REPRIZA VUHLEDARA

Ukrajinci ponovno izmasakrirali rusku tenkovsku kolonu: ‘Nevjerojatno, nakon dvije godine i dalje iste greške‘

Postoje sličnosti između nedavnog ruskog napada u blizini sela Tonenke i ruskih napada na početku invazije

Neuspjeli ruski napad na Kijev/Arhivska fotografija

 Ministry Of Defence Ukraine/mega/The Mega Agency/Profimedia/Ministry Of Defence Ukraine/mega/the Mega Agency/profimedia

Ukrajina se pohvalila nedavnim uspjehom u uništavanju velikog broja ruskih tenkova i oklopnih vozila u blizini svog bivšeg uporišta Avdiivke, koji zapravo predstavlja primjer da Rusi, unatoč nedavnim teritorijalnim dobicima, primjenjuju strategiju kojom ponavljaju pogreške koje su Moskvu skupo koštale u prvim tjednima rata.

Kijev je u ponedjeljak priopćio da su ukrajinski padobranci iz 25. zračno-desantne brigade zaustavili "masivni" ruski napad u blizini sela Tonenke, uništivši četiri tenka i dva borbena vozila pješaštva zapadno od Avdiivke. Brigada je u odvojenom priopćenju samo navela da su "uništili kolonu neprijateljske tehnike".

Institut za proučavanje rata (ISW), američki think tank koji pomno prati sukob u Ukrajini, opisao je ruski napad oko Tonenkea kao "prvi mehanizirani napad veličine bataljuna" ruskih snaga otkako je Kremlj započeo ofenzivu na Avdiivku u listopadu. Ruski tenkovski bataljun obično se sastoji od više od 30 vozila.

Nakon što su sredinom veljače zauzeli Avdiivku, što je prva velika pobjeda Rusije od pada Bahmuta u svibnju prošle godine, gubitak tolikog broja vozila u jednom naletu zapravo predstavlja ponavljanje ranih pogreški i golemih gubitaka oklopa koje je Moskva pretrpjela u prvoj fazi svoje invazije punog opsega prije nešto više od dvije godine.

Ponavljanje grešaka

"Postoje neke sličnosti između ovog ruskog napada u blizini Tonenkea i onih ruskih napada početkom rata", kaže Bryden Spurling, stručnjak za obranu i sigurnost u istraživačkom centru RAND.

"Iznenađujuće je da je kolona u Tonenkeu uglavnom koristila jednu cestu i nije se činilo da koristi otvoreni teren s obje strane da rasprostre svoje snage, iako se čini da su neka vozila pokušala pobjeći", rekao je on za Newsweek.

Ruske su posade oklopnih vozila, kako je dodao, možda bile zabrinute da ne naiđu na blatni ili minirani teren. "U svakom slučaju, radi se o značajnim gubicima tenkova i borbenih vozila pješaštva".

"U blizini Tonenkea vidjeli smo gotovo iste pogreške s njihove strane kao kod Vuhledara prošle godine", smatra bojnik Victor Tregubov, ukrajinski novinar i urednik koji sada služi u ukrajinskoj vojsci.

image

Uništena kolona oklopnih vozila u Buči/Arhivska fotografija

Aris Messinis/Afp/Afp

Vuhledar, malo mjesto u južnoj Ukrajini, bio je poprište intenzivnih sukoba tijekom nekoliko tjedana početkom prošle godine. Ukrajinski dužnosnici rekli su tada za The New York Times da je to bila najveća tenkovska bitka u ratu do tada.

Analitičari su još ranije za Newsweek isticali da su organizacijski i planski propusti bili glavni problem prvih oklopnih napada ruskih snaga na početku invazije. Smetnje i prekidi u lancu zapovijedanja, loša obuka i veliki početni gubici doveli su do toga da su raspolagali s tek manjim brojem vojnika za obuku iduće generacije posada tenkova.

Rusija je od tada ostala bez cijelog svojeg prvotnog tenkovskog arsenala. U veljači je think tank Međunarodni institut za strateške studije (IISS) procijenio da je Moskva izgubila više od 3000 tenkova u dvije godine rata, što je više od cjelokupne predratne aktivne flote. Za gubitke ukrajinskih tenkova se, iako ih je nemoguće provjeriti, vjeruje da su još veći i iznose više od 7000.

Preispitali većinu taktika

Ipak, Moskva prenosi svoju golemu obrambenu industriju na ratnu proizvodnju, što im omogućava obnavljanje svoje flote dok i dalje bilježi stale gubitke koje im nanose ukrajinske snage. Domaća ruska proizvodnja tenkova upeterostručila se od veljače 2022. godine, ustvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ove godine. No, Kremlj je također posegnuo za starim tenkovima iz skladišta i prenamijenio neka zastarjela vozila.

"Oni znaju da imaju materijalnu nadmoć i da si mogu priuštiti neoprez", rekao je Tregubov. "Čini se da nemaju mnogo obzira prema gubicima u ljudstvu i šalju svoje jedinice na ukrajinske položaje u pokušaju da iscrpe branitelje i pronađu slabe točke", dodao je Spurling.

Vojni analitičari uglavnom se slažu da su u Kremlju preispitali i iznova procijenila većinu svojih ranih taktika. Kremlj je pokrenuo svoju invaziju nedovoljno pripremljen i previše samouvjeren, rekao je Spurling. Ruska oklopna vozila upadala su, kaže, u ukrajinske zasjede bez dovoljno pješadijske podrške da ih zaštiti.

"Rusija sada raspolaže s mnogo vojnika i prebacila se na očuvanje svoje opreme i korištenje taktike korištenja vrlo velikog broja pješaštva... Prilagodili su se i sada igraju na neke svoje prednosti", zaključio je Spurling.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:58