RAZLETIO SE SMERČ

Ukrajinci raznijeli ruski adut za teroriziranje civila: ‘Snimio ga je Shark, pretpostavljamo što je uslijedilo‘

Čini se da je ruski sustav locirala bespilotna letjelica Shark, a uništio ga sustav HIMARS

Snimka navodnog uništenja višecijevnog raketnog sustava Smerč

 Screenshot/Twitter

Ukrajinske oružane snage uništile su ruski višecijevni raketni sustav (MLRS) dugog dometa BM-30 Smerč. Fotografiju uništenja objavila je ukrajinska vojska na društvenim mrežama.

Ovaj raketni sustav prilično je rijedak i teško ga je locirati zbog karakteristika uporabe sustava, što uključuje gađanje na velikoj udaljenosti od linije razgraničenja.

Na fotografiji se vidi gorući MRLS kroz objektiv izviđačke bespilotne letjelice Shark ukrajinske proizvodnje.

Još nije poznato kojim je oružjem pogođena ova rijetka meta, pišem Ukraine Today. No, uz uništeni sustav vidi se nekoliko pukotina na tlu, a s obzirom na metode djelovanja ukrajinskih protubaterijskih jedinica, može se pretpostaviti da se radi o tragovima udara GMLRS navođenih projektila HIMARS.

Tijekom cijele ruske invazije punog opsega potvrđen je samo jedno uništenje tog topničkog sustava ruskih snaga. Prvi Smerč pogođen je u regiji Harkiv u listopadu prošle godine.

Sustav je razvijen u Sovjetskom Savezu, a može koristiti stare rakete od 300 mm s visokoeksplozivnim ili kazetnim bojevim glavama na dometu do 70 kilometara. Te su rakete opremljene jednostavnim inercijskim sustavom prilagodbe leta, ali su bez obzira na to ograničene po pitanju preciznosti i prikladne su samo za gađanje grupnih ciljeva na otvorenom prostoru.

U međuvremenu, Rusija je razvila visokoprecizne navođene projektile od 300 mm serije Tornado-S pod indeksima 9M544 i 9M549. Obje rakete imaju kazetnu bojevu glavu i sposobne su pogoditi ciljeve na udaljenosti od 120 kilometara.

Upravo iz tih višecijevnih raketnih sustava ruske snage su više puta ispalile kazetno streljivom na civilne ciljeve, ukrajinska naselja i gradove poput udara na Krivi Rih i Krasnohorivku.

Prošlog je tjedna zahvaljujući ovoj bespilotnoj letjelici uništeno pet vozila ruskog protuzračnog sustava Buk u Zaporižji, piše Ukraine Today.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:35