RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci oslobodili još jedan grad; Guverner Odese: ‘Rusi nas gađaju s Krima, ima žrtava‘

Ključne događaje 37. dana invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Prizor iz Irpina, Vladimir Putin i uništena kolona oklopnih vozila u Buči, zapadno od Kijeva

 AFP/Shutterstock

Ključni događaji:

- U tijeku je 37. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Ukrajinci su oslobodili grad Buču

- Gazprom: Isporuka plina prema Europi teče neometano

- Rusi optužuju Ukrajince: Raketirali su iz zraka skladište nafte u ruskom Belgorodu

- Kuleba: Ne mogu ni potvrditi niti zanijekati da je došlo do napada

- Medvedev: Rusija bi mogla ograničiti izvoz poljoprivrednih proizvoda na 'prijateljske' zemlje

- Kineski premijer: Peking se protivi zauzimanju strana u ruskoj invaziji Ukrajine

- Guardian: Snažan diplomatski signal indijske potpore Rusiji


NOVO>><< 23:48 Guverner Odese kaže da su tri ruske rakete pogodile stambenu četvrt u ovom lučkom gradu te da ima žrtava.

Maksim Marčenko tvrdi da su projektili ispaljeni s Krima.

Također, ukrajinska vojska je priopćila da je njezina protuzračna obrana spriječila napad na kritične infrastrukturne objekte u gradu.


23:45 Ukrajina i Rusija razmijenile su zatvorenike, objavio je ukrajinski dužnosnik Kirilo Timošenko.

On je objavio kako je oslobođeno 86 ukrajinskih vojnika, no nije otkrio koliko je pušteno Rusa.

U internetskoj objavi Timošenko je naveo kako je ova razmjena bila rezultat mirovnih pregovora koji su u tijeku, prenosi Reuters.


23:08 Kremlj je ponudio da "razjasni" situaciju Gerardu Depardieuu, nakon što je francuski glumac kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu.

"Najvjerojatnije Depardieu ne razumije potpuno što se događa", rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi novinska agencija Interfax.

"Ako treba, spremni smo mu sve reći i razjasniti stvari kako bi bolje razumio", dodao je.

Depardieu, koji godinama posjeduje rusku putovnicu i Putina je nazvao svojim prijateljem, optužio je u četvrtak predsjednika Rusije za "lude, neprihvatljive propuste" koji su naposlijetku doveli do rata.


23:04 Američko ministarstvo pravosuđa tvrdi da je vidjelo dokaze ruskih oligarha koji su pokušavali izbjeći sankcije koje su im nametnute nakon invazije na Ukrajinu.

Andrew Adams, koji vodi novu radnu skupinu odjela "KleptoCapture", rekao je za novinsku agenciju Reuters da je razina međunarodne suradnje na istrazi oligarha u ožujku dosegla visok nivo.

Cilj radne skupine je opteretiti financije ruskih oligarha u pokušaju pritiska na Putina da prekine svoj višetjedni napad na Ukrajinu.


22:38 Najmanje 53 povijesnih građevina, muzeja i vjerskih objekata oštećeno je od početka rata s Rusijom. UNESCO navodi da će taj broj vjerojatno rasti jer stručnjaci provjeravaju izvješće o novim štetama.

Trenutno je poznato da je oštećeno 29 vjerskih objekata, 16 povijesnih građevina, 4 spomenika i 4 muzeja.


22:18 Harkiv, drugi grad po veličini u Ukrajini, bombardiran je gotovo svakodnevno, ali je uspio izdržati. Kao što video pokazuje, veći dio grada je pretvoren u ruševine.


21:44 Sergej Orlov, zamjenik gradonačelnika Mariupolja, za CNN je govorio o tome što se događa u gradu.

“Grad je potpuno uništen, izgleda poput ruševine”, rekao je. “Uznemireni smo, ne zbog infrastrukture, već zbog ljudi'', kazao je.

Orlov je rekao da Rusija ne dopušta nikakvu humanitarnu pomoć u grad. Kazao je da je zbog nedostatka hrane i zaliha uobičajeno da ljudi imaju tri obroka tjedno, umjesto tri obroka dnevno.


21:35 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba je nakon razgovora s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom izjavio da "dolazi još više udaraca na rusko gospodarstvo, financijski sustav i trgovinu."


21:05 Europske tvrtke ne bi trebale udovoljiti ruskom zahtjevu da plin plaćaju u rubljima jer je to u suprotnosti s potpisanim ugovorima, rekao je u petak glasnogovornik Europske komisije.

Komisija ističe “da se potpisani ugovori moraju poštovati i da u 97 posto ugovora o nabavi plina stoji da se plaća u dolarima i eurima te da te tvrtke ne bi trebale pristati na ruske zahtjeve”.


20:57 Rusija je naložila svojim sveučilištima da sav svoj Youtube sadržaj premjeste na rusku platformu VK Video i RuTube, rusku video platformu.


20:25 Ukrajinske snage ponovno su zauzele grad Buču, u blizini Kijeva, rekao je njegov gradonačelnik.

- 31. ožujak ući će u povijest našeg grada kao dan njegovog oslobođenja od ruskih sila - rekao je gradonačelnik Anatolii Fedoruk u videu snimljenom ispred gradske vijećnice u Buči.

image

Buča

Aris Messinis/AFP

19:53 Ukrajinske snage uspjele su vratiti Irpin, no grad je u ruševinama. Prema lokalnim vlastima, uništeno je oko 50% infrastrukture.

Sada se izvlače tijela ubijenih prethodnih tjedana. "Neki su ležali na ulicama tjednima i tek sada se mogu ukloniti", javlja CNN.


19:43 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je razgovarala s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom o situaciji u Ukrajini.

"Složili smo se da se pritisak na Rusiju mora nastaviti i radit ćemo na uklanjanju ovisnosti o ruskoj energiji. S našim saveznicima nastavit ćemo podržavati Ukrajinu", kazala je.

"SAD, UK i ostatak Europe ostaju ujedinjeni u našoj podršci Ukrajini i njezinom narodu", poručio je Blinken na Twitteru.


19:35 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je za državni informativni kanal Rossiya 24 da je skladište u Belgorodu isporučivalo gorivo samo za civilni transport, a ne za vojni.

"Skladište nafte nema nikakve veze s ruskim oružanim snagama", rekao je.

Konašenkov je rekao da su dva ukrajinska helikoptera Mi-24 ušla u Rusiju "na ekstremno malim visinama" oko 05:00 sati po lokalnom vremenu prije nego što su izveli raketni napad.

Ukrajina je zanijekala da stoji iza napada.


19:01 Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je u Kijevu da Europljani stoje uz Ukrajinu i da će joj pomoći u obnovi njezinih gradova nakon završetka rata s Rusijom.

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta od siječnja, rekla je da će ta institucija podržati ukrajinske napore za početak procesa pridruživanja Europskoj uniji.

"Molim vas, vjerujte mi kad kažem da Europski parlament, Europska unija i europski građani stoje uz Ukrajinu. Zato sam danas ovdje, zato što smo uz vas", rekla je po dolasku u glavni grad Kijev.


18:53 Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) priopćio je kako je odgodio pokušaj evakuacije civila iz opkoljenog grada Mariupolja.

"Tim ICRC-a koji je u petak bio na putu za Mariupol kako bi olakšao siguran prolaz civila morao se vratiti u Zaporožje nakon što su dogovori i uvjeti onemogućili nastavak", rekao je ICRC.

“Tim ICRC-a, koji se sastoji od tri vozila i devet osoblja, danas nije stigao do Mariupolja niti je omogućio siguran prolaz civila. U subotu će ponovno pokušati olakšati siguran prolazak civila iz Mariupolja''.


18:43 Visoki ukrajinski sigurnosni dužnosnik zanijekao je optužbe Rusije da Ukrajina stoji iza napada na naftno skladište u ruskom gradu Belgorodu, prenosi Reuters.

Govoreći na nacionalnoj televiziji, tajnik Vijeća sigurnosti Ukrajine, Oleksij Danilov, rekao je: 'Iz nekog razloga kažu da smo to učinili, ali prema našim informacijama to ne odgovara stvarnosti'.

image

Eksplozija u Belgorodu

Handout/AFP

18:32 Ruski plinski div Gazprom objavio je u petak da se povlači iz vlasničke strukture njemačkog ogranka nakon odluke Moskve da kupci iz "neprijateljskih" zemalja plin ubuduće moraju plaćati u rubljama, preko posredničke banke u Rusiji.


18:06 Guverner ukrajinske regije Donjeck ustvrdio je da Rusija ne ispunjava svoje obećanje da će dopustiti humanitarni koridor od Mariupolja prema jugoistoku.

U međuvremenu, Crveni križ kaže da se još uvijek razmatra složena logistika kako bi se hitna pomoć dopremila u Mariupol i civile iz grada, koji je pretrpio tjedne teške borbe zbog manjka vode, hrane i medicinskih zaliha.

"Ponestaje nam pridjeva koji bi opisali užase koje su pretrpjeli stanovnici Mariupolja", rekao je glasnogovornik ICRC-a Ewan Watson tijekom brifinga UN-a u Ženevi.


18:01 Vandali su na nekoliko kamenih spomenika u memorijalu posvećenom holokaustu u litavskoj prijestolnici Vilniusu ispisali slova "Z" i "V" koja ruska vojska koristi kao propagandne simbole u invaziji na Ukrajinu, objavila je policija.

image

Tenk ruskih snaga u Ukrajini

Viktor Antonyuk

Premijerka Ingrida Simonyte osudila je grafite u četvrti Paneriai kao "očitu provokaciju" koja ima za cilj posijati podjele u litavskom društvu.

"Na jednom od najtragičnijih mjesta u povijesti Litve, gdje su nacisti i drugi kriminalci ubili tisuće nevinih ljudi, provokatori su ostavili još jedan simbol mržnje", poručila je priopćenjem.


17:57 Njemačka je podigla optužnicu protiv bivšeg časnika u svojim pričuvnim snagama zbog optužbi za špijuniranje u korist Rusije, poručiili su iz ureda saveznog javnog tužitelja (GBA), prenosi Reuters.

Ralph G., dao je ruskim agentima "brojne dokumente i informacije" o njemačkoj vojsci od listopada 2014. do ožujka 2020., rekla je njemačka tužiteljica Ines Peterson u priopćenju.

GBA također optužuje osumnjičenog, koji je bio zamjenik zapovjednika odreda, kao i član niza gospodarskih odbora, da je ruskim agentima davao informacije o utjecaju sankcija EU-a protiv Rusije na njemačke tvrtke zbog njezine aneksije Krima.

Također je odavao informacije o Sjevernom toku 2, plinovodu u vlasništvu ruskog plinskog diva Gazproma, a koji je Njemačka zaustavila u veljači nakon što je Rusija napala Ukrajinu, poručili su iz tužiteljstva.


17:42 Kako smo već izvještavali, jutros su se pojavile tvrdnje da su ukrajinski helikopteri uništili skladište goriva u Belgorodu, blizu granice u blizini Harkova.

image

Eksplozija u Belgorodu

Handout/AFP

Ako se tvrdnje pokažu istinite, ovo bi bio prvi zračni napad kijevskih snaga na ruski teritorij od početka sukoba.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da je na Rusiji da objasni što se dogodilo na njihovu teritoriju.

- Što se tiče onoga što se događa na teritoriju Ruske Federacije, za to je odgovorno vodstvo Ruske Federacije. Slijedom toga, njihov je posao otkriti što se događa u Belgorodu. Možda je netko pušio na krivom mjestu, ili nešto treće. Možda ruska vojska sabotira njihova naređenja i koristi raspoloživa sredstva jer ne želi ući na ukrajinski teritorij - kazao je.


17:30 Ruski novinar Andrej Babitski, bivši Putinov žestoki kritičar, koji je pak podržavao ruske vlasti od 2014., preminuo je u 57. godini, javljaju ruski mediji.

Babitski je proglašen izdajnikom zbog izvještavanja o ruskom ratu u Čečeniji za Radio Liberty, a u jednom trenutku su ga ruske trupe držale u zatočeništvu.

No prije osam godina dobio je otkaz na Libertyju nakon što je izrazio potporu ruskoj aneksiji Krima.

Preselio se u samoproglašenu Narodnu Republiku Donjeck na istoku Ukrajine, a 2015. pomogao je u pokretanju TV postaje u području pod kontrolom pobunjenika.

Babitski je pronađen mrtav u svom stanu u Donjecku, a uzrok smrti nije poznat.


17:26 Ruske snage odmiču se od Kijeva, ali se još uvijek vode žestoke borbe u nekim područjima u blizini glavnog grada Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Rusija je na pregovorima u utorak rekla da će smanjiti vojne operacije u sjevernim regijama Kijev i Černihiv, ali dužnosnici u obje regije kažu da su se nastavile borbe u nekim područjima.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti informacije o vojnim kretanjima ili borbama u Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se ruske snage ne povlače već pregrupiraju, a ukrajinski dužnosnici kažu da ruske snage gube, a ne da se povlače same od sebe.

"Naše snage ih progone i prema sjeverozapadu i prema sjeveroistoku (Kijeva), odgurujući neprijatelja od Kijeva", rekao je Oleksij Arestovič, politički savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskija.


17:04 Vladimir Putin stalno je u pratnji liječnika specijaliziranog za rak štitnjače, pokazuje novo istraživanje koje je objavio Daily Mail. Kirurg Jevgenij Selivanov iz Centralne kliničke bolnice u Moskvi doletio je ruskom čelniku najmanje 35 puta u crnomorsko ljetovalište Soči koje je njegovo omiljeno mjesto stanovanja.

Otkriće istraživačkog medija Project (ili Proekt), blokiranog u Rusiji i koji sad funkcionira iz inozemstva, podupire teorije da je Putin objavio rat iako pati od zdravstvenih problema skrivenih od ruskog naroda.

Više pročitajte OVDJE.


16:57 Gradsko vijeće Mariupolja procijenilo je da će obnova oštećene gradske infrastrukture koštati najmanje 10 milijardi dolara, nakon tjedana intenzivnog granatiranja.


16:54 Čelnici EU-a upozorili su u petak Kinu da ne pomaže Rusiji u agresiji na Ukrajinu jer bi to nanijelo štetu njezinim gospodarskim interesima i ugledu.

“Postoje reputacijski rizici za Kinu bude li pomagala Rusiji. Nijedan europski građanin ne bi razumio kinesku potporu ruskoj sposobnosti da vodi rat”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare nakon zavšretka virtualnog samita EU-Kina.


16:32 Rusija će povećati uporabu nezapadnih valuta u trgovini sa zemljama poput Indije, rekao je u petak šef ruske diplomacije Sergej Lavrov i pozdravio Indiju kao prijatelja koji nema "jednostrano stajalište" o ratu u Ukrajini.

Sergej Lavrov posjetio je Indiju kako bi osigurao potporu te zemlje koju je Rusija dugo smatrala saveznikom, i to dan nakon što su američki i britanski dužnosnici izvršili pritisak na Indiju da izbjegne potkopavanje financijskog sustava utemeljenog na dolarima te sankcija nametnutih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Indija i Kina jedine su velike zemlje koje nisu osudile ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Više pročitajte OVDJE.


16:27 Rusija je zauzela crkvu sjeverozapadno od Kijeva te ju koristi za napade na ukrajinsku prijestolnicu, rekao je u petak američki dužnosnik.

„Vojska je locirana na teritoriju crkve i okolnog stambenog područja“, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

„Vjerujemo da ju ruska vojska koristi kao početnu točku svog napada na Kijev“, dodao je.


16:23 Ukrajinska vojska tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu nad gradom Borodjankom koji se nalazi zapadno od Kijeva.


15:50 Njemačka je odborila prodaju nekoliko desetaka borbenih pješačkih vozila (IFV) koja su nekoć pripadala bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

Berlin će dati zeleno svjetlo da 56 vozila PbV-501 prijeđe Ukrajini iz ruku češke tvrtke, objavio je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane.

Berlin je vozila krajem devedesetih prodao Švedskoj koja ih je kasnije prodala toj češkoj kompaniji, pišu novine Welt am Sonntag.

Izvoz njemačkog naoružanja prvo mora dobiti dopuštenje Berlina, piše Reuters.


15:34 Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi kaže da je situacija s radijacijom u černobilskoj nuklearnoj elektrani 'sasvim normalna'.

Grossi je rekao kako će voditi izaslanstvo stručnjaka koji će posjetiti Černobil, nakon što je objavljeno da su ruski vojnici napustili to mjesto.

Dodao je da će to biti prva od nekoliko takvih misija u Ukrajini. Na konferenciji za novinare rekao je da su ruske trupe koje napuštaju to područje korak u pravom smjeru, prenosi Reuters.


15:27 Guardian javlja o snažnom diplomatskom signalu indijske potpore Rusiji, s vijestima da je pored susreta s ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom, putovanje ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u Indiju uključivalo i sastanak s premijerom Narendrom Modijem.

Modi se nije susreo ni s jednim od ministara vanjskih poslova koji su posjetili Indiju u posljednjih nekoliko tjedana dok je ruska invazija na Ukrajinu napredovala.


15:25 Peking se protivi zauzimanju strana u ruskoj invaziji Ukrajine, rekao je dužnosnicima Europske unije kineski premijer Li Keqiang.

Li je rekao predsjedniku Europskog vijeća, Charlesu Michelu i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen putem video veze da se Kina "protivi podjeli blokova i zauzimanju strana", rekao je kineski diplomat.

Kineski premijer odgovarao je na zahtjev Europske unije na samitu EU-Kina da Kina iskoristi svoj utjecaj i pomogne okončati sukob u Ukrajini.

"Kina i EU imaju uzajamnu odgovornost da iskoriste svoj zajednički utjecaj i diplomaciju da okončaju ruski rat u Ukrajini", rekao je Michel na Twitteru tijekom stanke u pregovorima.

Li Keqiang rekao je čelnicima EU-a da Kina zagovara mirovne pregovore u Ukrajini "na svoj način", izvijestila je državna televizija CCTV.

Ponovio je da se Kina zalaže za očuvanje međunarodnog prava i međunarodnih normi, uključujući teritorijalni integritet svih zemalja, izvijestio je CCTV.

Čelnici EU-a i Kine u petak su se sastali na prvom samitu u dvije godine, a Bruxelles vrši pritisak na Peking da zajamči da neće Rusiji isporučivati oružje niti pomoći Moskvi da zaobiđe zapadne sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.


15:21 Rusija kaže da neće odmah početi isključivati opskrbu plinom "neprijateljskim zemljama" prema novom dekretu koji zahtijeva da se plaćanje vrši u rubljama od 1. travnja.

“Jučer sam dobio mnoga pitanja o tome znači li to da ako nema plaćanja u rubljama, bi li to značilo da će isporuka plina biti prekinuta od 1. travnja? Ne, nije i to ne slijedi iz dekreta”, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a javlja CNN.

Peskov je rekao da plaćanja za danas izvršene isporuke ne dospijevaju do kraja travnja ili početka svibnja.

"Ali još jednom ponavljam da je za sve bolje kontaktirati Gazprom", rekao je Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj kupci iz "neprijateljskih" zemalja ruski plin od početka travnja moraju plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima. Banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina.

Rusija je na popis "neprijateljskih" zemalja uvrstila one koje su joj uvele sankcije, uključujući SAD, članice Europske unije, Britaniju i Kanadu.


15:05 Nakon što je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ranije danas rekao da ne može ni potvrditi ni odbaciti navode da su ukrajinski helikopteri u petak napali spremnike goriva u ruskome gradu Belgorodu, ista je izjava stigla i iz ukrajinskog ministarstva obrane.

Ukrajinsko ministarstvo obrane također je odbilo komentirati napad, a Reuters citira glasnogovornika Oleksandra Motuzjanika koji je rekao: "Ukrajina trenutno provodi obrambenu operaciju protiv ruske agresije na teritoriju Ukrajine, a to ne znači da je Ukrajina odgovorna za svaku katastrofu na ruskom teritoriju. Neću potvrditi niti opovrgnuti ove navode."


14:55 Više od 4,1 milijun civila pobjeglo je iz ratom razorene Ukrajine, kažu najnoviji podaci koji je priopćio UNHCR, UN-ova agencija za izbjeglice.

Agencija je priopćila kako najnoviji podaci sada pokazuju da je 4.102.876 Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje od prošlog mjeseca, a žene i djeca čine 90 posto onih koji su pobjegli.

"Prisiljeni bježati za svoje živote. Prisiljeni napustiti svoje domove. Prisiljeni biti odvojeni od obitelji. Ova tragedija mora prestati", objavio je UNHCR o tvitu o ukrajinskim izbjeglicama.


14:46 Pričuvni časnik njemačke vojske optužen je za špijuniranje za Rusiju, javlja AFP.


14:36 'Ogromne' bitke izbile su sjeverno i istočno od Kijeva, rekao je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Vitali Kličko.

U upozorenju građanima, Kličko je rekao da je rizik od pogibije u Kijevu sada "prilično visok" i pozvao civile koji se žele vratiti da razmisle o tome.

Podsjetimo, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog ranije danas rekao je kako ukrajinske snage potiskuju ruske trupe sjeveroistočno i sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva.


14:24 Gradonačelnik Černihiva Vladislav Atrošenko optužio je Rusiju za granatiranje onkološkog odjela bolnice u tom gradu, samo nekoliko dana nakon što je Rusija obećala da će "drastično smanjiti" svoje napad na Kijev i Černihiv.

U razgovoru za CNN rekao je: - Neke su granate izravno pogodile regionalnu bolnicu, a jedna od zgrada bolnice, zapravo onkološka jedinica, potpuno je uništena. Tri osobe su teško ozlijeđene.


14:18 Njemački kancelar Olaf Scholz izrazio je sumnju da predsjednički savjetnici u potpunosti informiraju predsjednika Vladimira Putina o situaciji u Ukrajini.

Scholz je rekao na njemačkom političkom podcastu koji će biti objavljen u nedjelju kako je uvjeren da "ruski predsjednik nije dobro informiran" i da "njegove službe skrivaju puno toga od njega. Na primjer, koliko je ruskih vojnika poginulo u ovom ratu."

Slični izjavu imao je čelnik britanske obavještajne agencije GCHQ koji je rekao u četvrtak da se Putinovi savjetnici boje reći mu istinu. Američka vlada također je iznijela slične komentare u četvrtak, pozivajući se na svoje obavještajne podatke.

Bez obzira na to, rekao je Scholz, Kremlj bi trebao biti svjestan razmjera svoje krive procjene po pitanju Ukrajine. Putin je osjetio da ga je ruska vojska obmanula, rekao je Scholz, što je uzrokovalo tenzije između čelnika Kremlja i vojnog vodstva.

Scholz je naglasio da Rusija ne može izići kao pobjednik, bez obzira na to kako sukob završio. "Ovaj rat ne uništava samo Ukrajinu, nego i rusku budućnost", rekao je, dodavši da se bez mirnog rješenja Rusija neće moći vratiti čak ni "umjerenom" gospodarskom rastu.


14:15 Europol je objavio u petak da je rasporedio svoje ekipe uz granice Ukrajine i njoj susjednih zemalja kako bi spriječio kriminalce i "teroriste" da s valom izbjeglica uđu u Europsku uniju.

"U svrhu zaštite Europske unije i ukrajinskih izbjeglica od zločinačkih prijetnji, Agencija Europske unije za suradnju tijela za izvršavanje zakonodavstva (Europol) rasporedila je operativne ekipe uz granice Ukrajini susjednih zemalja", navodi se u priopćenju.

Na zahtjev Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Moldavije, Europol već ima u njima raspoređene svoje agente, a uskoro će ih imati i u Mađarskoj.

Te ekipe u kojima su stručnjaci Europola i vanjski suradnici agencije pomažu vlastima navedenih zemalja da nadziru vanjske granice Europske unije i provode istrage.

Oni prikupljaju informacije na terenu radi "identifikacije kriminalaca i terorista koji pokušavaju ući u EU u izbjegličkom valu i profitirati" iz situacije", objašnjava Europol u priopćenju.


14:13 U Hrvatsku je dosad stiglo 11.590 osoba izbjeglih iz ratom pogođenih područja Ukrajine, od njih 202 u zadnja 24 sata, a oko tisuću ih je smješteno na području Slavonije, izvijestio je danas Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite.

"Posložili smo sve elemente, od prihvata do smještaja i zbrinjavanja te integracije izbjeglica u Hrvatskoj. Niti jedna osoba nije u situaciji da nije zbrinuta ili da nema odgovarajuću propisanu skrb", izjavio je Trut nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, predstavnicima županijskog Stožera Civilne zaštite i organizacija uključenih u prihvat izbjeglica.


14:00 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je kako će Vladimiru Putinu poručiti da on i Volodimir Zelenski moraju poduzeti korake kako bi riješili pitanja ukrajinskih regija Donbas i Krim, prenosi Reuters.

Obraćajući se novinarima u Istanbulu, Erdogan je rekao da će telefonski razgovarati s Putinom u 15h i obnoviti ponudu da ugosti ruske i ukrajinske čelnike na mirovnim pregovorima.


13:55 Ukrajinske snage potiskuju ruske trupe sjeveroistočno i sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva, izvijestila je novinska agencija Reuters citirajući savjetnika ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

Oleksij Arestovič rekao je da se Mariupolj još uvijek drži nakon nekoliko tjedana stalnog bombardiranja, ali da ruske snage sada pokušavaju opkoliti Černihiv.


13:33 Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarat će u petak telefonski s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, tvrdi Kremlj.

Istanbul je prije nekoliko dana bio domaćin mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, a Erdogan je tada rekao da je Turska spremna biti jamac sigurnosti za Ukrajinu. Podsjetimo, Ukrajina je predložila usvajanje neutralnog statusa uz međunarodna jamstva da će biti zaštićena od napada.


13:23 Čini se da je konačno krenula evakuacija civila. Oko 2000 civila iz Mariupolja napustilo je opkoljeni grad te su se u autobusima i privatnim automobilima zaputili prema Zaporižju. Oko 150.000 ljudi još uvijek je zarobljeno u gradu bez osnovnih potrepština za život.


13:14 Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba rekao je da ne može ni potvrditi niti zanijekati umiješanost Ukrajine u zračni napad na skladište plina u ruskom gradu Belgorodu jer nema na raspolaganju sve informacije o vojnom djelovanju, prenosi Guardian.


13:03 Austrija još nije dobila pisanu obavijest o plaćanju ruskog plina u rubljima, izjavila je ministrica gospodarstva Margarete Schramboeck, a naftna i plinska tvrtka OMV istaknula je da je kontaktirala ruskog dobavljača Gazprom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je potpisao uredbu prema kojoj kupci iz "neprijateljskih" zemalja ruski plin od početka travnja moraju plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima. Banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina.

Moskva je do sada uvijek ispunjavala ugovorne obaveze, naglasila je Schramboeck, dodavši i da je ugovorima utanačeno plaćanje plina u dolarima ili eurima. Tako su plaćanja ugovorena i u slučaju Njemačke i u slučaju austrijskog OMV-a, napomenula je.

OMV je stupio u prvi kontakt s Gazpromom i čeka informacije u pisanom obliku, izjavio je u petak glasnogovornik tvrtke, ponovivši time izjavu izvršnog direktora Alfreda Sterna u razgovoru za austrijski dnevnik Die Presse.

Šef OMV-a izjavio je za Die Presse i da Austrija ove godine ne može obustaviti uvoz plina iz Rusije.

"Postupno napuštanje ruskog plina ima svoju cijenu i toga moramo biti svjesni", dodao je Stern, priznavši i da je kompanija "pogrešno procijenila rizik" ulaganjima milijardi eura u Rusiju. Pogriješili smo ulažući u Rusiju, dodao je.

Direktor njemačkog ekonomskog instituta IMK Sebastian Dullien istaknuo je pak u dnevniku njemačke televizije ARD da se i dosada, po tvrdnjama stručnjaka, četiri petine iznosa uplaćenog za plin za plin mijenjalo u rublje.

Predsjednik udruženja austrijskih elektroenergetskih tvrtki Michael Strugl podsjeća pak da je plin nužan i rezervnim elektranama za potporu strujne mreže i ističe da treba naći nove izvore nabave, primjerice u Norveškoj, Azerbajdžanu i Alžiru.


13:00 Nastavljeni su pregovori između Ukrajine i Rusije oko postizanja mira, ali ovaj put ne uživo nego putem videolinka.


12:30 Ukrajinski visoki dužnosnici potvrdili su veliki napredak njihove vojske oko Kijeva, ali i na jugu u regiji Herson. Gradonačelnik Brovarija, mjesta koje se nalazi sjeveroistočno od Kijeva, potvrdio je da se ruske trupe povlače.

- U potpunosti kontroliramo mjesto, sada 'čistimo' teren - rekao je Ihor Sapožko za ukrajinsku televiziju.

Brovari nikada nije pao u ruke Rusije, ali su se posljednjih tjedana tamo vodile velike borbe. Ruske vojske zauzele su okolna sela, ali nakon ukrajinske protuofenzive ponovno su pod kontrolom Kijeva.

Također, Ukrajinci su se pohvalili da se steže obruč oko okupiranog Hersona. Savjetnik predsjednika Zelenskog Oleksij Arestovič rekao je da je oslobođeno 11 sela u regiji Herson.


12:21 Iz Kremlja stižu informacije kako napad na skladište, za koji ruska strana optužuje Ukrajinu, nije stvorio ugodne uvjete za nastavak miovnih pregovora, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodaje da je ruski predsjednik Vladimir Putin dobio informacije o incidentu i čini sve kako bi se reorganizirao lanac opskrbe gorivom u Belgorodu koji broji oko 370.000 stanovnika.


11:48 Guverner Ukrajinske središnje banke Kirilo Ševčenko pozvao je u petak Sjedinjene Države, Japan, Europsku uniju i Veliku Britaniju da zabrane transakcije u rubljama, nakon što je stupio na snagu Putinov dekret po kojemu ruski plin strane tvrtke smiju plaćati samo u rubljama.

- Zabrana isplate u rubljama pomoći će osujetiti planove države agresora da prijeđe na plaćanje u domaćoj valuti, poručio je.


11:37 Pojavila se nova snimka eksplozije skladišta u ruskom Belgorodu. Na novom videozapisu vide se helikopteri i rakete, no autentičnost snimke nije potvrđena.

Guvener regije Vjačeslav Gladkov optužio je Ukrajinu za napad te izvijestio da je u požaru dvoje radnika ozlijeđeno dok su neki stanovnici evakuirani. Nitko nije smrtno stradao.

Iz Ukrajine nisu preuzeli odgovornost za napad


11:16 Mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije bit će nastavljeni danas putem videolinka.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je da se pregovori između Ruske Federacije i Ukrajine trebaju nastaviti te da Rusija prirprema odgovor na prijedloge Ukrajine, prenosi Tass

- Rusija primjećuje da s ukrajinske strane dolazi puno više razumijevanja za situaciju s Krimom i Donbasom. Razrađuju se daljnji kontakti s ukrajinskom stranom, rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da se primijeti napredak u smislu priznanja iz Ukrajine da ne može biti dio vojnog saveza ili EU-a i da ne može imati status zemlje s nuklearnim naoružanjem.

Objašnjavajući razloge zbog kojih Rusija želi transakcije za plin u rubljama, objasnio je da je to zbog 'vrlo nepouzdanih' zapadnih partnera.

- Uopće ne sumnjam da većina država u svijetu razumije što se događa u Ukrajine i da shvaća da je naš zapadni, vrlo nepouzdani partner postupio na nedopustiv način. Što se tiče ukrajinskog stava o zbivanjima u Ukrajini, vi ste to nazvali ratom što nije točno, rekao je dodajući.

- Riječ je o specijalnoj operaciji koja se provodi s maksimalnom pažnjom da se ne nanese šteta civilnoj infrastrukturi. CIljevi su vojna infrastruktura i cilj je onemoguiti režimu u Kijevu da bude bilo kakva prijetnja Rusiji, rekao je.

Ruski ministar vanjskih poslova je posjetu Indiju, posljednji u nizu dužnosnika koji je doputovao u posjet toj zemlji.

New Delhi je ostao neutralan po pitanju Ukrajine. Premijer Narendra Modi pozvao je na prestanak nasilja, ali nije osudio postupke Rusije.


11:01 Najviši dužnosnici Ukrajine i Rusije odobrili su plan evakuacije iz Mariupolja. U operaciji izvlačenja civila sudjelovat će, kako je ranije dogovoreno, 54 autobusa. Još uvijek nije dogovorena krajnja destinacija za evakuirane civile, ali je dogovoreno da će to biti Ukrajina, izvijestio je glasnogovornik Međunarodnog crvenog križa.

Kako prenosi Guardian, nije dopuštena dostava humanitarne pomoći u Mariupolj.


10:30 Stigle su i fotografije iz ruskog Belgoroda, gdje je došlo do eksplozije u skladištu nafte.

Dva ukrajinska vojna helikoptera pogodila su u petak skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu nakon što su prešla granicu na maloj visini, tvrde ruske snage. Ruske vlasti su izvijestile da nije bilo poginulih u eksploziji.

image

Eksplozija u Belgorodu

Handout/AFP
image

Eksplozija u Belgorodu

Handout/AFP
image

Eksplozija u Belgorodu

Handout/AFP
image

Požar u skladištu nafte u Belgorodu

Anton Vergun/Tass/Profimedia
image

Eksplozija u Belgorodu

Handout/AFP

10:18 Određen broj ruskih vojnika još uvijek se nalazi u zoni oko nuklearne elektrane Černobil u petak ujutro, izvijestio je šef ukrajinske agencije nakon što su ruske snage napustile zonu elektrane.

- Zračni napadi i gađanje projektilima u regiji je još uvijek moguće. Ništa nije isključeno, rekao je guverner Vjačeslav Čaus.


9:53 Manji konvoj Međunarodnog crvenog križa sa samo tri vozila napustio je Zaporižje i zaputio se prema Mariupolju s ciljem da pokuša osigurati evakuaciju civila iz opkoljenog grada. Tim Crvenog križa primio je sigurnosna jamstva neposredno prije kretanja na put. Nadaju se da će uspjeti u jednom danu obaviti evakuaciju te da će doći do susreta s autobusima za evakuaciju.


9:45 Više od 2,4 milijuna ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka ruske invazije, izvijestila je poljska pogranična policija. U izvješću se ističe da se broj prelazaka značajno smanjuje.


9:28 Reuters prenosi kratko priopćenje Gazproma u kojemu se navodi da ruski energetski div nastavlja opskrbljivati Europu prirodnim plinom preko Ukrajine u skladu sa zahtjevima europskih potrošača.

Podsjetimo, predsjednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. travnja plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora, što je potez koji europske države smatraju "ucjenom".


9:18 Porastao je broj žrtava napada na upravnu zgradu u Mikolajivu na 24 osobe. Podsjetimo, u zračnom napadu na neboder u kojemu je smještena lokalna administracija nastala je ogromna rupa u sredini zgrade.

image

Raketiranje u Mikolajivu

Str/AFP

9:15 Iz Ureda glavnog državnog odvjetnika Ukrajine stiže izvješće da je 153 djece poginulo, a više od 24 ih je ranjeno od početka ruske invazije.


9:05 Zamjenik gradonačelnika Mariupolja rekao je da je opkoljeni grad i dalje zatvoren za sve koji pokušaju ući u njega i jako je opasan za sve koji ga pokušavaju napustiti, prenosi Reuters.

Petro Andrjuščenko rekao je da su ruske snage sprečavale humanitarne zalihe da dođu do zarobljenih stanovnika, jasno dajući do znanja da humanitarni koridor nije otvoren.

- Od jučer okupatori kategorički odbijaju da se bilo kakva humanitarna pomoć - čak i u malim količinama, dopremi u grad.

Konvoj autobusa koji je u četvrtak krenuo za Mariupolj nije stigao do grada u četvrtak navečer.

Gradonačelnik Mariupolja rekao je ovaj tjedan da je još 170.000 stanovnika blokirano i trpi bez struje, bez hrane i druge pomoći.


8:50 Jedan od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina upozorio je da bi Rusija mogla ograničiti pošiljke poljoprivrednih proizvoda na 'prijateljske zemlje' uslijed sankcija koje je Moskvi nametnuo Zapad.

Bivši ruski predsjednik, premijer i sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija, najveći svjetski izvoznik pšenice, razmotriti politiku izvoza poljoprivrednih prozivoda te će iznijeti neke "jednostavne, ali važne zaključke o sigurnosti hrane u Rusiji".

- Isporučivat ćemo hranu i poljoprivredne proizvode sam našim prijateljima. Srećom, imamo ih dosta, a oni uopće nisu u Europi ili Sjevernoj Americi.


8:05 Čelnici EU-a i Kine sastaju se u petak prvi puta u dvije godine, a na tom samitu Bruxelles će nastojati dobiti jamstva Pekinga da neće opskrbljivati Rusiju oružjem i da neće pomagati Moskvi u zaobilaženju sankcije Zapada nametnutih zbog invazije na Ukrajinu.

Europski dužnosnici angažirani na pripremi samita su rekli da bi bilo kakva pomoć Rusiji naštetila međunarodnoj reputaciji Kine i ugrozila odnose s dva najveća trgovinska partnera - Europom i SAD-om.

Predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća, Ursula von der Leyen i Charles Michel, će na virtualnom sastanku na vrhu razgovarati s kineskim premijerom Li Keqiangom i potom s predsjednikom Xi Jinpingom.


7:19 Ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad dva naselja južno od Černihiva. Sloboda i Lukašivka ponovno su u rukama ukrajinske vojske, tvrdi ukrajinsko ministarstvo obrane.


7:07 Glavni državni odvjetnik Ukrajine otvorio je 3.457 istraga protiv ruskih vojnika zbog kršenja pravila ratnog prava. Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak prenosi na Twitteru da je riječ o najtežim ratnim zločinima poput ubijanja civila, nasilja, zlostavljanja djece i mučenja.


7:03 Gori skladište nafte u ruskom gradu Belgorodu, a regionalni guverner optužuje ukrajinsku vojsku da su izveli zračni napad uz pomoć dva helikoptera. Belgorod se nalazi sjeverno od Ukrajine, uz granicu.

Gori osam tankera, a svaki je zapremine 2.000 kubičnih metara, izvijestila je ruska služba za hitne slučajeve.


6:40 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da su ruske snage u četvrtak zaplijenile 14 tona humanitarne pomoći iz autobusa koji su krenuli prema Melitopolju u južnoj Ukrajini, prenosi CNN. Hrana i lijekovi nalazili su se u12 autobusa. Ruske snage također su zaustavile humanitarni konvoj od 45 autobusa koji je krenuo prema Mariupolju.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će vojska danas ponovno otvoriti humanitarni koridor od južnog grada Mariupolja do Zaporižja na zahtjev čelnika Francuske i Njemačke.

image

Humanitarna pomoć dijeli se u Melitopolju

AFP

6:34 Ruske snage navodno su uzele zasad nepoznat broj ukrajinskih vojnika za taoce dok su se povlačili iz nuklearne elektrane u Černobilu, tvrde dužnosnici.

Državna nuklearna agencija Energoatom o tome je izvijestila na Telegram, citirajući riječi zaposlenika.

- Dok su bježali iz Černobila, ruski okupatori su poveli sa sobom pripadnike Nacionalne garde, koje su držali kao taoce od 24. veljače.

Guardian nije mogao provjeriti ove tvrdnje iz neovisnog izvora.


6:33 Ruska vojska želi zadržati svoju prisutnost u istočnoj i južnoj Ukrajini, objavio je u petak ukrajinski glavni stožer.

Generali su govorili o pokušajima Rusije da uspostavi vlast u okupiranim regijama Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Očekivalo se da će se borbe nastaviti na tim područjima, prenosi agencija dpa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij već je upozorio da Rusija planira pseudoreferendum u južnoj ukrajinskoj regiji Herson o formiranju "narodne republike" poput onih koje su proglašene u istočnim ukrajinskim separatističkim područjima.

No, generali su također rekli da ruske jedinice nisu uspjele nigdje zauzeti novi teritorij. Istočni ukrajinski grad Harkov i dalje je granatiran, ali pokušaj proboja u blizini grada Izjuma nije uspio.

Rusko napredovanje u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolaiv također je bilo neuspješno. Na sjeveru su se neke ruske jedinice povukle. Moskva je poručila da će ruske snage smanjiti svoje napade na Kijev i koncentrirati se na ofenzivu u Donbasu.

Zelenskij je bio oprezno optimističan. "Siguran sam da je svakome od vas vrlo ugodno čitati vijesti i vidjeti kako se naši ukrajinski gradovi postupno oslobađaju od okupatorskih snaga", rekao je u video poruci. No, upozorio je da nije vrijeme za opuštanje.


6:31 Ruski BBC javlja da se situacija na području Kijeva smiruje. Prema riječima Mikola Žirnova, šefa kijevske vojne administracije, tvrtke i uslužne djelatnosti u gradu funkcioniraju normalno.

- U Kijevu je dan prošao mirno, rekao je. Ipak, borbena djelovanja u obližnjim gradovima Irpin i Makariv se nastavljaju.


6:25 Visoki dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova poručio je da 'neodgovorne sankcije' koje je Bruxelles nametnuo Rusiji neće proći nekažnjeno i da već djeluju negativno na svakodnevicu običnih građana Europe, prenosi u petak ruska agencija Ria.

- Europska unija mogla bi shvatiti da sukob s Moskvom nije u njihovu interesu, rekao je Nikolaj Kobrinec.

Također je poručio da Rusija neće tražiti ukidanje sankcija od Unije rekavši da Kremlj ima dovoljnu 'stopu sigurnosti'.

- Europska unije nije centar svemira, rekao je.


6:20 Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola krenula je u posjet Ukrajini.

- Na putu za Kijev, napisala je na Twitteru uz fotografiju sebe pokraj vlaka. Zasad nisu poznati detalji njezina posjeta niti s kim će se sastati u Kijevu. Detalji nisu objavljeni iz sigurnosnih razloga.


6:10 Na snagu je stupio Putinov plinski ultimatum. Naime, ruski je predsjednik jučer popodne izjavio da je potpisao uredbu prema kojoj strani kupci od petka ruski plin moraju plaćati u rubljima, s posebnih računa u posredničkoj banci, poručivši da će isporuka u protivnom biti obustavljena.

Ubrzo nakon objave ultimatuma, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Nizozemska poručile su da na njega ne pristaju.


Ključne događaje 36. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ih pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:35