapovjedništvo nastavlja ofenzivu s ciljem dosezanja Svatova i okruživanja Limana", objavio je Rybar, proratni Telegram kanal s 800.000 svojih pratitelja.

Neki drugi ruski vojni kanali su objavili kako je na ratište stiglo oko 30.000 nedavno mobiliziranih u Rusiji (ne pišemo Rusa jer su većinom pripadnici tamošnjih manjinskih naroda), koji sada popunjavaju postrojbe, ali veliko je pitanje koliku borbenu vrijednost imaju slabo obučene i nemotivirane trupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:55