RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Ukrajinci: ‘Rusi su u Mariupolju izveli kemijski napad‘; Zapad: ‘Ako je to istina, Putin će odgovarati‘

Ključne događaje 47. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Proruski separatisti u Mariupolju; prizor iz Borodjanke; ruski tenk u Mariupolju

 Afp/Profimedia

Ključni događaji:

- U tijeku je 47. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Pojavile su se tvrdnje da su ruske trupe u Mariupolju možda upotrijebile i kemijsko oružje, ali za njih zasad nema nikakve službene potvrde

- Slovačka razmatra da Ukrajini pošalje svojih 11 MiG-ova 29, ako im se osigura "alternativna zaštita zračnog prostora"

- Rusi tvrde da su opet upotrijebili hipersonični projektil Kindžal, kažu da su uništili zapovjedni stožer ukrajinske vojske u Časovoj Jari u Donbasu

- Nakon 90 minuta završio je sastanak između austrijskog kancelara Karla Nehammera i Vladimira Putina. Poslije sastanka Nehammer je poručio da "nije bio prijateljski susret"

- Zelenski je poručio da su 'Rusi u Mariupolju ubili na desetke tisuća ljudi'

- Rusi se hvale da su ubili Tarasa Bobaniča, zapovjednika Desnog sektora

- Čelnik samoproglašene Narodne republike Donjeck poručio je da će se borbe u istočnoj Ukrajini će se intenzivirati

- Moskva tvrdi da je zadala snažan udarac Ukrajincima i uništila četiri sustava S-300, zapadne službe sumnjaju u te tvrdnje


NOVO 0:30 - Pentagon se kratko oglasio o mogućem ruskom napadu kemijskim oružjem u Mariupolju s vrlo kratkom porukom u kojoj stoji "da ne mogu potvrditi da je iskorišteno kemijsko oružje".

Glasnogovornik Pentagon John Kirby potvrdio je da su svjesni da društvenim mrežama kruže informacije da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje tijekom napada u Mariupolju, ali je jasno rekao da to nije moguće potvrditi u ovom trenutku te da Pentagon "pažljivo prati situaciju":

- Ove informacije, ako su istinite, su duboko uznemirujuće i potvrđuju zabrinutost koju smo izrazili o potencijalnom korištenju oružja za obuzdavanje masa, poput suzavca, u kombinaciji s kemijskim agensima, rekao je Kirby.

Oglasila se i britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss koja je poručila da Velika Britanija "radi sa svojim partnerima" kako bi ustanovili je li doista korišteno kemijsko oružje u Mariupolju:

- Bilo kakvo korištenje takvog oružja bila bi ozbiljna eskalaciju u sukobu za koju bi Putin i njegov režim morali odgovarati.


23:40 - Ruske snage mogle bi u Ukrajini upotrijebiti i kemijsko oružje, rekao je večeras ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem dnevnom obraćanju.

No, nije rekao da je kemijsko oružje već upotrijebljeno, što je ranije tijekom večeri bila poruka iz pukovnije Azov čiji se pripadnici bore u Mariupolju te su, prema njihovim riječima, bili izloženi nepoznatoj supstanci koja im je izazvala ozbiljne respiratorne probleme.


23:15 - Joe Biden i Narendra Modi održali su u ponedjeljak "iskren" virtualni razgovor, ali nisu približili stajališta o ratu u Ukrajini, što je tema koja narušava odnose Indije i Sjedinjenih Država.

Visoka dužnosnica Bijele kuće rekla je novinarima da su američki predsjednik i indijski premijer razgovarali oko sat vremena "srdačno" i "iskreno" - potonju je riječ upotrijebila više puta, što u diplomatskom jeziku označava stanovitu napetost.

"Predsjednik je jasno rekao da misli kako u interesu Indije nije ubrzavanje i povećanje uvoza ruskih energenata" koji zasad čine manji dio njezina uvoza, "i drugih sirovina", rekla je poslije njegova glasnogovornica Jen Psaki, ustvrdivši da je Washington čak spreman "pomoći" Indijcima u njihovoj "diverzifikaciji".

Amerikanci sumnjaju zapravo da Indija pomaže Rusiji tako što nadoknađuje neke sankcije povezane s invazijom na Ukrajinu, poput obustave i smanjenja uvoza ruskog plina, nafte i ugljena, koje su uvele zapadne zemlje.

Zbog čvrstih veza naslijeđenih iz vremena Hladnog rata, vlada Narendre Modija smatra Moskvu "nosivim stupom" svoje vanjske politike zbog svog "strateškog partnerstva" u nacionalnoj sigurnosti.

Rusija je glavni dobavljač oružja Indiji, ali New Delhi uz naftu uvozi rusko gnojivo i sirove dijamante. Indija izvozi na rusko tržište farmaceutske proizvode, čaj i kavu.

Tijekom virtualnog razgovora indijski premijer je kratko rekao da situacija u Ukrajini "veoma zabrinjava", opetujući potporu rusko-ukrajinskim pregovorima na koje Washington gleda sa sumnjom.

Američka strana nastoji uvjeriti Indiju da će ju potpora Rusiji na kraju oslabiti u odnosu na Kinu, koje afirmacija na azijsko-pacifičkom području zabrinjava i Washington i New Delhi.


23:07 - Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova otkrila je stravičan slučaj seksualnog nasilja ruskih trupa nad ženama u Buči i drugim mjestima u okolici Kijeva.

U jednom od njih grupu žena i djevojaka ruske su trupe u podrumu držale 25 dana i silovale. Devetero žrtava je nakon te torture ostalo trudno, piše Guardian.


22:55 - Ivana Klimpuš, čelnica Odbora ukrajinskog parlamenta za integraciju Ukrajine i EU, rekla je da su ruske snage upotrijebile "nepoznatu supstancu" u Mariupolju, piše Sky News.

- Najvjerojatnije se radi o kemijskom oružju, žrtve imaju ozbiljne respiratorne probleme, rekla je Klimpuš. Iste je tvrdnje iznijela i pukovnija Azov.

Zasad nema neovisnih potvrda da je korišteno nepoznato oružje u Mariupolju, a još manje da je u pitanju kemijsko oružje.

Američki dužnosnici već tjednima upozoravaju na mogućnost da Rusi u Ukrajini upotrijebe kemijsko ili biološko oružje, ali dosad nije bilo situacija u kojima se sa sigurnošću moglo reći da je to toga zaista i došlo.


22:40 - Finska vlada, koju vodi socijaldemokratkinja Sanna Marin, dobila je punu podršku da pokrene proces podnošenja zahtjeva za ulazak u članstvo najvećeg i najjačeg vojnog saveza. Na istom je putu i Švedska koju vodi premijerka Magdalena Andersson, socijaldemokratkinja.

Kako su dvije žene dovele ove nordijske zemlje nadomak povijesnog obrata i kako bi im, odluče li se zaista pristupiti NATO-u, Moskva mogla pomrsiti planove, piše naš Željko Trkanjec čiju analizu možete pročitati OVDJE.


22:30 - U strahu od hladnih radijatora, mnogi Europljani su uvjereni kako će Rusi "bez problema svoju naftu i plin prodati Kinezima". No energetski stručnjaci nipošto ne misle kako tu "nema problema". Ima ih zapravo čitav niz. Više pročitajte OVDJE.


22:02 - Italija navrat-nanos traži dodatnu opskrbu plinom po svijetu, kako bi se oslobodila ovisnosti o Rusiji i sramote da svojim uplatama za ruski plin financira ubijanja i razaranja po Ukrajini. Danas je u tu svrhu u alžirski glavni grad Alger (al-Jazāʾir) došao talijanski premijer Mario Draghi te je s alžirskim predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom potpisao Izjavu o suradnji, o čemu je večeras govorio na konferenciji za novinare.

Time je Draghi zapravo započeo dugu turneju po afričkim zemljama, ali i šire, čiji je konačni cilj da osigura dovoljno plina da narednu zimu Italija prebrodi bez ruskog plina, piše Inoslav Bešker. Cijeli tekst pročitajte OVDJE.


21:55 - Europski policijski ured (Europol) priopćio je u ponedjeljak da je počeo veliku operaciju na čijoj je meti imovina ruskih pojedinaca i tvrtka kojima su uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini.

Agencija sa sjedištem u Den Haagu počela je operaciju nazvanu "Oscar" zajedno sa zemljama članicama Europske unije te s agencijama Eurojustom i Frontexom.

Zadaća operacije je "poduprijeti financijske istrage zemalja članica EU-a protiv nezakonite imovine u vlasništvu fizičkih i pravnih subjekata sankcioniranih zbog ruske invazije na Ukrajinu", navodi Europol u svojem priopćenju.

Operacija usto treba "poduprijeti kaznene istrage koje zemlje članice vode u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i gospodarskih sankcija što ih je uveo EU".

"Oscar" će trajati barem godinu dana i sastojat će se od stanovitog broja različitih istraga, dodaje Europol.

Europska agencija za pravosudnu suradnju Eurojust olakšat će pak razmjenu strateških i operativnih informacija, pružiti pravnu pomoć i potporu te učvrstiti suradnju između nacionalnih istražnih i pravosudnih vlasti.

Frontex će pojačano nadzirati osobe koje prelaze vanjsku granicu EU-a a na udaru su sankcija.


21:30 - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je poručila Europskoj uniji da trenutne i buduće sankcije Rusiji mogu stvoriti jedan od najvećih šokova na tržištu nafte te da taj savez ne može zamijeniti ruske količine i neće povećati svoju proizvodnju.

U vrijeme dok Bruxelles planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, dužnosnici EU-a u Beču su održali sastanak s predstavnicima OPEC-a uslijed poziva zapada toj skupini od 13 država da poveća proizvodnju.

„Moglo bi doći do gubitka od 7 milijuna barela ruske nafte i drugih energenata dnevno, zbog trenutnih i budućih sankcija“ i drugih radnji, rekao je glavni tajnik OPEC-a Mohammad Barkindo.

Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, nastavio je Nigerijac, „bilo bi gotovo nemoguće zamijeniti gubitak količina te magnitude“.


21:17 - Francuski policajci doputovali su u Lavov na zapadu Ukrajine, kako bi s ukrajinskim kolegama sudjelovali u "istrazi o ratnim zločinima počinjenim u okolici Kijeva", priopćio je u ponedjeljak francuski veleposlanik u Ukrajini.

Ovo je prvi strani tim koji pruža takvu pomoć, objavio je na Twitteru veleposlanik Etienne de Poncins.

- Ponosan sam što u Lavovu dočekujem pripadnike tehničkog i forenzičkog odjela policije koji su došli kako bi s kolegama sudjelovali u istrazi ratnih zločina počinjenih u blizini Kijeva, napisao je. - Već sutra izlaze na teren, dodao je.


21:15 - Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Verešuk optužila je Rusiju da u ruske zatvore odvodi ukrajinske civile.

- Imamo mnogo svećenika, novinara, aktivista, gradonačelnika i općenito civila koji su u ruskim zatvorima, koji čak nisu ni na teritoriju Ukrajine, nego su u Kursku, Rostovu... Sve ih prisilno drže, rekla je Verešuk.


21:05 - Nekoliko sati nakon što je ured austrijskog kancelara izdao priopćenje o razgovoru Karla Nehammera s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prema kojemu je sastanak koji "nije bio prijateljski" trajao oko sat i pol vremena, a bio je izrazito težak, sa svojom verzijom se oglasio i Kremlj.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je sastanak, ako se uzmu u obzir trenutni standardi, trajao kratko.

- Razgovor nije dugo trajao. Gledajući trenutne standarde, bio je kratak, rekao je.

Na molbu da prokomentira Nehammerovu izjavu da nije optimističan nakon razgovora, Peskov je naglasio da za sada nije upoznat s rezultatima sastanka i da ništa ne može reći osim da se održao u Putinovoj rezidenciji u Podmoskovlju.


20:38 - Francuska je odlučila protjerati šestero ruskih diplomata iz zemlje, prenosi AFP.

- Šest ruskih agenata koji su operirali pod krinkom da su diplomati i čije su aktivnosti suprotne našim nacionalnim interesima proglašavamo personama non grata... rekli su iz Ministarstva vanjskih poslova.


20:27 - Poznati ruski disident Vladimir Kara-Murza, koji je preživio dva pokušaja trovanja, priveden je ispred svoje zgrade u Moskvi, poručuju ruski mediji, a prenosi CNN.

Njegov odvjetnik Vadim Prohorov potvrdio je da je njegov klijent priveden, ali je dodao da zasad nije upoznat s detaljima. Kasnije je objavljeno da Prohorovu nisu dozvolili da razgovara sa svojim klijentom.

Zanimljivo, ranije tijekom dana Kara-Murza dao je intervju za CNN u kojem je osudio Putinovu agresiju na Ukrajinu, ali i dodao kako vjeruje da će rat u Ukrajini u konačnici biti kraj za Putinov režim.


20:00 - Protjerivanje 18 ruskih diplomata iz Hrvatske je „kontraproduktivno“ za odnose dviju država, a ta odluka je dio „stare priče EU-a“, priopćio je u ponedjeljak ruski veleposlanik Andrej Nesterenko.

Hrvatska je u ponedjeljak ruskom veleposlaniku uručila notu kojom traži da 18 diplomata i šest članova administrativnog osoblja napusti državu.

MVEP je pritom još jednom „najoštrije“ osudio "brutalnu agresiju na Ukrajinu i brojne počinjene zločine". Više pročitajte OVDJE.


19:40 - Slovačka će razmotriti ideju da Ukrajini pošalje svoje borbene avione MiG-29, ali samo ako zauzvrat dobije alternativnu zaštitu za svoj zračni prostora.

Slovačka je jedna od tri europske NATO članice, uz Bugarsku i Poljsku, čije zračne snage i dalje u svojem sastavu imaju operativne MiG-ove 29 kojima bi mogli letjeti i ukrajinski piloti (bez da moraju prolaziti kroz više tjedana ili mjeseci obuke, što bi vjerojatno bio slučaj s borbenim avionima zapadne proizvodnje).

Ukrajina od zapadnih saveznika traži teško naoružanje i zrakoplove otkad ju je Rusija napala 24. veljače. Zapad to sve više i čini, no raniji razgovori o avionima MiG-29 zaustavljeni su jer se plan smatrao preriskantnim zbog tenzija između Rusije i NATO-a.

Slovačka inače ima 11 operativnih MiG-ova 29. Bratislava je Kijevu prošlog tjedna već prepustila svoj sovjetski protuzračni sustav S-300.

- Nakon što se Ruska Federacija počela tako ponašati, sovjetsko naoružanje postaje veoma riskantno. Stoga je vaše pitanje na mjestu te se razmatra, odgovorio je premijer Eduard Heger na pitanje novinara o mogućnosti davanja Migova Ukrajini i zahtjeva zapadnim saveznicima da štite njen zračni prostor.

- Postsovjetska oprema nije održiva bez ruske opskrbe, a u ovom trenutku ju ni ne želimo, dodao je slovački premijer.

Slovačka je inače još 2018. godine dogovorila kupnju 14 novih američkih borbenih aviona F-16 block 70/72, a koji bi trebali stići 2024. godine.


19:23 - Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Serhij Orlov poručio je da nije istina da je u "Mariupolju na pomolu zadnja bitka".

Orlov je reagirao na misteriozni Facebook post koji je objavljen na neslužbenoj stranici 36. brigade marinaca Ukrajinskih oružanih snaga, a u kojem je pisalo da postrojba ostaje bez municije i da se bliže "zadnjoj bitci".

- Nekima od nas slijedi smrt, a nekima zarobljeništvo, pisalo je u postu u kojem se tvrdilo i da postrojbe u Mariupolju nisu dobile nove zalihe od početka bitke za grad,

No, neki Ukrajinci tvrde da je autentičnost ove objave, koja je napisana na ruskom jeziku, upitna:

- Situacija u Mariupolju nije takva. Apsolutno je jasno da je stranica 36. brigade hakirana, kaže vojni stručnjak Andrij Shor, a piše BBC.

Drugi pak tvrde da je post autentičan i njegov sadržaj - istinit:

- Koliko god bismo svi mi željeli misliti da je ta objava lažna, rezultat sabotaže ili hakiranja, sve što je tamo napisano je istina, kaže pak volonterka u oružanim snagama Alina Mihajlova na Facebooku.

Ukrajinski dužnosnici tvrde pak da njihove snage i dalje drže položaje u Mariupolju, a zamjenik gradonačelnika dodaje da se "borba nastavlja".


19:10 - Litavska premijerka Ingrida Simonyte posjetila je u ponedjeljak u društvu s ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom gradić Borodjanku blizu Kijeva koji je uništen u granatiranju i gdje su tijekom ruske okupacije navodno počinjeni zločini.

Šmigal je na Telegramu objavio fotografije sa Simonyte ispred uništenih i izgorjelih zgrada bez prozora.

- Riječima se ne da opisati ono što sam vidjela i doživjela ovdje, napisala je na Twitteru premijerka Litve koja je među glavnim podupirateljima Ukrajine u pružanju otpora ruskoj agresiji.


19:00 - Ruska vojska ponovno je u svojoj invaziji na Ukrajinu koristila hipersonične projektile tipa Kindžal, priopćilo je Ministarstvo obrane čiji glasnogovornik Igor Konašenkov tvrdi da je tom "preciznom raketom" uništen "dobro štićeni zapovjedni stožer ukrajinske vojske u Časovoj Jari u Donbasu".

Na području Novogrodovke u Donjeckoj oblasti uništen je, kako navodi Konašenkov, "bunker ekstremista Desnog sektora". On tvrdi i da su ruski sustavi protuzračne obrane oborili ukrajinski borbeni avion Su-27 na području Dnipropetrovske oblasti.


18:55 - Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov poručio je da je u napadima na Harkiv tijekom današnjeg dana stradalo više osoba, među kojima i jedno dijete, piše Guardian.


18:25 - Neimenovani zapadni službenici poručili su kako očekuju da će Rusija "udvostručiti ili čak utrostručiti" svoje snage u Donbasu. Prvi dio tih snaga već je počeo dolaziti iz Bjelorusije, kako su se ranije povukle iz okolice Kijeva.

No, taj će proces pregrupiranja snaga "potrajati neko vrijeme", a uz to nije sasvim sigurno koliko je tih trupa uopće sposobno za povratak u borbu, piše Guardian.

Procjenjuje se da je oko 37 ili 38 ruskih borbenih taktičkih grupa veličine bataljuna, koji u punoj snazi imaju oko 800 vojnika, trenutno izvan stroja, što ruske snage ostavlja s 90 takvih bataljuna na raspolaganju. Ti bi se brojevi mogli pojačati aktiviranjem rezervista, koji je Rusija pozvala oko 60.000, ali kojima bi trebalo neko vrijeme da dođu na bojišnicu, smatraju zapadni dužnosnici.

- Sama činjenica da Rusi razmatraju pozivanje rezervista, daje nam indicije o tome koliko su velike gubitke pretrpjeli, kaže jedan od dužnosnika.

S druge strane, čini se da ruske snage svoju vojnu tehniku i dalje prevoze u dugim kolonama koje su se na početku sukoba pokazale vrlo ranjivima na udare Ukrajinaca:

- Nakon napada iz zasjede ruske snage vrlo često ne mogu adekvatno uzvratiti te pucaju nasumično, bez da znaju gdje je zapravo njihova meta. To je prilično nevjerojatno za gledati, rekao je jedan od zapadnih dužnosnika, a prenosi Guardian.


18:10 - Dio ruskih trupa koje su se povukle iz okolice Kijeva u Bjelorusiju sada se upućuju na istok Ukrajine, prema Donbasu, rekao je visoki američki dužnosnik iz sektora obrane, piše BBC.

Amerikanci imaju indicije da Rusija "osvježava" i ojačava trupe u Donbasu, ali i dalje ne vjeruju da su ova pregrupiranja snaga signal da počinje nova ruska ofenziva u regiji Donbas. Također su dodali i da, kontra ruskim tvrdnjama, SAD zasad nije vidio dokaze da su ruske snage uništile sustav protuzračne obrane S-300 (Rusi su čak spominjali i da se radi o sustavu koji je Ukrajini nedavno "doniran", što bi indiciralo da se radi o sustavu koji je došao iz Slovačke, op.a.).


17:22 - "Ovo nije bio prijateljski susret", izjavio je austrijski kancelar Nehammer nakon sastanka s ruskim predsjednikom Putinom. Kako javlja Reuters, dvojica lidera susrela su se u Putinovoj službenoj rezidenciji Novo Ogarjovo izvan Moskve. Službenih fotografija nije bilo zbog straha, kako tumači Kronen Zeitung, da bi ruska strana prizor rukovanja mogla iskoristiti u propagandne svrhe.


17:20 - Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak priopćilo da je Hrvatska odlučila otkazati gostoprimstvo za 18 ruskih diplomata i 6 članova administrativno tehničkog osoblja ruskog veleposlanstva u Zagrebu, stigla je i prva reakcija iz Moskve.

- Rusija će primjereno odgovoriti, rekla je na postavljeno pitanje o hrvatskoj odluci, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. Više pročitajte OVDJE.


16:38 - Čelnik samozvane Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin priopćio je u ponedjeljak da je luka Mariupolja prešla pod kontrolu DNR-a, ali tu je tvrdnju bilo nemoguće provjeriti.

On je ponovio da preostali ukrajinski borci u gradu glavninu otpora pružaju na području tvornica 'Azovstalj" i "Azovmaš".

Predstavnik separatističke vojske Eduard Basurin rekao je, prenosi novinska agencija Ria Novosti, da se ostatak ukrajinskih branitelja sada ukopao u tvornicama Azovstalj i Azovmaš. Basurin je u ponedjeljak ujutro rekao da su zauzeli 80 posto lučke zone.

Snage samoproglašenih "republika" Donjecka i Luhanska, na istoku Ukrajine, u cijelosti sudjeluju u ofenzivi koju je Kremlj počeo 24. veljače.

Ruska vojska i separatisti u Donjecku već više od mjesec dana drže pod opsadom Mariupolj, na obali Azovskog mora, gdje nailaze na žestok otpor, unatoč snažnim topničkim napadima i katastrofalnoj humanitarnoj situaciji.

Jedan od većih džepova ukrajinskog otpora je u golemom metalurškom kombinatu Azovstalj koji gleda na mariupoljsku luku.

Separatistički čelnik Denis Pušiljin koji je u dosluhu s Moskvom, rekao je u ponedjeljak da će njegove snage pojačati napore kako bi zauzele čitavu ukrajinsku regiju Donjeck.

"Operacija će se pojačati, jer što više otežemo, civilno stanovništvo, koje je talac ovakve situacije, više trpi", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Donjecku, velikom gradu koji je od 2014. u rukama separatista.

Usto je rekao da se više tisuća ukrajinski vojnika još bori u četvrti u kojoj je tvornica Azovstalj. "U našim izvješćima spominje se broj od 1.500 do 3.000 ljudi", rekao je.


16:35 - Austrijski Kronen Zeitung javlja da je završen sastanak u Moskvi između austrijskog kancelara Karla Nehammera i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dvojica državnika razgovarali su oko 90 minuta, kažu Austrijanci.

Nehammer kaže da su razgovori bili "vrlo direktni, otvoreni i teški".

- Najvažnija poruka Putinu bila je ta da rat mora završiti jer u ratu obje strane - gube.


16:20 - Guverner regije Donjeck Petro Kirilenko poručio je da je u napadu na prepunu željezničku stanicu u Kramatorsku, a koji se dogodio u petak, ubijeno ukupno 57 osoba. U bolnici je i dalje 92 ljudi ozlijeđenih u napadu, a među njima je i 17 djece, otkrio je Kirilenko.


16:05 - Usred ruske agresije na Ukrajinu Srbija, kao jedan od rijetkih ruskih europskih saveznika, ubrzano se militarizira. Prošli vikend na beogradski civilni aerodrom Nikola Tesla sletjelo je u "polutajnoj misiji", kako je javila agencija AP, čak šest velikih transportera kineskog ratnog zrakoplovstva Y-20, koji su dovezli sofisticirane proturaketne sustave HQ 22. Srbija je prva europska zemlja koja će imati te sustave, slične, iako manjeg dometa, ruskim S-300 i američkim Patriotima.

Ova kineska isporuka nije samo naoružavanje i produciranje Srbije, nego i nešto važnije - poruka Zapadu i geostrateško pozicioniranje Kine u Europi. Više pročitajte u tekstu našeg novinara Vlade Vurušića koji možete pronaći OVDJE.


15:55 - Italija je zaplijenila imovinu vrijednu oko 105 milijuna eura u vlasništvu bivšeg ruskog vozača Formule 1 Nikite Dmitrijeviča Mazepina i njegovog oca oligarha.

Zapljena se odnosi na vilu - poznatu pod nazivom Kameni ovan - koja se nalazi na sjeveru otoka Sardinije, a od strane Mazepinovog nenadžera nije bilo komentara. Više pročitajte OVDJE.


15:28 Austrijski mediji su izvijestili da je počeo sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i austrijskog kancelara Karla Nehammera u Moskvi.

Kancelar je prvi inozemni čelnik koji se sastaje s Putinom od početka invazije.


15:12 Njemački proizvođač oružja Rheinmetall isporučit će Ukrajini 50 rabljenih borbenih tenkova Leopard 1, piše Handelsblatt.

Izvršni direktor Armin Pappenger izjavio je da bi prvi tenkovi mogli biti isporučeni za šest tjedana, a drugi će uslijediti u iduća tri mjeseca preko talijanske podružnice Rheinmetalla, ako taj potez odobri njemačka vlada.

Leopard 1 izbačen je na tržište 1965. godine i prethodnik je puno modernijeg Leoparda 2, kojega trenutno koriste njemačke oružane snage.


14:53 Moskva neće zaustaviti svoju vojnu operaciju u Ukrajini prije sljedećeg kruga mirovnih pregovora, izjavio je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

U intervjuu za rusku državnu televiziju rekao je da je predsjednik Vladimir Putin naredio suspendiranje vojnih operacija tijekom prvog kruga između ruskih i ukrajinskih pregovarača.

Stav Moskve u međuvremenu se promijenio, ističe Lavrov. Poručuje da nema razloga da se ne nastave pregovori, ali da Rusija neće suspendirati vojnu operaciju kada pregovarači sjednu za isti stol.

- Uvjerili smo se da Ukrajinci neće uzvratiti istom mjerom. Neće biti prekida vatre sve dok ne bude postignut konačni sporazum o miru, rekao je.

Lavrov je također komentirao pozive Josepa Borrella, visokog predstavnika EU-a, da Unija treba i dalje slati oružje Kijevu, rekavši da je riječ o 'vrlo ozbiljnom zaokretu' u europskoj politici. Više pročitajte OVDJE.


14:32 Još jedan ruski visoki časnik je poginuo u Ukrajini, tvrde ukrajinske oružane snage. Pukovnik Aleksander Bespalov bio je zapovjednik 59. gardijske tenkovske pukovnije. Zasad nije poznato gdje je ubijen i kako.


14:19 Bojim se da se ruske snage skupljaju na istoku kako bi pokrenule napad na Donbas. Ukrajinci su itekako svjesni toga. Bojim se da će se borbena djelovanja pojačati idućih dana, izjavio je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a uoči sastanka u Luksemburgu.


14:12 Ukrajinske snage ustvrdile su da se pripremaju za 'posljednju bitku' za kontrolu nad opkoljenim Mariupoljem, prenosi AFP.

- Danas će vjerojatno biti posljednja bitka, količina oružja je na izmaku. Nakon što smo 47 dana branili luku i činili 'sve moguće i nemoguće' kako bi zadržali kontrolu nad gradom, ruske snage su potisnule i opkolile naše vojnike.

To za neke od nas znači smrt, a za ostale zarobljeništvo, izvijestila je na Facebooku 36. brigada marinaca Ukrajinskih oružanih snaga.

Ruske snage su priopćile da su borbe nedavno bile usmjerene na čeličanu Azovstal i luku.

Marinci tvrde da ih je neprijatelj ondje postupno potiskivao i opkolio, a sada ih pokušava uništiti. Gotovo polovica članova brigade je ranjena, a u borbu se vraćaju oni koji nisu ostali bez ekstremiteta. Pješaštvo je izginulo, a u žestokim borbama sada sudjeluju topnici, radio operateri, vozači, kuhari, pa čak i članovi orkestra, tvrde marinci.

Požalili su se da je izostala podrška vojnog vrha Ukrajine: 'Otpisali su nas'.


13:20 Marina Ovsjanikova (43), ruska novinarka koja je na ruskom javnom servisu prekinula emitiranje kako bi prosvjedovala protiv rata, pronašla je novi posao. Angažirao ju je Die Welt, njemački konzervativni list.

Izvještavat će za novine, ali i njihov TV kanal, a između ostalog javljat će se iz Ukrajine i iz Rusije, navodi se u priopćenju medijske kuće Axel Springer.


13:05 Ruski ministar obrane objavio je da su ruski komandosi u Ukrajini ubili Tarasa Bobaniča (33), zapovjednika skupine Desni sektor, prenosi Russia Today.

Moskva tereti Bobaniča za smrt stotina civila u istočnoj Ukrajini tijekom sukoba na istoku Ukrajine 2014. godine.

Ministar Sergej Šojgu tvrdi da je Bobanič ubijen u blizini Izjuma dok je bio u patroli. Nisu otkrili pojedinosti njegove smrti. Desni sektor je na društvenim mrežama u petak izvijestio o smrti Bobaniča. Nazvali su ga 'legendarnim nacionalistom'.

Nadimak mu je Čekić, a porijeklom je iz zapadne Ukrajine.

Desni sektor je pokret i politička stranka koji od studenog 2013. okuplja militantne i ne-militantne aktiviste i radikalne organizacije iz Ukrajine i drugih zemalja.


12:56 Više od 20% ruskih vojnika za koje je potvrđeno da su poginuli tijekom rata u Ukrajini su časnici, uključujući 10 pukovnika, 20 potpukovnika, 31 bojnika te 155 nižih časnika, prenosi BBC.

BBC je uspio provjeriti identitet 1083 ruska vojnika ubijena u Ukrajini, a o njihovoj pogibiji izvijestili su lokalni dužnosnici ili ruski mediji.

- Rusija je izgubila neke od svojih najboljih vojnih stručnjaka, uključujući stručnjake za elitne vojne snage, visoko kvalificirane pilote borbenih zrakoplova te neke iskusne zapovjednike, tvrdi dopisnica BBC-a Olga Ivšina, analizirajući podatke.


12:26 Uočeno je značajno kretanje vojne opreme ruskih snaga vlakom po Bjelorusiji u nedjelju, izvijestio je proukrajinski internetski kanal Belaruski Hayun na Telegramu.

Ističe se da su vlakovi natovareni vojnom opremom uočeni na željezničkim postajama u Minsku te jugoistočnoj Bjelorusiji.

Šest borbenih zrakoplova te transportni zrakoplov poletjeli su iz zračne luke Baranaviči na zapadu Bjelorusije, a nekoliko ruskih helikoptera poletjelo je iz Mačuliščija kod Minska.

image

Uništeni stan u Harkivu

Andrea Carrubba/AFP
image

Uništeni stan u Harkivu

Andrea Carrubba/AFP

12:11 Ukrajinska analitičarka za sigurnost Maria Avdejeva izjavila je za BBC-jev Radio 4 da je pred Harkivom težak mjesec.

- Zadnja tri dana Harkiv i obližnji gradovi bili su žestoko granatirani, pri čemu je poginulo 11 osoba, uključujući sedmogodišnje dijete. Ruske snage koriste novu vrstu bombi. To su bombe koje će padati padobranom preko noći, što znači da nećete čuti zvuk bombi, što ju čini posebno opasnom, rekla je.

Avdejeva strahuje da će ruske trupe napredovati iz Izjuma, koji je pod ruskom kontrolom, prema jugoistoku i zauzeti Harkiv

No, dodala je kako se ruske trupe bore s nedostatkom resursa i vojnog osoblja, pa je neizvjesno hoće li pokušati zauzeti grad.


12:06 Proruske snage u Donjecku poručile su da će intenzivirati borbe u istočnoj Ukrajini putem čelnika samoproglašene Narodne republike Donjeck Denisa Pušilina.

- Operacija će se intenzivirati. Što više odgađamo, više će civili patiti, koji su taoci situacije. Prepoznali smo područja u kojima moramo ubrzati neke korake, rekao je Pušilin, a prenosi agencija RIA.

image

Denis Pušilin

Kremlin Press Office/Handout

11:55 Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova RH kako bi se ruskoj strani i ovim putem izrazila najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina. Ruskom veleposlaniku je uručena prosvjedna nota kojom je zatraženo da 18 diplomata napusti Hrvatsku.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:50 Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku potvrdio je da postoji mogućnost za uvođenje novih sankcija Rusiji.

Na upit novinara hoće li EU razmotriti mogućnost uvođenja naftnog embarga Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekao je da su sankcije uvijek na stolu.

- Ministri će razmotriti daljnje korake, poručio je iz Luksemburga uoči sastanka ministara vanjskih poslova.


1:06 Ukrajinski i ruski dužnosnici dogovorili su za ponedjeljak otvaranje devet humanitarnih koridora. Planirana je evakuacija iz Mariupolja i obližnjih gradova prema Zaporižju, te iz regije Lugansk prema Bakhmutu.


10:57 U prigodi obraćanja južnokorejskom parlamentu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su deseci tisuća ljudi vjerojatno poginuli tijekom ruskih napada na Mariupolj.

- Mariupolj je uništen, deseci tisuća ljudi je poginulo, ali unatoč tomu, Rusi nisu zaustavili ofenzivu, rekao je.

- Rusija prijeti Europi, ne samo Ukrajini i neće se zaustaviti ako ne bude zaustavljena. Ukrajina treba više pomoći kako bi imala šanse preživjeti ovaj rat, rekao je. Također je poručio da su ruske snage uništile stotine ključnih infrastrukturnih objekata u Ukrajini, uključujući 300 bolnica.

Također je poručio da Rusija priprema desetke tisuća vojnika za sljedeću ofenzivu, prenosi Reuters.

image

Obraćanje Zelenskog parlamentu Južne Koreje

Chung Sung-jun/AFP

10:41 Rusija je oborila dva ukrajinska zrakoplova u blizini Izjuma, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane. Već smio izvijestili da RUsi tvrde kako su njihove snage uništile moćne protuzračne sustave S-300 koje su Ukrajinci dobili iz Europe.


10:38 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je da Njemačka uočava značajne indikacije da su se dogodili ratni zločini u Ukrajini, prenosi Reuters.

- Na kraju će sudovi odlučili, ali za nas je ključno osigurati sve dokaze, rekla je uoči sastanka s europskim kolegama u Luksemburgu.

- Njemačka vlada već je jasno dala do znanja da će u potpunosti ukinuti korištenje fosilnih goriva, počevši od ugljena, zatim nafte i plina, a kako bi se to moglo zajednički provesti u EU-u, potreban je zajednički, koordinirani plan, rekla je.


10:11 Rusko ministarstvo obrane tvrdi kako su njihove snage uništile moćne protuzračne sustave S-300 koje su Ukrajinci dobili iz Europe.

Moskva uvjerava da su krstarećim projektilima Kalibr uništili čak četiri sustava S-300 koji su bili skriveni u hangaru u blizini grada Dnjipra, na istoku Ukrajine. U napadu je ubijeno 25 ukrajinskih vojnika.

Rusija nije specificirala koja europska država je donirala spomenute sustave, a poznato je da je Slovačka jedan takav sustav prošlog tjedna prepustila Ukrajini.

Ruske tvrdnje u ovom je trenutku nemoguće potvrditi.


9:46 Michael Ryan, bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane, razgovarao je jutros s novinarkom Sky Newsa i istaknuo kako će iduća tri tjedna rata biti odlučujuća te da će odrediti ishod rata.

- Dok Rusi određuju nove ciljeve u ratu, kako bi se usredotočili na istočnu Ukrajinu, njihov glavni problem ostaje pitanje mogu li rekonstruirati dovoljno borbene moći kako bi nadjačali iskusne ukrajinske snage na istoku zemlje, rekao je Ryan.

- Sljedeća tri tjedna bit će ključna. Odredit će ishod rata, rekao je.

Dodaje i kako vjeruje da Ukrajinci mogu pobijediti u ratu ako Zapad hitno opskrbi Ukrajinu oružjem.

Govoreći o nedavnom imenovanju generala Aleksandra Dvornikova zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, Ryan je rekao kako vjeruje da će se novi zapovjednik vratiti "klasičnoj ruskoj taktici", uključujući "masovne zračne i topničke napade".

- Izazvat će mnogo brutalnosti, kao što je predsjednik Zelenski predvidio. Izgledat će kao Drugi svjetski rat, kako je rekao ukrajinski ministar vanjskih poslova. Ali na koncu, Rusi će ovim pristupom pretrpjeti još više žrtava, uvjeren je Ryan.


9:31 Njemačka vojska (Bundeswehr) priprema se zračnim putem evakuirati ranjene Ukrajince, javlja novinska agencija dpa u ponedjeljak.

Posebni zrakoplov Air Force Airbus A310 MedEvac treba poletjeti iz vojne zračne baze Koeln-Wahnu u grad Rzeszow na jugoistoku Poljske i prevesti djecu i odrasle na liječenje u Njemačkoj. To će biti prva takva evakuacija zrakoplovom od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, piše agencija.

Ranjeni ukrajinski vojnici već se liječe u Njemačkoj kamo su prevezeni drugim prijevoznim sredstvima. Poljski grad Rzeszow smješten je nekih 90 kilometara od ukrajinske granice.


9:05 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je zapadne političare da bi mogli biti meta ruske propagandne kampanje.

- Rusija zna da je opskrba oružjem neophodna za Ukrajinu i ulaže sve napore da ih potkopa. Moskva je pripremila propagandnu kampanju usmjerenu na strane medije i političare. Njihova tvornica trolova može poslati neželjenu e-poštu i preplaviti komentare dezinformacijama o Ukrajini. Nemojte nasjedati na to, napisao je Kuleba na Twitteru.


8:34 Britansko Ministarstvo obrane upozorilo je da bi ruske snage mogle upotrijebiti fosforno streljivo u brobi za Mariupolj koji se već tjednima nalazi pod opsadom. U svom redovitom izvješću London tvrdi da je takvo oružje već korišteno u regiji Donjeck.

Ovo oružje poznato je po strašnim ozljedama koje uzrokuje njegova upotreba. Fosforne bombe ponašaju se na isti način kao i zapaljivo oružje koje je zabranjeno koristiti u urbanim područjima prema međunarodnom pravu, kaže Human Rights Watch.


8:19 Ministri vanjskih poslova država članica EU u ponedjeljak će na sastanku u Luksemburgu razgovarati o dodatnoj vojnoj pomoći za Ukrajinu suočenoj s ruskom agresijom, ali razmatrat će i nove sankcije Moskvi.

Ministri će razgovarati o prijedlogu europskog povjerenika za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella da se Ukrajini isporuči oružje i vojna oprema u vrijednosti 500 milijuna eura.

Razgovarat će i o mogućim dodatnim sankcijama Rusiju među kojima je embargo na naftu, nakon što je prošli tjedan donesena odluka o zabrani izvoza ruskog ugljena.

Prošli tjedan Borrell je posjetio ukrajinski glavi grad Kijev zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen kako bi pružili stanovnicima poruku europske solidarnosti. Borrell je tada jasno kazao da su potrebne nove sankcije ruskom energetskom sektoru.

Prema podacima think tanka Bruegel u Europskoj uniji se svakodnevno potroši ruske nafte u vrijednosti 450 milijuna eura.

Ministri će također razgovarati o stanju u Maliju, Libiji, Jemenu i zapadnom Balkanu.

Na dnevnom redu je i razmjena mišljenja o strategiji Global Gateway, odnosno novoj europskoj strategiji za poticanje pametnih, čistih i sigurnih veza u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru te za jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava u cijelom svijetu.


7:07 Sirene za zračni napad oglasile su se tijekom noći u gradovima diljem Ukrajine. Navodno je kasno sinoć bombardiran i Mikolaiv, a video, čija autentičnost još nije potvrđena, pokazuje snažnu eksploziju u tom gradu.


6:53 Austrijski kancelar Karl Nehammer danas će otputovati u Rusiju kako bi se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je u nedjelju glasnogovornik austrijske vlade.

Bit će time prvi europski čelnik koji će se sastati s Putinom u Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"On će otputovati nakon što je o tome informirao Berlin, Bruxelles i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kako bi potaknuo dijalog", rekao je glasnogovornik.

Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se s predsjednikom Zelenskim.

Po dolasku u tu zemlju novinarima je rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.

image

Volodimir Zelenski i Karl Nehammer

AFP PHOTO/DRAGAN TATIC/AUSTRIAN CHANCELLERY

Austrija, koja nije članica NATO saveza, je dosad, između ostalog, Ukrajini poslala 10.000 kaciga i 9000 obrambenih prsluka za civilne potrebe.

Istodobno je, poput Njemačke, jedna od država članica Europske unije koja dosad odbija zahtjev Zelenskog za zabranom uvoza ruskog plina. Austrija 80 posto svojeg plina nabavlja iz Rusije.

Beč je, nakon nešto oklijevanja, ovog tjedna protjerao četiri ruska diplomata slijedeći primjer ostalih članica EU-a.


6:23 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedjelju da je bila strateška pogreška Njemačke i Francuske kada su se 2008. usprotivile ukrajinskom pristupanju NATO-u.

Sada njegova zemlja plaća za tu grešku. "Da smo članica NATO-a, ovaj se rat ne bi dogodio", rekao je za američki NBC u emisiji "Meet The Press".

Kuleba je također optužio Njemačku da nije pružila potporu njegovoj zemlji jer još uvijek razmišlja u kategorijama obrambenog i ofenzivnog oružja kada se radi o vojnoj opremi.

"Da nismo izgubili puno vremena u raspravama o pitanju obrambenog naspram ofenzivnog oružja i što Ukrajini treba, a što ne treba, sada bismo bili u drugačijoj poziciji, u snažnijoj poziciji", rekao je.

Ukrajinski je šef diplomacije naglasio da njegova zemlja predlaže "pošten dogovor" NATO-u i Zapadu.

"Dajte nam sve što nam treba. A mi ćemo se boriti tako da vi ne trebate ući u borbu kada (ruski predsjednik Vladimir) Putin odluči testirati članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora", istaknuo je Kuleba.

Govorio je o članku koji kaže da je napad na bilo koju članicu NATO-a napad na sve. Kako Ukrajina nije članica NATO-a, ne može tražiti pomoć u skladu s tim člankom.

Kuleba je rekao da se Ukrajinci znaju boriti, ali da im treba oružje za borbu protiv ruskih snaga.


6:22 Turske vlasti planiraju stvoriti zasebnu zračnu tvrtku za prijevoz ruskih turista do turskih odmarališta, prema izvješću turskih medija koje prenosi BBC, nakon što je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa suspendirala certifikate svim ruskim zračnim prijevoznicima.

"Eskalacija sukoba između Rusije i Ukrajine dovela je do problema u turističkom sektoru u Turskoj, jer su oba tržišta vrlo važna za poslovanje", piše turski list Sabah, pozivajući se na izvješća ruske novinske agencije Interfax.

Nova tvrtka trebala bi imati sjedište u Antaliji, na turskoj mediteranskoj obali.

"Zahvaljujući toj zrakoplovnoj tvrtki, bit će moguće privući dodatnih milijun ruskih turista", kažu izvješća.

Osim toga, Turkish Airlines se navodno dogovorio s ruskim agencijama da će rezervirati blokove sjedala za ruske turiste na svojim letovima.

Međutim, zbog nestabilne situacije i zapadnih sankcija, Turska je pesimistična oko broja Rusa koji će je mogući posjetiti u turističke svrhe 2022.


6:11 Ramzan Kadirov, moćni čelnik Čečenije, rekao je rano u ponedjeljak da će doći do ofenzive ruske vojske ne samo na opkoljeni grad Mariupolj, već i na Kijev i druge ukrajinske gradove.

"Doći će do ofenzive... ne samo na Mariupolj, nego i na druga mjesta, gradove i sela", rekao je Kadirov u video poruci postavljenoj na Telegram.

"Luhansk i Doneck - prvo ćemo ih u potpunosti osloboditi - a zatim zauzeti Kijev i sve druge gradove".

Kadirov kaže da nema sumnje oko Kijeva. "Jamčim vam: nećemo se povući ni jedan korak", rekao je Kadirov.

Njega su SAD i EU višekratno optužili za kršenje ljudskih prava, što on niječe.

Moskva je vodila dva rata sa separatistima u Čečeniji, većinski muslimanskoj regiji u južnoj Rusiji. Ali od tada je u regiju uložila ogromne svote novca kako bi je obnovila i dala Kadirovu veliku autonomiju.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je u noći na ponedjeljak ruske snage za mučenje i kukavičluk te rekao da se vlast boji priznati pogreške.

"Mogu koristiti još više raketa protiv nas, još više zračnih bombi", rekao je. "Ali mi smo spremni za njihove akcije. Odgovorit ćemo".

Odbacio je ruske tvrdnje da su civilne žrtve u Buči i u drugim kijevskim predgrađima rezultat ukrajinskih vojnih napada, nazivajući to znakom ruske slabosti.

Kritizirao je pokušaje ruskog vodstva da optuži ukrajinsku stranu za masakre u kojima su stotine civila navodno ubijene.

"Oni kažu o ubojstvima u Buči da nisu oni, nego navodno mi", rekao je. "Znate li zašto je to tako? To je kukavičluk".

Dodao je: "Boje se priznati da je čitava ruska politika prema Ukrajini pogrešna već desetljećima".

Umjesto da prizna greške, Rusija čini nove. Rusija odbacuje odgovornost, niječe počinjena nedjela, opravdava se, kazao je ukrajinski predsjednik.

"Kada kukavičluk raste, pretvara se u katastrofu. Kada ljudi nemaju hrabrosti priznati greške, ispričati se, prilagoditi se realnosti, učiti, pretvaraju se u čudovišta. A kada ih svijet ignorira, čudovišta odlučuju da će se svijet prilagoditi njima".


Tijek događaja 46. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ga pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:11