OFENZIVA

Ukrajinci: Rusi raketiraju Kramatorsk, Vinica i dalje broji mrtve, Nikopolj napadaju iz nuklearke Zaporožje

Na središnjem je trgu u Kramatorsku nakon raketiranja ostao krater širok dva metra i popucala su stakla na okolnim zgradama

Trg mira u Kramatorsku

 MIGUEL MEDINA/AFP

Kramatorsk, grad u Donbasu, koji još drže ukrajinske snage, u petak je više puta bio raketiran dok Vinica, mnogo dalje od bojišnice, i dalje broji svoje mrtve nakon smrtonosnog ruskog udara dan ranije.

Nakon raketiranja središnjeg trga u Kramatorsku, koji se igrom sudbine zove Trg mira, ostao je krater širok dva metra i popucala stakla na okolnim zgradama, ali nitko nije izgubio život jer se napad dogodio tijekom policijskog sata, rekao je zapovjednik protuzračne obrane 81. ukrajinske brigade koji je htio ostati anoniman.

"Bio sam na balkonu i vidio da nešto gori, a onda je eksplodiralo", rekao je Genja, 72-godišnji stanovnik.

Ranije je jug Kramatorska najmanje triput raketiran, a novinari AFP-a su vidjeli velik oblak dima blizu zračne luke. S uzvisine su vidjeli drugi oblak iznad Slovjanska, grada koji Rusi također žele osvojiti.

Rusko ministarstvo obrane je optužilo ukrajinske snage da gađaju Slovjansk prebacujući odgovornost na Ruse "kako bi među civilima potaknule proturusko raspoloženje".

Ova razaranja gradova događaju se dan nakon napada krstarećim raketama na Vinicu, stotine kilometara zapadno.

"Već smo počeli identificirati krivce" za ovaj napad, rekao je u petak navečer ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, podsjetivši da su pritom poginule 23 osobe, četiri su nestale, a više od 200 je ranjeno, među kojima je četvero u teškom stanju.

"Rusko društvo, s ovolikim brojem ubojica i krvnika, naraštajima će biti uništeno i to vlastitom krivnjom", upozorio je, istaknuvši da je u petak navečer gotovo čitava Ukrajina bila pod zračnom uzbunom zbog napada na Dnjipro (istok), na Kremenčuk (jugoistočno od Kijeva) i na okolicu Kijeva.

Među poginulima je troje djece, pa tako i četverogodišnjakinja s Downovim sindromom koju je majka gurala u kolicima. Potonjoj je amputirana noga i lebdi između života i smrti.

Rusija nikad nije priznala pogrešku ni zločin svojih snaga u Ukrajini i sustavno tvrdi da gađa samo vojne mete.

Ukrajina: Ruske rakete su ispaljene iz nuklearke Zaporožje

Ruska vojska je postavila raketne bacače na području nuklearne elektrane Zaporožje, na jugu Ukrajine, koja je od ožujka pod ruskom kontrolom, iz kojih gađa Nikopolj, rekao je u petak čelnik Energoatoma, ukrajinskog operatera.

"Ruski okupatori su postavili raketne sustave na području nuklearne elektrane Zaporožje i otamo gađaju Nikopolj", rekao je Petro Kotin, predsjednik Energoatoma, na Telegramu nakon razgovora za ukrajinsku mrežu United News koji je prenosila televizija.

"Stanje (u elektrani) je krajnje napeto i napetost raste iz dana u dan. Okupatori dovoze tehniku, poput raketnih sustava kojima su već gađali drugu obalu rijeke Dnjipra i područje Nikopolja", 80 km jugozapadno od Zaporožja, rekao je.

Po njegovim riječima, petstotinjak ruskih vojnika još je u nuklearnoj elektrani".

Oni "kontroliraju elektranu", rekao je.

"Teško oružje (tenkovi, oklopna vozila), vojska, kamioni s oružjem i s eksplozivom i dalje su stacionirani u elektrani", rekao je Kotin, ocijenivši da je "nedovoljan" pritisak kako bi otišli i kritizirajući napose Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

Glavni ravnatelj agencije Rafael Grossi istaknuo je u četvrtak, vidi se iz priopćenja, da je "važno" da IAEA uđe u nuklearku kako bi obavljala "važne operacije sigurnosti i zaštite najveće ukrajinske nuklearke".

Agencija nije imala pristupa u nuklearnu elektranu od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Elektrana je pod kontrolom ruskih snaga, ali ukrajinsko osoblje i dalje radi ondje, dodaje se u priopćenju, uz napomenu da je stanje "krajnje teško" zbog "sve većeg pritiska na osoblje".

Grossi je opetovao da "sve više strahuje" zbog uvjeta u kojima rade zaposlenici i zbog "utjecaja takvih uvjeta na sigurnost elektrane".

Godine 2021. elektrana je osiguravala 20 posto ukrajinske godišnje proizvodnje električne energije i 47 posto proizvodnje ukrajinskih nuklearki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:40