TEŠKA BITKA NA ISTOKU

Ukrajinci potvrdili: ‘Rusi kontroliraju veći dio Sjeverodonjecka, ali naše se snage i dalje bore‘

Borbe se vode samo na ulicama u gradu, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdai

Dim iznad Severodonjecka

 Aris Messinis/Afp

Grad Sjeverodonjeck na istoku Ukrajine, za koji se grčevito bori ruski agresor protiv ukrajinskih snaga, "velikim dijelom" je pod kontrolom Moskve, a srodni grad Lisičansk "pretrpio je golema razaranja", rekao je guverner regije Luhansk u srijedu.

U objavi na mreži Sergej Gajdaj rekao je da nema izgleda da ukrajinska vojska u području Luganska bude opkoljena.

Ruske snage sada kontroliraju 90 posto regije, dodao je Gajdaj, kako prenosi Reuters.

Ruske snage "nadziru veliki dio Sjeverodonjecka. Industrijska zona još je pod našom kontrolom, ondje nema Rusa. Borbe se vode samo u ulicama u gradu", objavio je Gajdaj na Telegramu.

"Rusi pucaju na sve. Uništavaju sve kuće u Sjeverodonecku, tenkovima, topništvom. Pucaju na industrijsku zonu također, no borbe se vode, naši ljudi pružaju otpor na ulicama".

Ranije u srijedu Gajdaj je objavio da su ukrajinske specijalne snage pokrenule protuofenzivu prije nekoliko dana i raščistile gotovo polovicu grada, ali nije im imalo smisla ostati kada je Rusija počela intenzivno granatirati to područje i napadati ga iz zraka.

Susjedni Lisičansk je potpuno pod kontrolom ukrajinske vojske no pretrpio je "snažna i kaotična" bombardiranja, rekao je Gajdaj.

Optužio je ruske snage da "hotimice" gađaju bolnice i centre za distribuciju humanitarne pomoći.

"Pucaju velikokalibarskim oružjem, razaranja su golema", rekao je.

Sjeverodonjeck je najveći grad koji je još u rukama Ukrajinaca u Lugansku gdje su ruski vojnici napredovali zadnjih tjedana pošto nisu uspjeli u osvajanju drugih dijelova ukrajinskog teritorija, među ostalim ni u okolici Kijeva.

Ruska vojska sada želi zauzeti cijeli Donbas, što je opći naziv za rudarski bazen na istoku Ukrajine koji čine regije Donjeck i Lugansk, a koji je djelomice pod vlašću proruskih separatista otkako su digli pobunu 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:15