RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci priznali napad na Krim; Kremlj: ‘Putin bolestan i u bunkeru?! Ajmo pitati jednog od njegovih dvojnika‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Vladimir Putin

 Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia/Kremlin Pool/Alamy/Alamy/Profimedia

Ključni događaji:

- Ukrajinske trupe prešle Dnjepar?

- Američka veleposlanica pri UN-u kritizirala govor Lavrova

- Medvedev opet govorio o uporabi nuklearnog oružja

- Borrell: Isporuka streljiva za Ukrajinu mora biti brža

- Guterres poslao pismo Putinu o produljenju ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica

- Iran šalje streljivo Rusiji Kaspijskim morem


Njemački proizvođači tenka Leopold 2 u sporu oko prava na tenk

Dvije njemačke tvrtke koje proizvode Leopard 2, jedan od najnaprednijih borbenih tenkova na svijetu, nalaze se u pravnom sporu oko intelektualnog vlasništva nad spomenutim tenkom, iako je prodaja sve veća zbog rata u Ukrajini.

Rheinmetall AG, koji je bio u središtu pozornosti prošle godine kada je Njemačka povećala izdatke za vojsku, tužila je kompanija Krauss-Maffei Wegman, a ročište će biti održano na sudu u Muenchenu 2. svibnja.

Pod pritiskom saveznika njemačka je vlada ove godine pristala poslati Ukrajini tenkove Leopard koji su važni Kijevu za pripremu protuofenzive.

Rheinmetall, tvrtka sa sjedištem u Duesseldorfu, proizvodi top za Leopard 2, dok KMW iz Muenchena izrađuje njegovu šasiju.

KMW-u je sporna izjava čelnika Rheinmetalla Armina Pappergera dana Neue Zuercher Zeitungu u ožujku.

Papperger je spomenutim novinama kazao kako je Rheinmetall vlasnik prava na model Leopard 2A4.

Okružni sud u Muenchenu u priopćenju objavljenom u utorak navodi da KMW traži pravnu zaštitu kako bi spriječio Rheinmetall da daje izjave koje smatra "neistinitim, obmanjujućim tvrdnjama koje krše njegova prava".

KMW i Rheinmetall odbili su komentirati slučaj.

Nije za sada jasno kakav bi učinak, ako uopće, spor mogao imati na suradnju dviju kompanija koje su prošloga tjedna objavile da će zajedno za njemačku vojsku odraditi nadogradnju 143 borbena vozila Puma, navodi Reuters.

Procjenjuje se da je ta narudžba vrijedna 770 milijuna eura.

Zbog većeg vojnog proračuna Rheinmetall je zabilježio rekordnu zaradu prošle godine.


Kremlj negira tvrdnje da je Putin koristio dvojnike dok se skrivao u bunkeru

Iz Kremlja su odbacili ‘laži‘ da Vladimir Putin koristi tjelesne dvojnike. Glasnogovornik Dmitrij Peskov također je odbacio glasine da 70-godišnji Putin većinu svog vremena provodi u nuklearnom bunkeru.

- Vjerojatno ste čuli da Putin ima mnogo dvojnika koji rade umjesto njega dok on sjedi u bunkeru - rekao je Peskov na konferenciji u Moskvi.

- To je još jedna laž - dodao je smijući se.

- Vidite i sami kakav je naš predsjednik: uvijek je bio i sada je megaaktivan - oni koji rade uz njega teško ga mogu pratiti - dodao je Peskov.

- Na njegovoj se energiji može samo zavidjeti. Zdravlje mu se, ako Bog da, može samo poželjeti. Naravno, on ne sjedi ni u kakvim bunkerima. I to je laž - kazao je Peskov.

Peskov je također smatrao potrebnim u više navrata odbaciti nagađanja da je Putin bolestan posljednjih nekoliko godina.


Kijev priznao da je izveo napad dronovima na Sevastopolj

Kijev stoji iza napada dronovima u zaljevu Sevastopolja, potvrdile su ukrajinske vlasti. Međutim, dužnosnici su odbacili ruske tvrdnje da je napad ugrozio rad žitnog koridora.

- Nedavni događaji na Krimu ticali su se isključivo vojnih objekata i nisu ni na koji način povezani sa sporazumom o žitu, koji predviđa ukrajinske luke i civilne luke - rekao je državnoj televiziji Suspilne Andrij Jusov, ukrajinski glasnogovornik ministarstva obrane

- Ukrajina se pridržava međunarodnih obveza, uključujući ispunjavanje svih obveza vezanih uz žitni koridor - dodao je Jusov.


Mađarska do kraja godine želi zabraniti uvoz ukrajinskih žitarica

Mađarska i druge istočnoeuropske zemlje žele do kraja godine zadržati zabranu uvoza ukrajinskog žita koja je uvedena prošloga tjedna, rekao je mađarski ministar poljoprivrede Istvan Nagy.

"Željeli bismo da Europska komisija prihvati naše mjere jer ih namjeravamo zadržati do kraja godine, a sve kako bismo našim poljoprivrednicima omogućili žetvu i skladištenje vlastitih usjeva", izjavio je Nagy.

Mađarska je prošloga tjedna zabranila uvoz ukrajinskog žita i poljoprivrednih proizvoda nakon što je Poljska uvela istu mjeru kako bi se suprotstavila priljevu jeftinijih proizvoda koji su izazvali pritisak na vladu da zaštiti lokalne poljoprivrednike.

Slovačka i Bugarska također su slijedile taj primjer.

Te zemlje, zajedno s ostalima u srednjoj i istočnoj Europi, smatraju da je potrebno uvođenje tih mjera na razini EU-a kako bi se riješio problem. Mađarska je pozvala EU na "progresivnu" pomoć kako bi pomogla pri transportu ukrajinskog žita kroz zemlje srednje Europe.

Srednjoeuropske zemlje postale su tranzitna ruta za ukrajinsko žito koje se ne može izvoziti kroz crnomorske luke nakon što je Rusija započela rat. No zastoji u opskrbi zarobili su milijune tona žitarica u zemljama poput Mađarske i Poljske koje graniče s Ukrajinom.


Odjekuju eksplozije na istočnoj obali Dnjipra

U privremeno okupiranim naseljima na istočnoj obali rijeke Dnjipro u Hersonskoj oblasti odjekuju eksplozije, javljaju ukrajinski Twitter kanali koji izvještavaju o situaciji na terenu. "Zahuktava se na okupiranim teritorijima!", napisao je jedan korisnik.


Zatvara se Crveni trg u Moskvi

Crveni trg u Moskvi bit će zatvoren dva tjedna zbog priprema za proslavu Dana pobjede, priopćio je odjel za odnose s javnošću Federalne službe sigurnosti.

- Vezano za pripremu i održavanje svečanih događanja posvećenih 78. obljetnici pobjede u Velikom domovinskom ratu 1941.-1945., od 27. travnja do 10 svibnja 2023. Crveni trg bit će zatvoren za javnost, stoji u priopćenju.

Kako je dan ranije priopćio glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ove godine se ne obilježava okrugla obljetnica pa neće biti pozvani strani gosti.

Diljem Rusije su otkazani masovni događaji 9. svibnja iz sigurnosnih razloga, ali će se parada pobjede na Crvenog trgu održati, rekao je Peskov.


Akcije Ukrajine na ruske snage na istočnoj strani Dnjipra blizu Hersona

Ukrajinske snage raspoređene na zapadnoj strani rijeke Dnjipro redovito izvršavaju akcije na istočnoj obali blizu grada Hersona kako bi pokušali istjerati ruske vojnike, rekao je pokrajinski dužnosnik u utorak.

Ruske snage drže istočnu stranu Dnjipra blizu Hersona otkako su se povukle iz južnog ukrajinskog grada u studenom nakon više mjeseci okupacije, no očekuje se da će Ukrajina započeti proljetnu protuofenzivu kako bi pokušala vratiti više teritorija.

Jurij Sobolevski, zamjenik šefa hersonske pokrajinske administracije, rekao je da je svrha akcija smanjiti borbenu sposobnost ruskih vojnika koji granatiraju grad Herson otkako su prisiljeni povući se.

"Naša vojska veoma često prelazi na lijevu (istočnu) obalu. Ukrajinske oružane snage djeluju i djeluju veoma učinkovito", rekao je Sobolevski za ukrajinsku televiziju.

"Rezultati će se pokazati kao što je bilo na desnoj obali hersonske regije kada su (vojnici), zahvaljujući kompleksnoj i dugoj operaciji, uspjeli osloboditi naše teritorije s minimalnim gubicima za našu vojsku. Isto se sada odvija na lijevoj obali", dodao je.

Rusija je zauzela Hersonsku oblast nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu prije 14 mjeseci i otada upravlja cijelim područjem istočno od Dnjipra.

Vojni analitičari kažu da će Ukrajina vjerojatno uskoro započeti protuofenzivu, a jedan od glavnih ciljeva će biti probiti južni kopneni koridor između Rusije i poluotoka Krima, koji je Moskva anektirala. Zauzimanje cijele hersonske regije bit će važan korak za postizanje tog cilja.

Američki institut za ratne studije je prošlog tjedna rekao da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno snimki s geografskim lokacijama, kojima se može potvrditi da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjipra.

Sobolevski nije pružio daljnje pojedinosti, rekavši da vojna operacija zahtijeva "informacijsku šutnju".


Guterres srdačno pozdravio Lavrova

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku okupili su se predstavnici brojnih zemalja, ali svu medijsku pažnju je privukao dolazak ministra vanjskih poslova Rusije, Sergeja Lavrova, koji je preuzeo predsjedanje Vijećem.

Lavrov je po dolasku na sjednicu poručio da bi bilo bolje da se sjedište UN-a premjesti iz New Yorka što je izazvalo burnu reakciju javnosti. No, javnost je razočarala i gesta generalnog tajnika UN-a, Antonia Guterresa, koji je Lavrova kad je ušao u dvoranu, srdačno pozdravio.

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

Putinov suradnik: Vjerojatno smo na rubu novog svjetskog rata

Bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina je u utorak rekao da je svijet vjerojatno na rubu novog svjetskog rata i da raste rizik od nuklearnog sukoba.

"Svijet je bolestan i vrlo vjerojatno je na rubu novog svjetskog rata", rekao je Dmitrij Medvedev, Putinov zamjenik na mjestu šefa ruskog vijeća sigurnosti, na tiskovnoj konferenciji u Moskvi.

Kazao je da svjetski rat nije neizbježan, no da rizici od nuklearnog sukoba rastu i da su ozbiljniji od zabrinutosti zbog klimatskih promjena.

Putin tvrdi da se svijet suočava s najopasnijim desetljećem od Drugog svjetskog rata.

Rat u Ukrajini prikazuje kao egzistencijalnu borbu s agresivnim i arogantnim zapadom i rekao je da će Rusija iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se zaštitila od bilo kojeg agresora.

Sjedinjene Američke Države i njene saveznice su osudile rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalistički grabež teritorija.

Ukrajina se obvezala boriti dokle god se svi ruski vojnici ne povuku s njenog teritorija i tvrdi da je svrha ruske retorike o nuklearnom ratu zastrašiti zapad ne bi li Kijevu prestao slati vojnu pomoć.

Rusija bi se zbog postupaka SAD-a mogla povući iz moratorija na raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa, citirala je novinska agencija TASS višeg ruskog diplomata u utorak.

Vladimir Jermakov, šef odjela ministarstva vanjskih poslova za neširenje nuklearnog oružja, ruskoj državnoj novinskoj agenciji je rekao da će Moskva procijeniti domet američkih raketa koje mogu, rekao je, doprijeti do azijsko-pacifičke regije.

"No, čak i sada možemo samopouzdano reći da destabilizirajući vojni programi SAD-a i njihovih saveznika čine naš moratorij sve krhkijim - i u azijsko-pacifičkoj regiji i u Europi", rekao je Jermakov.

Povećava se i rizik od izravnog sukoba između dvije nuklearne sile, Rusije i SAD-a, rekao je Jermakov, dodavši da je za to odgovorno ponašanje Washingtona prema Moskvi.

"Ako Sjedinjene Države nastave slijediti svoj trenutni pravac sukobljavanja s Rusijom, dok rizici neprestanu rastu do ruba započinjanja izravnog oružanog sukoba, onda je sudbina START-a (sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja) očita", kazao je Jermakov.

SAD je Rusiji u ožujku rekao da će prestati dijeliti neke podatke o svojim nuklearnim snagama nakon što je to isto odbila učiniti Moskva, nazvavši to odgovorom na ruski prestanak sudjelovanja u sporazumu Novi START.

Jermakov nije pružio pojedinosti o navodnom američkom konfrontacijskom pristupu u isječcima iz intervjua koje je TASS dosad objavio.

"Najakutnija prijetnja danas povezana je ... s opasnošću od nuklearne eskalacije kao rezultata izravnog vojnog sukobljavanja između nuklearnih sila", rekao je Jermakov.

"A ti rizici, što je žalosno, stalno rastu", dodao je.

Moskva i Peking će procijeniti potencijalnu uključenost zapada u širenju američkog proturaketnog sustava diljem svijeta, što "očito potkopava stratešku stabilnost", kazao je Jermakov.


Ukrajina spasila 138 civila iz Sudana

Ukrajinska vojna obavještajna služba je objavila da je evakuirala 138 civila, uključujući vlastite državljane, ali i državljane Gruzije i Perua, koji su bili zarobljeni u Sudanu u kojemu bjsni građanski rat.

Reuters javlja da je vojna obavještajna agencija GUR spasila 87 Ukrajinaca, a uglavnom je riječ o zrakopovnim stručnjacima - pilotima i tehničarima - i članovima njihovih obitelji.

- Među evakuiranima ima 35 žena i 12 djece, navodi se na Telegramu.


Ruski protjeruju moldavskog diplomata iz Moskve

Rusko ministarstvo vanjskih polova priopćilo je da će protjerati moldavskog diplomata u znak osvete za prošlotjedno protjerivanje ruskog diplomata u Moldaviji.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je pozvalo veleposlanika Moldavije u Moskvi na obavijesni razgovor kako bi mu najavili progon, ali i kako bi prosvjedovalo protiv, kako je nazvalo, ‘neprijateljskih koraka prema Rusiji i ‘redovitog slanja antiruskih poruka‘ iz Kišinjeva.


Zrakoplov hitne pomoći se srušio u Rusiji, poginuo pilot

Rano jutros se u ruskoj regiji Volgograd srušio helikopter hitne pomoći, pri čemu je poginuo pilot, javila je agencija TASS.

Ruski istražni odbor je priopćio da je tijelo 56-godišnjeg muškarca pronađeno na mjestu pada helikoptera u blizini sela Erzovka. Na društvenim mrežama se pojavila video snimka na kojoj se vidi olupina.


Medvedev opet govorio o uporabi nuklearnog oružja

Nuklearno oružje je od temeljne važnosti za postojanje Rusije, upravo je to spona koja okuplja našu državu, rekao je Dmitrij Medvedev, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, govoreći pred sudionicima Maratona znanja.

- Za postojanje Rusije kao najveće države na planeti nuklearno oružje je od trajne važnosti. Možemo imati različite stavove prema samom nuklearnom oružju, ali i prema oružju općenito, ali ipak razumijemo da u suvremenom svijetu nuklearno oružje za našu zemlju ima vrijednost državnih obveznica, rekao je.

Skrenuo je pozornost da se to odnosi i na druge države, koje teže posjedovanju nuklearnog oružja.

- Rusija može prva upotrijebiti nuklearno oružje, ako netko protiv nas pokrene agresiju koja prijeti opstanku države, rekao je Medvedev.


Rusija počela koristiti tenkove T-14 u Ukrajini, vježba podmornica u Japanskom moru

Rusija je počela koristiti svoje nove tenkove T-14 Armata kako bi gađala ukrajinske položaje "no još nisu sudjelovali u izravnim napadačkim akcijama", a ruske su podmornice u Japanskom moru potopile lažnu neprijateljsku podmornicu u sklopu vojnih vježbi, pišu u utorak ruske agencije.

Ruska državna novinska agencija RIA je rekla da su tenkovi ojačani dodatnom zaštitom na bokovima dok su njihove posade prošle proces "borbene koordinacije" na poligonima u Ukrajini.

Tenk T-14 ima kupolu u kojoj ne mora biti čovjek, već posada na daljinu upravlja oružjem iz "izolirane oklopne kapsule smještene ispred trupa".

Tenkovi na autocesti mogu postići maksimalnu brzinu od 80 kilometara na sat, objavila je RIA.

Britanske vojnoobavještajne službe su u siječnju objavile da ruske snage u Ukrajini nevoljko primile prvu pošiljku tenkova zbog njihovog "lošeg stanja".

Rekle su također da bi raspoređivanje tenkova T-14 vjerojatno bila "odluka visokog rizika" za Rusiju, donesena u prvom redu u propagandne svrhe.

"Program koji se razvijao 11 godina, suočio se s odgodama, smanjenjem planirane veličine flote i izvješćima o problemima u proizvodnju", rekla je britanska vojska.

Kremlj je naručio proizvodnju 2300 tenkova, prvi put predstavljenih 2015., do 2020. godine, no to je kasnije pomaknuto na 2025., prema ruskim medijima.

Novinska agencija Interfax je u prosincu 2021. objavila da je državni konglomerat Rostec započeo proizvodnju otprilike 40 tenkova s očekivanim vremenom dostave nakon 2023.


Ruska podmornica uništila lažni neprijateljski objekt u Japanskom moru

Podmornice ruske pacifičke flote su uništile lažni neprijateljski objekt u sklopu vojnih vježbi u Japanskom moru, objavio je u utorak Interfax.

"Dvije dizelsko-električne podmornice ... odradile su taktičku protupodmorničku vježbu u Japanskom moru kako bi pronašle i uništile lažnu neprijateljsku podmornicu", rekla je agencija, navodeći priopćenje flote.

Podmornice su koristile "torpedo za trening" kako bi napale metu, objavila je agencija.

Podmornice Projekt 636 Varšavjanka korištene u vježbi dio su ruske klase dizelsko-električnih napadačkih podmornica, na zapadu poznatih kao "poboljšana klasa Kilo".

Novinska agencija TASS je objavila da će šest podmornica biti proizvedeno za rusku sjevernu flotu u Arktiku.

Plovila, koja nose krstareće projektile Kalibr-PL, duga su 74 metara i mogu ploviti i do otprilike 7500 milja.

Rusija je u ponedjeljak najavila vježbe svog protupodmorničkog razarača Admirala Tribuca u Japanskom moru.


‘Rizik od izravnog sukoba SAD-a i Rusije stalno raste‘

Rizici od izravnog vojnog sukoba između Rusije i SAD-a stalno rastu, citirala je novinska agencija TASS izjavu visokog ruskog diplomata.

Vladimir Jermakov iz ministarstva vanjskih poslova rekao je ruskoj državnoj agenciji da Washington svojim ponašanjem prema Moskvi izaziva rizike.

- Ako SAD nastave trenutni smjer konfrontacije s Rusijom, s ulozima koji su stalno na rubu skliznuća u izravni oružani sukob, onda bi sudbina START-a mogla biti gotova stvar, rekao je Jermakov.

Dodao je da bi se Rusija mogla povući iz moratorija o raspoređivanju projektila srednjeg i kraćeg dometa, okrivljujući za to neodređene akcije SAD-a.

- Zbog destabilizirajućih američkih vojnih programa i njihovih saveznika moratorij u azijsko-pacifičkoj regiji izgleda sve krhkije i krhkije, rekao je Jermakov.


Rusi pogodili muzej u Kupjansku, ljudi su pod ruševinama

Šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak objavio je na svom Telegram kanalu video snimku koja navodno prikazuje posljedice ruskog napada u regiji Harkov.

- Rusi su granatirali centar grada Kupjansk u regiji Harkiv. Pogodili su muzej. Pod ruševinama ima ljudi, za sada znamo da ima više od petero ozlijeđenih, objavio je Jermak.

Kasnije se o napadu oglasio i predsjednik Zelenski koji je objavio da je u ovom napadu jedna osoba poginula, a radi se o zaposleniku muzeja. Deset osoba je ozlijeđeno, a ljudi su još zarobljeni pod ruševinama.

Na društvenim mrežama se šire snimke posljedica napada.


Broj ruskih gubitaka pao za 30 posto

Britansko ministarstvo obrane je u svom dnevnom ažuriranju o ratu u Ukrajini objavilo da je prosječna dnevna stopa gubitaka u Rusiji vrlo vjerojatno pala za oko 30 posto.

Ukrajinski glavni stožer govori o dnevnom smanjenju za 208 žrtava. To je pad sa 776 žrtava u ožujku, na prosječnih 568 u travnju.

Britansko ministarstvo kaže da ne može potvrditi preciznost tih informacija, no opći je trend vjerojatno točan.


Kremlj se oglasio o navodima da Putin ima dvojnika

Kremlj je u ponedjeljak odbacio sugestije da ruski predsjednik Vladimir Putin ima dvojnika za javne nastupe.

"Vjerojatno ste čuli da Putin navodno ima mnogo dvojnika koji rade umjesto njega dok sjedi u bunkeru. To je još jedna laž", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov mladima na obrazovnom događaju u Moskvi.

"Vidite kakvog predsjednika imamo. Bio je i jest megaaktivan. Mi koji s njim radimo teško ga možemo pratiti."

Njegove riječi uslijedile su nakon opetovanih sugestija da Putina zapravo predstavlja netko tko se pojavljuje umjesto njega u javnosti.

Više pročitajte OVDJE.


Iran šalje streljivo Rusiji Kaspijskim morem

Rusija svoje trupe koje se bore u Ukrajini opskrbljuje iranskim topničkim granatama i drugim streljivom koje šalje putem Kaspijskog mora, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na bliskoistočne dužnosnike.

Prema dužnosnicima i dokumentima u koje uvid ima Wall Street Journal, preko mora je prevezeno više od 300.000 topničkih granata i milijun komada streljiva iz Irana u Rusiju.


Francusko veleposlanstvo u Moskvi primilo pismo s nepoznatom tvari

Pismo s nepoznatom tvari poslano je francuskom veleposlanstvu u Moskvi, javlja novinska agencija TASS pozivajući se na policijske izvore.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova nije još komentiralo ovo izvješće.

Ranije ovog mjeseca su ruski mediji izvijestili da je finsko veleposlanstvo u Moskvi primilo tri sumnjiva pisma, od kojih je jedno sadržavalo nepoznati prah.


Ukrajinske trupe na položaju na obali rijeke Dnjepar

Ukrajinske trupe su postavile položaje na istočnoj obali rijeke Dnjepar u južnoj regiji Herson. Regija je djelomično pod ruskom kontrolom i prelazak rijeke mogao bi biti značajan za buduće ofenzive.

Američki Institut za proučavanje rata izvijestio je da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno snimaka i tekstualnih izvješća za potvrdu napredovanja.

BBC javlja da su njihovi vojni izvori izvijestili o ‘određenom pokretu preko Dnjepra‘ u blizini Hersona. Ukrajinska vojska nije to potvrdila, s Rusija je ta izvješća zanijekala. No ako su ona ipak točna, to bi moglo biti značajno u protjerivanju ruskih trupa. Ukrajinsko napredovanje na tom području moglo bi u budućnosti čak presjeći kopneni koridor do ukrajinskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014.


Američka veleposlanica pri UN-u kritizirala Lavrova

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima, Linda Thomas-Greendield kritizirala je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova nakon njegovog obraćanja kao predsjedavajućeg Vijećem sigurnosti UN-a.

- Bilo je oličenje ironije i licemjerja imati ministra vanjskih poslova Rusije koja predsjedava Vijećem sigurnosti, kada je Rusija u svojoj jednostranoj, ničim izazvanoj akciji protiv Ukrajine, napala sve za što se zalaže Povelja UN-a, rekla je Thomas-Greenfield za CNN.

Lavrov se jučer obratio Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku tijekom kontroverznog ruskog predsjedanja ovim tijelom.

Žestoko je kritizirao zapadne zemlje, posebice SAD, za koje je rekao da idu prema uništenju globalizacije i žele potkopati mmultilateralizam u azijsko-pacifičkom području.


Borrell: Isporuka streljiva za Ukrajinu mora biti brža

Streljivo za Ukrajinu mora u idućim danima dolaziti brže, rekao je jučer visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

- Više od 1000 projektila isporučeno je Ukrajini, kao i određena količina streljiva koja još raste, no mora rasti brže u idućim danima, rekao je Borrell na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Luxembourgu.

Dodao je da EU nastavlja ispunjavati svoja obećanja o milijardu eura vrijednoj isporuci artiljerije, streljiva i projektila za Ukrajinu. Rekao je da je EU Ukrajini već osigurala više od 13 milijardi eura vojne potpore.

Na putu je još jedna milijarda eura koja bi trebala pomoći u odgovorima na neposredne potrebe, te još jedna milijarda koja je u fazi dovršetka. Radi se na tome da se pomoć Ukrajini nastavi, unatoč nekim neslaganjima, rekao je Borrell.


Guterres poslao pismo Putinu o produljenju ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda predložio je "put kojim treba ići" radi produljenja ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica, rekle su u ponedjeljak njegove službe nakon njegova sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova.

Antonio Guterres je predao Sergeju Lavrovu "pismo za predsjednika Vladimira Putina, u kojem je opisao put kojim treba ići kako bi se poboljšao, produljio i proširio" ugovor potpisan u srpnju 2022. koji, unatoč sukobu, omogućuje izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, navodi se u priopćenju.

Slično pismo je poslano "drugim dvjema potpisnicama" tog ugovora koji je ocijenjen presudnim za prehrambenu sigurnost u svijetu, Ukrajini i Turskoj.

"Crnomorska inicijativa za izvoz žitarica" produljena je drugi put 19. ožujka. No Rusija je tada tražila 60-dnevno produljenje, a ne prešutno od 120 dana, navodeći kao razlog svoje nezadovoljstvo provedbom dijela ugovora o izvozu svojih poljodjelskih proizvoda i umjetnog gnojiva, koji je i dalje onemogućen zbog zapadnih sankcija.

Glavni tajnik UN-a je "primio na znanje zabrinutost Ruske Federacije" zbog provedbe ugovora o izvozu svojih prehrambenih proizvoda i umjetnog gnojiva i "podastro je opširno izvješće o napretku postignutom u tom smislu", navode njegove službe, istaknuvši da će UN "nastaviti raditi" kako bi "riješio preostale probleme".

No "sve dosad nije bilo velikog napretka", komentirao je Sergej Lavrov u priopćenju svog ministarstva, izrazivši žaljenje zbog nepostojanja "volje zapadnih zemalja da doista učine sve što je potrebno kako bi se uspješno primjenjivala" oba poglavlja ugovora.

"Proučit ćemo prijedloge koje nam je (glavni tajnik) uputio u pismu", dodao je.

Antonio Guterres je ujedno izrazio "zabrinutost" u vezi s "nedavnim zaprekama" na koje je Centar za koordinaciju ugovora, u kojemu su predstavnici četiriju strana (Ukrajina, Rusija, UN i Turska) nailazio u "svakodnevnim operacijama".

Pregled brodova s ukrajinskim žitaricama privremeno je prekinut prošlog tjedna.


Ukrajinci na zahtjev SAD-a odustali od napada na Moskvu

Ukrajinska obavještajna služba planirala je veliki udar na Moskvu na godišnjicu invazije punog opsega 24. veljače, ali je odustala od toga na zahtjev SAD-a, piše Washington Post.

"Kiril Budanov, šef ukrajinske obrambene obavještajne službe, planirao je napade duboko iza neprijateljskih linija. Takvi su planovi uznemirili dužnosnike u Washingtonu."

U veljači, s prvom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu, dužnosnici u Kijevu bili su zauzeti smišljanjem planova za napad na Moskvu.

General bojnik Kiril Budanov dao je instrukcije jednom od svojih časnika "da se pripremi za masovne udare 24. veljače ... sa svime što ukrajinska obrambena obavještajna služba ima."

Ukrajinci su čak razmišljali o napadu na moru korištenjem TNT-a u crnomorskom lučkom gradu Novorossiysk, dakle o uglavnom simboličnoj operaciji koja bi ipak pokazala sposobnost Ukrajine da pogodi duboko unutar neprijateljskog teritorija.

Budanov je poznat po hrabrim tvrdnjama i izjavama, na koje mnogi zapadni dužnosnici gledaju skeptično, piše ugledni američki list. Rekao je da je Putin terminalno bolestan, tvrdnju koju su američki obavještajni dužnosnici odbacili, te da koristi višestruke dvojnike. Budanov odiše uvjerenjem da će Ukrajina prevladati nad Rusijom - i to uskoro. Rekao je da Krim, visoko utvrđeni poluotok koji je Rusija nezakonito anektirala 2014., mora biti vraćen Kijevu ovog ljeta. Dokumenti koji su procurili pokazuju da američka obavještajna zajednica taj scenarij smatra malo vjerojatnim .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:21