SMRTONOSNI HRUŠ

Ukrajinci razvili ubojitu napravu: ‘Sklopim ga za tri minute. I onda smo spremni sj***** Ruse!‘

Kako se Ukrajina priprema za protuofenzivu, to se oružje sve više koristi za uništavanje neprijateljskih ciljeva duboko iza linija bojišnice

Ukrajinski piloti dronova/Ilustracija

 Vincenzo Circosta/Afp/Profimedia

Dalekometni udari na rusku logistiku, oklop i baze duboko iza neprijateljskih linija, bit će ključni za uspjeh ukrajinske protuofenzive, a u tome će veliku ulogu imati bespilotne letjelice. Ranije su mali dronovi uglavnom korišteni kao izviđačke letjelice kako bi pomogle u lociranju ruskih ciljeva. No, sada kada se Ukrajina priprema za pokretanje ofenzive, oni se sve više koriste za uništavanje neprijateljskih ciljeva duboko iza snažno utvrđenih linija bojišnice.

Rat u Ukrajini od početka je obilježen korištenjem bespilotnih letjelica i od strane Kijeva i od strane Moskve te je rat u Ukrajini zapravo prva moderna bitka dronova. Nedavna procjena think-tanka Royal United Services Institute (RUSI) otkriva da Ukrajina gubi oko 10.000 bespilotnih letjelica svaki mjesec, uključujući bespilotne letjelice za nadzor i one za jednokratnu upotrebu, tzv. kamikaze.

Većina gubitaka odnosi se na relativno jeftine, male komercijalne bespilotne letjelice, poput quad-koptera Mavic kineske tvrtke DJI, koji se koriste za izviđanje.

No, ukrajinski vojnik Oleksij, kodnog imena Plesač, u roku od tri minute vadi dron iz svoje torbe, sastavlja ga i priprema bojevu glavu. Dok navlači slušalice za virtualnu stvarnost preko očiju, propeleri počinju zujati. Usredotočen na svoju metu, on drži stroj visoko iznad ramena pripremajući se za lansiranje. U njegovoj ruci je Hruš, samoubilački dron dizajniran i proizveden u potpunosti u Ukrajini.

Bojeva glava teška do 3 kilograma

Hruš je jedan od desetaka borbenih bespilotnih letjelica koje su razvili Ukrajinci nakon početka ruske invazije punog opsega prije nekih 15 mjeseci. "Imamo naredbu da uništimo i ubijemo one koji su došli u našu zemlju da nas okupiraju i unište", kaže Oleksij, zapovjednik topničke jedinice bataljuna Azov, piše britanski The Telegraph.

On i njegov tim razvili su bespilotnu letjelicu od nule kako bi riješili problem nedostatka visokopreciznog oružja. Dalekometni udari, udaranje po ruskoj logistici, teškom oklopu i bazama duboko iza neprijateljskih linija, bit će od ključne važnosti da bi protuofenziva bila uspješna. "Naš je cilj bio stvoriti bespilotnu letjelicu koja se može izraditi od nule u Ukrajini, kako bi se koristila u taktičkim operacijama na udaljenosti od 10 do 20 kilometara", kaže on.

Njegov je tim do sada izradio 50 prototipova, po cijeni od 2000 eura po primjerku, koji će idućih tjedana biti poslani na prve crte bojišnice za testiranje vatrenim oružjem protiv ruskih ciljeva. Dron je dizajniran da bude jeftiniji i precizniji od konvencionalnijeg dalekometnog oružja koje je trenutačno dostupno. Operateri se mogu odlučiti za termobaričke bojeve glave za uništavanje neprijateljskih baza ili za protutenkovske projektile.

Hruš se može opremiti bojevom glavom teškom do 3 kilograma, što znači da je njegova nosivost pet puta veća od samoubilačkih dronova Switchblade 300 koje su donirale SAD. Nakon lansiranja, pilot koristi naočale i kamere na dronu kako bi usmjerio bojevu glavu u metu. Naprava izgleda grubo, no Oleksij ističe kako su testiranja pokazala da može uništiti gotovo svako vozilo koje Rusi koriste.

‘Spremni smo ih sj*****‘

Prije rata, Ukrajina nije imala domaći program bespilotnih letjelica i oslanjala se uglavnom na turski Bayraktar i komercijalno dostupne bespilotne letjelice. Međutim, prošlog su ljeta dužnosnici u Kijevu pokrenuli inicijativu stvaranja "vojske bespilotnih letjelica" kako bi potaknuli programere na izradu dizajna za potencijalne borbene dronove. Inicijativa je iznjedrila bespilotne letjelice kao što je UJ-22, koju je izradio Ukrjet, čiji je domet od 800 kilometara. To su bespilotne letjelice za koje Rusija tvrdi da su prošlog tjedna oborene iznad moskovskog predgrađa.

Za Oleksija, neovisnost domaće proizvodnje ima još jednu vrlo važnu ulogu. "Čak i ako naši zapadni partneri i partneri diljem svijeta u jednom trenutku okrenu leđa Ukrajini, možemo proizvoditi oružje ovdje od materijala koji se mogu lako pronaći ili proizvesti u Ukrajini#, rekao je.

U pripremama za dugoočekivanu protuofenzivu obučeno je više od 10.000 pilota bespilotnih letjelica, a obučava ih se još. Operatere se uče da razmišljaju kao piloti borbenih aviona.

Andrij, graničar koji pohađa tečaj u sklopu kampa za obuku Trident Defense Initiative, rekao je da pogrešan potez s dronom može stotine ljudi na zemlji dovesti u opasnost. "Možete ga odvesti do položaja, upravljati svojim dronom, ali postoje i položaji vojnika dolje i oni bi mogli biti pogođeni neprekidnom vatrom", kaže on. Uvjeren da su ukrajinski programi bespilotnih letjelica znatno pojačani prije protuofenzive, Andrij zaključuje: "Spremni smo ih sj*****".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:03