NOVA AVDIIVKA?

Ukrajinci: ‘Rusi su pojačali napade, vode se intenzivne borbe‘; Američki ISW: ‘Istina je, napreduju‘

Ukrajina je proteklog dana zabilježila 25 ruskih napada na ovaj dio bojišnice, a Rusi kažu da su pobili 180 ukrajinskih boraca

Ukrajinski vojnici

 Genya Savilov/Afp/Profimedia/Genya Savilov/afp/profimedia

Rusija pojačava svoje napade na selo Novomihailivka u Donjecku dok joj se suprotstavljaju ukrajinske snage i priječe joj put dalje prema zapadu, piše Newsweek.

Ruske snage bile su ‘nešto aktivnije‘ u ponedjeljak oko naselja Novomihailivka, južno od sela Marinke koje kontroliraju Rusi, rekao je kapetan Dmitro Likhovji, glasnogovornik ukrajinske postrojbe Tavria raspoređene u istočnoj Ukrajini. Dodao je i da su Rusi pojačali svoju aktivnost i jugozapadno od tog područja.

Borbe su vrlo intenzivne i teške oko Novomihailivke, rekao je u ponedjeljak Jaroslav Čepurni, glasnogovornik ukrajinske 79. zasebne desantno-jurišne brigade. Rusija napada ukrajinske položaje i pješaštvom i oklopnim vozilima, dodao je.

Ukrajinska vojska priopćila je u ponedjeljak rano ujutro da su njezine snage odbile ruske napade u Novomihailivki, kao i u obližnjim naseljima Krasnohorivka i Heorhiivka, sjeverno i zapadno od Marinke. Ukrajina je proteklog dana zabilježila 25 ruskih napada na ovaj dio bojišnice.

‘Neprijateljske snage nastavljaju s pritiskom na sela Novomihailivka i Heorhiivka te u blizini grada Krasnohorivka‘, rekao je Likhovji.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da je odbilo napad 79. desantno-jurišne brigade oko Novomihailivke. Ukrajinske snage su duž ove linije bojišnice su u samo jednom danu izgubile do 180, priopćila je Moskva.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca rekla da Rusija koncentrira resurse oko Novomihailivke.

Snimke načinjene ranije ovog mjeseca sugeriraju da su ruske snage napredovale u Novomihailivki, kazao je američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Rusija već mjesecima svim snagama napada ukrajinske branitelje u blizini Donjecka, regionalne prijestolnice pod kontrolom Moskve. Sredinom veljače, ukrajinske snage povukle su se iz strateškog naselja Avdiivka, a ruske snage su se u tjednima nakon toga polako nastavile proboj prema zapadu.

Rusija također konstantno napada područje jugozapadno od grada Donjecka te je u prosincu 2023. preuzela kontrolu nad selom Marinka.

Moskva je na sjeveroistoku također pokrenula ono što je ISW think tank nazvao ‘kohezivnom višeosovinskom ofenzivnom operacijom‘ u blizini gradova Svatove, Kremina i Kupjansk, inače ključnog željezničkog čvorišta.

Rusija ‘ima određenog uspjeha‘ u ovom dijelu fronta, rekao je krajem veljače zapovjednik 13. brigade ukrajinske Nacionalne garde.

Ruske snage napredovale su jugozapadno od razorenog naselja Vuhledar, jugozapadno od Novomihailivke, procijenio je ISW u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:36