POVRATAK IZ MRTVIH

Ukrajinci se hvalili da su uništili ponos ruske mornarice, a onda je on na Krimu osvanuo - neoštećen

Ruski patrolni brod Vasilij Bikov, kojeg su Ukrajinci navodno potopili ili teško oštetili, snimljen kako uplovljava u luku Sevastopolj

Patrolni brod Vasilij Bikov/Arhivska fotografija

 Alexander Galperin/AFP

Na internetu su osvanule video snimke i fotografije patrolnog broda projekta 22160 ruske mornarice Vasilij Bikov kako uplovljava u luku Sevastopolj na ukrajinskom poluotoku Krimu, koji je 2014. godine anektirala Rusija. Na njemu nije bilo nikakvih vidljivih oštećenja.

Snimke i fotografije su intrigantne jer su ranije vijesti govorile o tome kako je ukrajinska vojska navodno teško oštetila, ako ne i potopila ovo plovilo u Crnom moru prije više od tjedan dana raketama ispaljenim s obale. Videozapis na kojem se navodi da Vasilij Bikov gori nakon navodnog napada možda bi zapravo mogao prikazivati komercijalni brod koji je ozbiljno oštećen od zalutalog ruskog projektila na početku sukoba u Ukrajini.

To je, kako navodi The War Zone, još jedan primjer raznih sumnjivih informacija i glasina koje su se pojavljuju u vezi sukoba u Ukrajini.

Pogledajte video

Vasilij Bikov prvi je patrolni brod projekta 22160 koji je ušao u službu, a pušten je u operativni rad 2018. godine. Ruska mornarica sada ima tri takva plovila u aktivnoj službi, a svi su dodijeljeni Crnomorskoj floti, koju je Rusija premjestila na Krim nakon što ga je anektirala 2014. godine. Četvrti brod projekta 22160 na pokusnim je ispitivanjima od listopada 2021. godine, a još dva su u izgradnji.

Projekt 22160 oznaka je programa nekih od najmodernijih ratnih brodova u ruskoj mornarici. Uništenje jednog od njih predstavljalo bi značajan gubitak za Rusiju pa nije iznenađujuće što su ukrajinske vlasti objavile da su uništile brod Vasilij Bikov.

Posebno zato što je Vasilij Bikov sudjelovao u napadu ruske vojske na ukrajinski Zmijski otok u zapadnom Crnom moru. Tamošnji ukrajinski branitelji stekli su sada već gotovo legendarni status nakon što se pojavio audiozapis koji bilježi kako odbijaju zahtjev za predaju i umjesto toga odgovaraju sada već kultnom frazom "Ruski ratni brode, jebi se!".

Prvo se pretpostavljalo da je 13 ukrajinskih graničara stacioniranih na Zmijskom otoku ubijeno u napadu koji je potom uslijedio, no kasnije se pokazalo da to nije bio slučaj, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ubrzo je najavio da će ih proglasiti herojima Ukrajine. Stoga bi potonuće ili čak i ozbiljno oštećenje ovog broda imalo jasnu dodatnu propagandnu vrijednost kao izravan čin osvete, navodi The War Zone.

Od samog početka postavljala su se pitanja o vjerojatnosti da će nenavođeni obalni raketni sustavi kratkog dometa moći pogoditi relativno mali cilj, barem prema brodskim standardima, koji plovi Crnim morem. U kasnijim izvješćima rečeno je da su ukrajinske oružane snage uspjele u tome pomoću malih patrolnih čamaca kojima su namamile ruski brod prema obali da se nađe u dometu topničke baterije.

Nedoumice

Video snimka koja prikazuje zapaljeno plovilo predstavljala je dokaz da je u napadu Vasilij Bikov u najmanju ruku oštećen. No, postoji i mogućnost da je ruska mornarica prebojala jedan od druga dva patrolna broda projekta 22160, Dmitrij Rogačev ili Pavel Deržavin, kako bi prikrila gubitak Vasilija Bikova. Međutim, usporedbe između novih fotografija broda i njegovih fotografija prije 7. ožujka sugeriraju da tome nije tako.

Također, možda su ukrajinske snage zamijenile Vasilija Bikova s ​​Dmitrijem Rogačovim ili Pavlom Deržavinom. Fotografija Dmitrija Rogačeva u luci u Sevastopolju, uz ukrajinski brod za potragu i spašavanje Sapphire, koji je zaplijenjen tijekom operacije na Zmijskom otoku, pojavila se na internetu 11. ožujka, ali mogla je biti snimljena danima ranije. Čini se kako je Pavel Deržavin posljednji put viđen u Azovskom moru, sjeverno od Crnog mora, 20. veljače ili oko negdje oko toga datuma, prije nego što je Kremlj započeo invaziju na Ukrajinu.

U svakom slučaju, nema naznaka da je video snimka zapaljenog broda na moru koji se povezuje s napadom na Vasilija Bikova lažna. Zapravo, čini se vjerojatnim nego da je video legitiman, iako možda prikazuje neko drugo plovilo u plamenu.

Dana 25. veljače, dan nakon što je počela ruska invazija, tanker koji prevozi kemikalije MV Millennial Spirit, pod zastavom Moldavije, pogođen je ruskim projektilom na zapadnom dijelu Crnog mora nekoliko desetaka kilometara jugoistočno od ukrajinskog lučkog grada Odese.

U tom incidentu su navodno teško ozlijeđena dva člana posade tog broda koju čini 12 osoba, od kojih su svi bili ruski državljani. Kasnije su se pojavile video snimke koje pokazuju kako brod gori i ispušta istu boju gustog crnog dima koji se može vidjeti na snimci navodno oštećenog Vasilija Bikova.

image

Patrolni brod Vasilij Bikov/Arhivska fotografija

Alexei Danichev/AFP

Iako nije odmah bilo jasno što je Millennial Spirit nosio u svojim spremnicima kada je pogođen, što god da je to bilo, od tada brod gori. Položaj onoga što je ostalo od plovila utvrđen je na temelju podataka koje je njegov transponder sustava za automatsku identifikaciju (AIS) nastavio slati danima nakon što je pogođen. Satelitska snimka dostupna putem Planet Labsa koja je snimljena jučer i koju je redakcija The War Zone pregledala, jasno pokazuje da je plovilo 20 dana kasnije još uvijek u plamenu.

U svakom slučaju, uništenje Vasilija Bikova iz ukrajinske topničke baterije upravo je ona vrsta priča koje podižu moral govoreći o odlučnosti i snalažljivosti odvažnog autsajdera za koju bi se, osobito kada se dovede u vezu s događanjima na Zmijskom otoku, moglo poželjeti da bude istinita. Međutim, ponovno pojavljivanje broda na Krimu posve neoštećenog sugerira da tome nije tako, kako zaključuje The War Zone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:51