POTPUNI PREOKRET RATA?

Ukrajinci probili posljednju utvrdu ruske obrane: Putin je bijesan, a jasno je tko će platiti ceh!

Sad su ruske snage u ozbiljnim problemima

Prizori rata u Ukrajini

 /Profimedia

Ukrajinske snage u nedjelju ujutro postigle su najveći uspjeh od početka velike protuofenzive, kojoj je cilj vratiti teritorij koji je Rusija zauzela od početka invazije. Naime, probijena je "Surovikinova linija" u blizini Zaporižje, koja ujedno štiti i ruski kopneni most na Krimu. Kijev je sad korak bliže svom primarnom cilju - oslobođenju Krima, poluotoka koji se nalazi pod ruskom kontrolom od 2014. godine. Ovu pobjedu još značajnijom čini i to što je postavljanje ove linije bila posljednja značajna stvar koju je ozloglašeni general Sergej Surovikin napravio prije nego što je smijenjen s funkcije komandanta ruskih snaga u Ukrajini u siječnju ove godine.

Riječ je o liniji fronta od koje je Surovikin stvorio mrežu mina, barijera i rovova kako bi onemogućio ukrajinsku protuofenzivu. Ona se sastoji od tri sloja rovova, minskih polja i protutenkovskih prepreka u obliku zmajevih zuba.

Ukrajinskim snagama bilo je potrebno nekoliko tjedana kako bi savladali sve prepreke i konačno probili "granicu" čije bi zauzimanje moglo potpuno preokrenuti tijek rata. Treba napomenuti i kako je Rusija, prema procjenama ukrajinske vojske, usmjerila 60 posto svojih resursa izgradnji prve obrambene linije, a samo 20 posto izgradnji druge i treće linije obrane - jer nije očekivala da će ukrajinske snage probiti prvu liniju. Stoga je jasno da će sad probijanje svake sljedeće linije biti u mnogočemu lakše.

Inače, mnogi analitičari sugeriraju da je osvajanje naselja Robotine, koje se nalazi u blizini Krima, bio jasan znak toga da će Kijev uspjeti u onome što pokušava ostvariti mjesecima unazad. Naime, ukrajinske snage u posljednja dva tjedna u kolovozu oslobodile su Robotine na jugoistoku zemlje i u njemu podigle svoju zastavu. Riječ je o mjestu koje je čuvala 76. gardijska zračno-jurišna divizija, koja se često naziva najboljom ruskom borbenom jedinicom. Njihovu liniju obrane ukrajinska vojska pokušava probiti već mjesecima. Radi se o jedinicama koje su se borile u nekoliko ključnih bitaka od početka rata i koje su bile umiješane u masakr civila koji se dogodio u Buči u ožujku 2022. godine.

Tad je, prema mišljenju analitičara, postalo jasno da je sljedeća meta Kijeva upravo "Surovikinova linija". Međutim, Moskva po tom pitanju nije napravila ništa.

Osim strateške važnosti, probijanje ove linije fronta značajno je iz još jednog razloga. Ovim potezom postalo je jasno da taktika Sergeja Surovikina ipak nije bila najsjajnija. Zbog toga će posebno likovati aktualni komandant ruskih snaga u Ukrajini, Valerij Gerasimov. On je u siječnju sjeo u fotelju u kojoj je dotad bio Surovikin. Simptomatično, izgradnja ove opasne mreže na prvoj liniji fronta u blizini Zaporižja bio je jedan od posljednjih pokušaja Surovikina da se dodvori ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i tako sačuva svoju funkciju. No u tome nije uspio, a ispostavilo se i da linija, koja se formirala praktički osam mjeseci i proteže se u dubinu obrane na nekoliko desetina kilometara, ipak nije neprobojna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:29