RAT U UKRAJINI

Ukrajinci oslobodili Robotine, snimke ekstaze obilaze svijet: ‘Draga, nemoj plakati, dečki su tu!‘

Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
Ukrajinci oslobodili Robotnje
 Twitter/
22:06

Putin kaže da BRICS radi za 'globalnu većinu'

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u video obraćanju samitu BRICS-a u Južnoafričkoj Republici u utorak, da je ta skupina zemalja na putu da ispuni težnje većine svjetskog stanovništva.

„Surađujemo po načelima ravnopravnosti, partnerske podrške, uvažavanja interesa jednih i drugih, a to je i bit strateškog smjera našeg udruženja okrenutog budućnosti, smjera koji zadovoljava težnje najvećeg dijela svjetske zajednice, takozvane globalne većine", rekao je Putin.

Članice BRICS-a - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika - čine više od 40 posto posto svjetske populacije, a očekuje se da će se na samitu raspravljati o proširenju na nove zemlje. Putin se na to nije osvrnuo u svom obraćanju.

On nije mogao osobno prisustvovati samitu zbog naloga za uhićenje koji je za njim u ožujku izdao Međunarodni kazneni sud (MKS), optužujući ga za ratne zločine u Ukrajini.

Moskva je odbacila optužbe kao nečuvene i ocijenila da taj potez nema pravni značaj jer Rusija nije članica MKS-a.

Međutim, Južnoafrička Republika je članica, što znači da bi ga morala uhititi da je stupio na njen teritorij.

Putin je rekao da će se na samitu detaljno raspravljati o pitanju prebacivanja trgovine između zemalja članica s američkog dolara na nacionalne valute, što je proces u kojem će razvojna banka BRICS-a igrati veliku ulogu.

"Objektivni, nepovratni proces dedolarizacije naših gospodarskih veza uzima sve veći zamah", istaknuo je ruski čelnik.

BRICS je sve važniji forum za Rusiju u vrijeme kada se njeno gospodarstvo bori sa zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini te nastoji izgraditi nove diplomatske i trgovinske odnose s Azijom, Afrikom i Latinskom Amerikom.

Putin je rekao da Rusija posebno želi razviti dva ključna projekta - sjeverni morski put s novim lukama, terminalima za gorivo i proširenom flotom ledolomaca te koridor sjever-jug koji povezuje ruske luke s terminalima u Perzijskom zaljevu i Indijskom oceanu.

Dodao je da će Rusija ostati pouzdan opskrbljivač hranom za Afriku i da dovršava razgovore o besplatnoj opskrbi žitarica skupini afričkih zemalja, kao što je obećao na samitu u Sankt Petersburgu prošlog mjeseca.

To je obećanje uslijedilo nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio izvoz žita iz crnomorskih luka i nakon što je više puta bombardirala ukrajinske luke i skladišta žitarica, zbog čega su je Kijev i Zapad optužili za korištenje hrane kao oružja.

18:12

Danska započela s obukom osam ukrajinskih pilota za F-16

Danska je započela s obukom osam ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 u sklopu svoje obveze o donaciji zrakoplova Ukrajini, objavile su u utorak danske oružane snage.

Danska i Nizozemska u nedjelju su obećale da će Ukrajini donirati borbene zrakoplove F-16, ispunjavajući na taj način davnu želju Ukrajine, koja bi toj zemlji mogla pomoći u jačanju protuzračne obrane i protuofenzivi pokrenutoj protiv ruske vojske.

U dansku vojnu zračnu bazu u Skrydstrupu stiglo je osam ukrajinskih pilota, zajedno sa 65 članova osoblja koji će se obučiti za održavanje i servisiranje zrakoplova, objavile su danske oružane snage.

U obuci će sudjelovati i Grčka, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Danska će Ukrajini isporučiti 19 zrakoplova F-16, a prvih šest stići će oko Nove godine.

Nizozemska, koja ima 42 borbena zrakoplova F-16 tek treba odlučiti koliko će mlažnjaka isporučiti Ukrajini.

Danska trenutačno ima 43 zrakoplova F-16, no iz sigurnosnih razloga neće otkriti koliko ih je aktivno, stoji u danskom priopćenju.

16:45

Svjetski sud saslušat će u rujnu prigovore Rusije na ukrajinsku tužbu

Međunarodni sud pravde (ICJ) saslušat će u rujnu prigovore Rusije na njegovu nadležnost u tužbi u vezi genocida koju je podnijela Ukrajina, objavio je u utorak ICJ.

Ukrajina je podnijela tužbu ICJ-u nedugo nakon početka ruske invazije 24. veljače 2022., optužujući Moskvu da je pogrešno primijenila Konvenciju o genocidu kako bi opravdala napad.

U preliminarnoj odluci u tom postupku u ožujku prošle godine Sud je naredio Rusiji da trenutačno prekine vojna djelovanja u Ukrajini.

Presude ICJ-a, kojeg se naziva i Svjetski sud, obvezujuće su, ali on ne može izravno prisiliti da ih se provede.

Saslušanja o jurisdikciji počet će 18. rujna izlaganjem Rusije, a Ukrajina će odgovoriti dan poslije.

Svoje stajalište iznijet će još 32 države uključujući većinu država članica Europske unije, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju. Saslušanja će trajati do 27. rujna.

Rusija je rekla da je njezina akcija u Ukrajini, koju naziva "posebnom vojnom operacijom", opravdana jer njome želi spriječiti genocid u istočnoj Ukrajini.

Kijev je na saslušanju prošle godine rekao da ne postoji prijetnja genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu iz 1948., koju su obje zemlje potpisale, ne dopušta invaziju da bi ga se spriječilo.

Rusija tvrdi da Sud nije nadležan u tom slučaju jer Konvencija o genocidu, na koju se Ukrajina poziva, ne regulira korištenje sile između država.

14:17

Građani Robotina u ekstazi nakon susreta s ukrajinskom vojskom

"Prvo nije bilo vode, zatim struje, a onda nije bilo ni kruha" - pričaju o svojim životima očajni stanovnici Robotina, regije Zaporižja koje su danas evakuirali evakuirali ukrajinski vojnici. Pogledajte kako su sretni što vide naše branitelje!", napisao je na Twitteru savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko.

Snimka je ubrzo postala viralna, a dijele je mnogi Ukrajinci. Podsjećamo, ukrajinska protuofenziva napreduje mnogo sporije od onog što su ispočetka najavljivali Zelenski i njegov Glavni stožer. Napredak kod sela Robotine ostvarivao se danima, a Ukrajinci su konačno uspjeli ući u selo koje je mjesecima bilo pod ruskim okupatorom.

14:11

Sastali se Zelenski i Vučić: 'Otvoren, iskren i plodonosan sastanak'

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastali su se u Ateni u utorak i opisali kao "dobre i otvorene" održane razgovorena kojima je izražena međusobna potpora nastojanjima Beograda i Kijeva za pridruživanje EU-u.

"Otvoren, iskren i plodonosan sastanak s predsjednikom Srbije", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram ispod fotografije na kojoj se dvojica čelnika rukuju.

"Dobar razgovor o poštivanju Povelje UN-a i nepovredivosti granica... O zajedničkoj budućnosti naših naroda u zajedničkom europskom domu. O razvoju naših odnosa, to je u našem zajedničkom interesu", napisao je Zelenskij.

U objavi na Instagramu Vučić je rekao da je imao "dobar i otvoren" razgovor sa Zelenskijem o nizu pitanja uključujući teritorijalni integritet obiju zemalja.

Ukrajina ne priznaje Kosovo, koje je proglasilo neovisnost od Srbije 2008., a Beograd, pak, ne priznaje rusku aneksiju dijelova Ukrajine.

"Bavili smo se razvojem događaja u Ukrajini i na Kosovu i još sam jednom naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine", napisao je Vučić, a novinarima u Ateni je rekao da "Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i tu poziciju ne mijenja".

Rekao je kako vjeruje da neće biti promjena u odnosu Ukrajine prema Srbiji i poštovanju srbijanskog teritorijalnog integriteta.

Srbija je više puta osudila rusku invaziju na Ukrajinu u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima, ali nije uvela sankcije Moskvi.

Obojica čelnika, koji su boravili u Ateni na neformalnom susretu regionalnih lidera u Ateni, uputili su riječi potpore međusobnim nastojanjima za pridruživanje EU.

Vučić je novinarima rekao i da, nakon razgovora s grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom u ponedjeljak navečer može potvrditi da neće biti promjene grčkog stava po pitanju Kosova.

"On mi je i sinoć rekao, to vam mogu odmah potvrditi, da neće biti promjene stava Grčke po pitanju priznanja neovisnosti Kosova", istaknuo je Vučić.

Srbijanski predsjednik, koji je u ponedjeljak navečer bio na neformalnom susretu regionalnih lidera u Ateni na kojem je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, kazao je da je na tom skupu "vrlo sadržajan govor održao i premijer Hrvatske Andrej Plenković", što za njega kako kaže, "nije lako priznati".

"Ozbiljan, sustavan i racionalan pristup budućim europskim pitanjima. Na nama je da naš put nastavimo, ali da gledamo uvijek šta je najbolje što možemo izvući za našu zemlju", dodao je Vučić.

14:01

Objavljena fotografija uništenog ruskog bombardera u ukrajinskom napadu

Anton Geraščenko na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, napisao je da ruski kanali objavljuju fotografije navodno gorućeg nadzvučnog bombardera Tu-22M3 koji je navodno uništen u jučerašnjem napadu drona na vojnom aerodromu u Solciju u Novgorodskoj regiji.

Očevici su izvijestili da su navodno pogođena dva zrakoplova. Jedan je pretrpio manju štetu, a drugi je u potpunosti izgorio.

Geraščenko je objavio i fotografiju zrakoplova u plamenu.

13:46

Napadi dronovima na Rusiju vjerojatno pokrenuti iz zemlje: 'Nisu Rusi toliko nesposobni'

Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, napadi dronovima na Rusiju vjerojatno se izvode s ruskog teritorija. Britansko ministarstvo obrane ukazalo je na "vrlo vjerojatno" uništenje bombardera dugog dometa u zračnoj bazi oko 640 kilometara od granice s Ukrajinom u subotu.

Baza Solcki-2 u regiji Novgorod je izvan dometa bespilotne letjelice Copter za koju je rusko ministarstvo obrane tvrdi da je korištena u napadu, navodi ministarstvo obrane.

"Ako je točno, to daje težinu procjeni da su neki napadi bespilotnih letjelica na ruske vojne ciljeve lansirani s ruskog teritorija", navodi se.

"Ovo je barem treći uspješni napad na zračne luke, što ponovno postavljaju pitanja o sposobnosti Rusije da zaštiti strateške lokacije duboko u zemlji".

Bombarder je isti tip zrakoplova - nazvan Backfire - koji je izvodio bombardiranja Mariupolja nenavođenim raketama početkom rata, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Bombarder je "notorno neprecizan" i ispaljuje teške protubrodske projektile.

Obrambeni analitičar Sky Newsa, Michael Clarke, kaže kako ukrajinske specijalne snage, ruski disidenti ili osobe koje djeluju u ime Ukrajine bez njezina znanja, možda stoje iza napada dronovima na Rusiju pokrenutih iznutra.

Barem jedna od četiri moskovske zračne luke zatvorena je svaki dan zbog dronova, rekao je Clarke.

"Mislimo li stvarno da su Rusi toliko nesposobni da ne mogu pratiti nešto preko 640 kilometara teritorija?", upitao je Clarke.

"Značaj ovih napada je u tome što neki od njih moraju biti pokrenuti iz Rusije".

13:26

ISW: Ukrajinci dobro napreduju na jugu, Rusi napali pa se povukli

Ukrajinske snage postigle su "taktički značajne" uspjehe u zapadnoj regiji Zaporižja. Snage Kijeva nastavljaju ofenzivu prema Melitopolju, rekao je Andrij Kovalev, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

"Ukrajinski napadi na Robotine su taktički značajni jer ukrajinsko napredovanje u tom području može omogućiti ukrajinskim snagama da počnu djelovati pored najgušćih ruskih minskih polja", navodi u najnovijem izvješću Institut za proučavanje rata (ISW).

Cilj napada je također degradirati ruske snage koje su uložile "značajne napore, resurse i osoblje" u Robotine.

Rusija je pokrenula neuspješan protunapad istočno od grada, navodi zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar. Oni su se umjesto toga povukli s nekih položaja, naveo je ISW pozivajući se na ruske izvore.

13:10

London: Ukrajina vrlo vjerojatno uništila ruski bombarder velikog dometa

Ruski bombarder velikog dometa, korišten za lansiranje krstarećih raketa na ukrajinske ciljeve, "vrlo vjerojatno" je uništen u napadu na ruski vojni aerodrom, objavilo je britansko ministarstvo obrane, a Moskva je rekla da je ruski vojni zrakoplov uništio ukrajinsko izviđačko plovilo u Crnom moru.

"Ovo je najmanje treći uspješni napad na aerodrome (zrakoplovstvae velikog dometa), što opet dovodi u pitanje rusku sposobnost da štiti strateške lokacije duboko unutar zemlje", napisalo je u utorak britansko ministarstvo na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, navodeći izvore iz obavještajnih službi.

Avijacija velikog dometa je grana ruske vojske odgovorna za raketne napade korištenjem zrakoplova poput bombardera Tupoljev Tu-22.

Rusko ministarstvo obrane je u subotu objavilo da je ukrajinska bespilotna letjelica napala aerodrom Soljci u Novgorodskoj oblasti na zapadu Rusije, otprilike 650 kilometara od granice s Ukrajinom.

Ako se zaista radi o napadu dronom, "to dodaje težinu procjeni da se neki napadi (dronom) protiv ruskih vojnih ciljeva izvršavaju iz unutrašnjosti ruskog teritorija", napisalo je britansko ministarstvo obrane.

Dronovi, odnosno bespilotne letjelice, nemaju dovoljan domet da bi lansirane izvan Rusije mogle doprijeti do te zračne baze, dodali su iz ministarstva.

Britansko ministarstvo dnevno objavljuje izvješća o ratu u Ukrajini otkako je Rusija započela svoju invaziju u veljači 2022.

Moskva optužuje London za kampanju dezinformacija.

Rusko ministarstvo obrane je rano u utorak reklo da je ruski vojni zrakoplov uništio ukrajinsko izviđačko plovilo u području Crnog mora, gdje se nalaze ruska postrojenja za vađenje plina.

Ministarstvo je u kratkom priopćenju navelo da je ukrajinsko plovilo uništio zrakoplov SU-30, koji je dio ruske Crnomorske flote.

05:23

Moskva zatvorila zračni prostor nakon napada ukrajinskih dronova

Tri najveće moskovske zračne luke obustavile su u utorak rano ujutro dolaske i odlaske zrakoplova, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

"Zračni prostor je zatvoren iznad Vnukova, Šeremetjeva i Domodedova", rekao je neimenovani službenik.

"Dolazni letovi su obustavljeni a odlazni su odgođeni”, dodao je.

Rusija je u ponedjeljak i utorak izvijestila o nizu ukrajinskih napada dronovima uključujući i nad Moskvom.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je da je ruska vojska u utorak rano ujutro srušila dvije borbene bespilotne letjelice zapadno od glavnog grada Rusije.

Dronovi su srušeni iznad grada Krasnogorsk i naselja Chastsy, rekao je.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je vojska u ponedjeljak navečer oko 23 sata po lokalnom vremenu srušila dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Crnog mora, 40 kilometara sjeverozapadno od Krima. Izvijestilo je i o dva srušena drona u utorak rano ujutro u Brjanskoj oblasti koja graniči s Ukrajinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:18