OFENZIVA NA ISTOKU

Ukrajinci se povlače kako ih Rusi ne bi okružili: ‘Borbe ulaze u zastrašujući vrhunac‘

Ruske snage koje napreduju prema Lisičansku vrše dodatni pritisak na regiju oko toga grada

Ruske su snage napredovale prema južnim prilazima Lisičansku, pa neće morati pokušavati prelazak rijeke

 Aris Messinis, Anatolii Stepanov/Afp

Kraj mjeseca obilježavaju sastanci - Europsko vijeće, summit G7 u Njemačkoj i NATO u Španjolskoj. Provodnu temu postavio je Jerome Powell, predsjednik američke emisijske banke Fed, rekavši u Kongresu da je cilj spustiti inflaciju na 2 posto i održati snažno tržište rada.

Što bi zvučalo jako lijepo da nije, u nastavku, priznao da u procesu ulaganja napora za smanjenje inflacije može doći do usporavanja ekonomskog rasta što jača mogućnost izbijanja recesije. Američka banka Citigroup izglede za recesiju sad već procjenjuje na 50 posto.

Osim visoke inflacije i rasta kamata, ulagače zabrinjavaju i posljedice rata u Ukrajini te poremećaji u opskrbnim lancima, prenose poslovni mediji.

Sporo napredovanje

U četvrtak i petak Narodna Republika Kina organizira virtualni summit BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, NR Kina, Republika Južna Afrika) na kojem rogobori protiv globalne hegemonije istodobno nastojeći povećati broj članica grupacije koja odbija javno osuditi ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog agresije na Ukrajinu. Beijing (Peking) traži da se poštuje suverenitet i poziva da se "spor riješi pregovorima".

"Od čelnika G7 također se očekivalo da će se pozabaviti kineskim "prisilnim ekonomskim praksama", koje su posljednjih godina postale još agresivnije, rekao je jedan od dužnosnika iz tih zemalja za Reuters. "Ruski rat protiv Ukrajine potaknuo je naša partnerstva diljem svijeta", rekao je drugi dužnosnik. "To također pokazuje kako nas Ukrajina ne tjera da skidamo pogled s NR Kine. Zapravo, upravo suprotno", navodi.

The Financial Times najavljuje da će glavna tema sastanka na vrhu G7 biti energija, kako se nositi s rastom cijena, a istovremeno smanjiti ruske prihode od prodaje fosilnih goriva čime se financira rat u Ukrajini. Uz sada već očitu i neposrednu prijetnju mogućeg ruskog prekida isporuke plina EU, što bi imalo dubinske ekonomske posljedice.

U takvim se okolnostima nastavlja ruska agresija u Donbasu uz sporo, ali postupno napredovanje. U petak je "specijalna vojna operacija" ušla u peti mjesec.

Ruske snage koje napreduju prema ukrajinskom gradu Lisičansku vrše dodatni pritisak na regiju oko tog grada, uključivo na Sjeverodoneck, objavilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane u svom redovitom dnevnom izvješću. "Od 19. lipnja čini se da su ruske snage dosta napredovale prema južnim prilazima Lisičansku u Donbasu", objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Nastavak ofenzive

Borbe za Lisičansk i Sjeverodoneck "ulaze u svojevrsni zastrašujući vrhunac", rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Kako javljaju agencije, neke su se ukrajinske jedinice povukle kako bi izbjegle pad u rusko okruženje. Institut za istraživanje rata (ISW) dao je relativno sumornu sliku zbivanja na ratištu s ukrajinske točke gledišta.

Ovaj dobro informirani izvor navodi kako ruske snage "neće tako brzo zauzeti liniju Lisičansk i Sjeverodoneck". "Tako brzo" sugerira da budu. Dodatni je problem nastavak ruskih ofenzivnih djelovanja prema Slovjansku na sjeveru Donecke oblasti gdje su ostvarili manje uspjehe. ISW navodi da ruske snage imaju za cilj prekinuti komunikaciju od Bahmuta prema Lisičansku što bi ukrajinske snage primoralo na brže napuštanje položaja. Iz navedenog se može zaključiti da Kijev još nije pripravan za ofenzivna djelovanja i sve je upitnije hoće li imati snage zaustaviti rusko napredovanje prema za sada definiranom cilju, okupaciji cijele Donecke i Luhanske oblasti.

Britanski premijer Boris Johnson za nekoliko je europskih novina iznio optimističniju sliku. "Naša obrambena obavještajna služba vjeruje da bi Rusija kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage što bi zaustavilo njeno napredovanje", kazao je, prenosi Hina.

Kibernetički napadi

"U tom trenutku morat ćemo pomoći Ukrajincima da obrnu dinamiku borbe. Za to ću se zalagati i na sastanku G7. Ako Ukrajinci budu u poziciji da krenu u protuofenzivu, trebamo ih podržati opremom koju traže od nas", dodao je. Pozornost treba posvetiti pogodbenoj rečenici, "ako budu", u Johnsonovoj izjavi. Neki obavještajni izvori navode da bi se ukrajinske snage mogle obučiti za uporabu zapadnog oružja te da bi se u kolovozu moglo očekivati pokretanje napadačkih operacija. Opet naglasak, "moglo".

Predsjednik Zelenski vjeruje da ruske snage pokušavaju uništiti gradove u istočnoj regiji Donbasa kao što su to učinile u Mariupolju. "Cilj okupatora u tom smjeru ostaje isti. Žele korak po korak uništiti cijeli Donbas", poručio je u noćnom obraćanju. Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage "hladnokrvno pogubile" zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovom 13. ožujka sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u izvješću u srijedu. "Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi", kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska koje zauzima 16 stranica.

Ruske obavještajne agencije povećale su tempo kibernetičkih napada na države koje pružaju pomoć Ukrajini, objavio je Microsoft u novom izvješću u srijedu, a prenosi The Wall Street Journal. Kompanija navodi da je pratila pokušaje hakiranja koje podržava Moskva u više od 40 zemalja, a pod udarom su nevladine organizacije, think tankovi i humanitarne skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:35