U ISPRAVNOM STANJU

Ukrajinci ruskim pilotima za svaki prebjegli avion nude milijun dolara i državljanstvo

Ruske oružane snage dosad su pretrpjele velike gubitke, s više od 11.000 mrtvih, ranjenih i zarobljenih vojnika

Uništeni ruski Suhoj Su-25 u Ukrajini

 Pictorial Press Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia

Ukrajinska državna udruga Ukroboronprom, koja okuplja niz tvrtki iz sektora obrane i proizvodnje naoružanja, objavila je da je spremna platiti nagradu od ravno milijun američkih dolara za svaki oteti, zarobljeni ili prebjegli ruski zrakoplov te 500 tisuća dolara za svaki helikopter.

Uvjet je da su letjelice u ispravnom stanju. Dodatno, čini se da je ova objava prije svega usmjerena prema pripadnicima ruskog zrakoplovstva kako bi ih se motiviralo da prebjegnu na drugu stranu. Naime, lider stranke Sluga naroda David Arahamia je na svom Facebook profilu objavio da ruski piloti, koji su spremni sudjelovati u programu, imaju zajamčeno državljanstvo u "slobodnoj zemlji", ne navodeći konkretno o kojoj se zemlji radi.

Prema službenim ukrajinskim izvorima, ruske oružane snage dosad su pretrpjele velike gubitke, s više od 11.000 mrtvih, ranjenih i zarobljenih vojnika te vojnu opremu, uključujući i 50-ak borbenih zrakoplova, oko 80 helikoptera te više od 300 tenkova. Te brojke zasad nisu potvrđene iz neovisnog izvora. Američki obavještajci procjenjuju da je dosad Rusija izgubila između dvije i četiri tisuće vojnika.

Kada je riječ o suvremenim zrakoplovima, prema navodima ukrajinskog Ministarstva obrane, Rusija je u dosadašnjim borbama ostala bez četiri primjerka svog najmoćnijeg lovca-bombardera Suhoj Su-34. Zrakoplovi s NATO-vim kodnim imenom Fullback su navodno sudjelovali u napadima na Harkiv i Černihiv.

Su-34 je baziran na Suhoju Su-27 i ušao je u sastav ruskog zrakoplovstva 2014. godine. Opremljen je s 12 točaka za nošenje naoružanja, što uključuje rakete zrak-zemlja, zrak-zrak te nenavođene bombe. Za razliku od većine sličnih aviona s dvočlanom posadom, pilot i kopilot u bombarderu Su-34 sjede jedan pokraj drugoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:00