SLOM INFRASTRUKTURE

Ukrajinci pokrenuli evakuaciju civila, sve teže napreduju na bojištu: ‘Iscrpljeni smo‘

Nakon što su se povukli iz Hersona, ruske snage počele su s ofenzivom u istočnoj Donjeckoj oblasti
 Bulent Kilic/Afp

Ukrajina je pokrenula evakuaciju civila u Hersonu i Mikolajivu dok raste strah od zime. Ključna infrastruktura Ukrajine i dalje je pod stalnim ruskim napadima, a inženjeri vode bitku s vremenom kako bi obnovili elektroenergetska postrojenja i osigurali dovoljno plina i električne energije za nadolazeće zimske mjesece.

Stanovnicima dviju južnih regija, Hersonu i Mikolajivu, savjetovano je da se presele u sigurnija područja u središnjem i zapadnom dijelu zemlje. Ukrajinska vlada ponudila im je prijevoz, smještaj i medicinsku skrb. Inženjeri su radili danonoćno kako bi popravili štetu na energetskoj infrastrukturi.

Deveta godišnjica

No, "stabilizacijski prekidi struje" ipak su bili potrebni u 15 regija, uključujući Kijev.

Poziv za evakuaciju došao je dok su Ukrajinci slavili Dan dostojanstva i slobode kojim se obilježava deveta godišnjica revolucije na Euromajdanu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju je poručio da Ukrajinci mogu živjeti bez goriva i struje, ali ne i bez slobode.

- Platili smo i nastavljamo plaćati vrlo visoku cijenu za slobodu. Nikada nećemo zaboraviti sve one koji su žrtvovali svoje živote za Ukrajinu. I nikada nećemo oprostiti svima koji su im oduzeli živote i htjeli nam oduzeti slobodu - rekao je Zelenski.

Otkad se ruska vojska povukla 11. studenoga nakon osam mjeseci okupacije grada Hersona, Kijev je identificirao četiri lokacije na kojima su ruske snage mučile zatvorenike. Ruske snage uspostavile su "pseudovladine agencije za provođenje zakona" u centru za maloljetnike i policijskim postajama u Hersonu. Tamo su pronađeni dijelovi gumenih palica, drvenih palica, žarulja sa žarnom niti i "naprava kojom su okupatori mučili civile strujom", objavio je ukrajinski ured glavnog tužitelja.

Nakon što su se povukli iz Hersona, ruske snage počele su s ofenzivom u istočnoj Donjeckoj oblasti. Tijekom vikenda, Rusija je izvela 400 napada na dijelove Donjecka, koje još uvijek nisu pod njezinom kontrolom. Borbe su se nastavile i u susjednom Luhansku. Kijev je optužio Moskvu i za ciljane napade na području oko nuklearne elektrane Zaporižja u jugoistočnoj Ukrajini, koja je pod okupacijom ruskih snaga. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osudila je eksplozije na području nuklearke i pozvala na "zaustavljanje ludila".

Smrznuto tlo

Iako je odlazak ruskih snaga iz Hersona podigao moral među ukrajinskom vojskom, posljednjih tjedana Ukrajinci sve slabije napreduju na bojištu. Blatni uvjeti, naime, čine mehanizirano manevarsko ratovanje posebno teškim sve dok se tlo ne smrzne usred zime. Ukrajinski su vojnici iscrpljeni i suočavaju se sa sve manjim zalihama streljiva.

Ruske borbene jedinice iz Hersona povukle su se prema istočnoj obali rijeke Dnjipro, što znači da su ruski položaji diljem linije fronte dobili pojačanje. Britansko ministarstvo obrane objavilo je da ruske snage kopaju nove rovove duž granice Krima i u blizini rijeke Sjeverodoneck u istočnoj Ukrajini, koji su do 60 kilometara iza postojeće crte bojišnice, što upućuje na pripreme za daljnje ukrajinsko napredovanje. Analitičari vjeruju da će se borbe vjerojatno nastaviti unatoč nepovoljnim zimskim uvjetima.

- Kijev možda neće moći izvesti još jednu ofenzivu velikih razmjera do siječnja ili veljače, ali će vjerojatno pokrenuti manje operacije do kraja godine - rekao je za Washington Post analitičar Mason Clark.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:25