NOVA ISTRAGA

Ukrajinci pretražuju mjesto pada MH17

Donjeck, 200714.Ukrajina, jedno od mjesta gdje su pali ostaci putnickog malezijskog aviona. 36 cetvornih kilometara je oznaceno kao moguce mjesto pada aviona dobrovoljci i sluzbe pretrazuju polja. Samo na ovoj lokaciji pronadeno je vise od 50 tijela.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

AMSTERDAM Ukrajinske ekipe će pročešljati mjesto pada Malaysia Airlinesa na letu MH17 i vratiti ostatke žrtava i njihove osobne stvari u Nizozemsku, javila je nizozemska televizija.

Nizozemski informativni program Nieuwsuur objavio je u nedjelju da su se nizozemski i ukrajinski čelnici dogovorili o tome i da će ekipe početi s poslom u ponedjeljak.

Prošla su gotovo četiri mjeseca otkako se zrakoplov malezijske tvrtke srušio nad istočnom Ukrajinom 17. srpnja, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, među kojima su dvije trećine bili Nizozemci.

Nizozemski forenzički timovi dosad su identificirali 272 žrtve nesreće, ali se pretpostavlja da ondje još ima nepronađenih ostataka. Nizozemski čelnici nisu bili dostupni za komentar.

Premijer Mark Rutte rekao je u petak da je bio ljutit što nizozemski istražitelji nisu mogli dovršiti posao na mjestu nesreće zbog borba između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga.

Nizozemski stručnjaci su morali čekati dopuštenje za ulazak na to područje i mogli su stupiti samo na maleni dio golemog područja na koje su pali ostaci zrakoplova MH17.

Ukrajinske vlasti će sve što nađu predati nizozemskoj ekipi u Harkivu.

Pretpostavlja se da je zrakoplov koji je letio iz Amsterdama u Kualu Lumpur srušen raketom zemlja-zrak ispaljenom s područja koje kontroliraju proruski separatisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:29