PODRŠKA UKRAJINI

Ukrajinci, Rusi i Bjelorusi u Beogradu organizirali antiratni prosvjed: Putinu vikali da je ubojica i nacist

Zatražili su od srbijanskih vlasti da osude invaziju i uklone mural posvećen Putinu

Antiratni prosvjed u Beogradu

 Vladimir Zivojinovic/AFP

Stotine ljudi okupile su se u subotu u Beogradu na još jednom proturatnom skupu potpore Ukrajini s kojeg je od srbijanskih vlasti zatraženo da nedvojbeno osude rusku agresiju i s ulica i javnih površina uklone znak "Z" koji koriste ruske trupe u pohodu na Ukrajinu i mural povećen ruskom predsjedniku Putinu.

Skup je, uz podršku beogradskih antiratnih aktivista i nevladnih udruga, na središnjem Trgu Republike organizirala neformalna skupina Ukrajinca, Rusa i Bjelorusa u Beogradu.

image

Antiratni prosvjed u Beogradu

Vladimir Zivojinovic/AFP

Sudionici skupa su razvili nekoliko desetaka metara dugu zastavu Ukrajine i u mimohodu prošli gradom, pored Skupštine Srbije do Pionirskog parke gdje je sjedište predsjednika Srbije.

Uz desetke transparenata protiv rata, povike "Slava Ukrajini, herojima slava", najbrojnije su bile poruke upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg su nazivali "ubojicom", "fašistom", "nacistom" i "huljom".

Skup okončan je nizom govora u kojima su Ukrajinci, Rusi i Bjelorusi koji žive u Beogradu apelirali da rat stane i pozvali na podršku ukrajinskom narodu.

image

Antiratni prosvjed u Beogradu

Vladimir Zivojinovic/AFP

Mirovna aktivistkinja Aida Ćorović, koja je nedavno uhićena jer je mural osuđenog ratnog zločinaca Ratka Mladića zasula jajima, najavila je otvaranje punktova za prikupljanje humanitarne pomoći za građane Ukrajine.

Skup potpore Ukrajini završen je čitanjem niza zahtjeva vlastima i političarima Srbije od kojih se traži da prekinu suradnju sa svim političkim strankama koje su pod izravnim utjecajem Rusije ili odobravaju rusku invaziju.

Od medija je zatraženo da ne poriču ratne zločine i ne nasjedaju na laži, propagandu i neprovjerene informacije, a od beogradskih vlasti da uklone s javnih površina oznake "Z" koje su ruske trupe u invaziji na Ukrajinu istaknule na tenkovima i vojnim vozilima.

image

Antiratni prosvjed u Beogradu

Vladimir Zivojinovic/AFP

Zatraženo je i uklanjanje murala s likom Vladimira Putina, oslikanog u jednoj od središnjih gradskih ulica.

Uz brojne fotografije ratom razorenih ukrajinskih gradova s razglasa su emitirane ukrajinske domoljubne pjesme uz poruku da je dosad iz Ukrajine izbjeglo više od tri milijuna ljudi, što je skoro polvica stanovništva Srbije.

image

Antiratni prosvjed u Beogradu

Vladimir Zivojinovic/AFP

Skup su podržale nevladine organizacije "Žene u crnom", pristaše pokreta Ne davimo Beograd i zeleno-lijeve koalicije "Moramo", Društva za održivu budućnost "Koraci".

Skup je protekao bez incidenata, a policija je zaustavila promet dok se povorka kretala kroz grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. srpanj 2022 03:49