NEMOGUĆA MISIJA?

Ukrajinci poslali pismo šefu MSF-a: ‘Molim vas, pomozite našim vojnicima u Azovstalu‘

Branitelji u velikom industrijskom kompleksu već su 72 dana izloženi bombardiranju i neprestanim napadima ruske vojske

Svjatloslav Palamar, zapovjednik Azova

 -

Ukrajina je u subotu zatražila od Liječnika bez granica (MSF) da organizira misiju evakuacije i zbrinjavanja vojnika iz čeličane Azovstalu u Mariupolju, u priopćenju objavljenom nekoliko sati nakon objave vijesti o evakuaciji civila.

Dopredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk napisala je pismo Michelu-Olivieru Lachariteu, voditelju kriznog programa humanitarne organizacije i šefu misije MSF-a u Ukrajini, ističe se u priopćenju ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija.

Ministarstvo poziva MSF da organizira misiju sa zadaćom da se evakuiraju branitelji iz Mariupolja i iz Azovstalja te da se osigura njega ranjenicima čija je ljudska prava Ruska Federacija prekršila", navodi se u priopćenju napisanom na engleskom.

Branitelji u velikom industrijskom kompleksu "već su 72 dana izloženi bombardiranju i neprestanim napadima ruske vojske" a "ranjeni vojnici zbog nedostatka lijekova, vode i hrane umiru od gangrene i od sepse", ističe ministarstvo.

Kijev je ranije u subotu objavio da su sve žene civili, djeca i starije osobe koji su bili u podzemnom skloništu s vojnicima evakuirani.

U petak je 50 ljudi, također najugroženiji civili, napustilo metalurški kompleks u tom lučkom gradu na jugoistoku zemlje.

U tim operacijama koje se već tjedan dana vode pod pokroviteljstvom UN-a i Međunarodnoga odbora Crvenog križa (ICRC) evakuirano je, navodi Kijev, gotovo 500 civila.

Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu da je više od 300 civila spašeno iz čeličane Azovstalj u Mariupolju koji je tjednima pod stalnim ruskim napadima.

U kasnom obraćanju u subotu navečer Zelenskij je rekao da se vlasti sada fokusiraju na evakuaciju ranjenih kao i na uspostavi humanitarnih koridora za sve stanovnike Mariupolja i okolnih naselja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 13:15