‘TROSTRUKA SEDMICA‘

Ukrajinci se raspametili američkom pošiljkom, promjena na bojištu već se osjeti: ‘Bliže smo pobjedi!‘

Sjedinjene Države, Kanada i Australija zajedno su obećali poslati Ukrajini čak 100 haubica M777

Američka haubica M777 od 155 mm/Arhivska fotografija

 Apfootage/Alamy/Alamy/Prof/Apfootage/Alamy/Alamy/Prof

Prvi primjerci moćnih američkih haubica M777 pristigli su u Ukrajinu, zajedno s ukrajinskim vojnicima koji su obučeni za njihovo korištenje. Ukrajinska 55. artiljerijska brigada opremljena je s desetak primjeraka ovog najubojitijeg oružja koje su zapadne države dosad poslale Ukrajini, a vojnici koji se s njime služe, kao i njihovi zapovjednici u stožeru ukrajinske vojske, nadaju se kako će upravo ono pomoći Ukrajincima da odnesu prevagu u krvavom sukobu s ruskom vojskom koji traje već tri mjeseca.

"Ovo nas oružje dovodi bliže pobjedi", kazao je za New York Times brigadir Roman Kačur, zapovjednik 55. brigade. "Sa svakim suvremenim oružjem, svakim preciznim oružjem, dolazimo korak bliže pobjedi".

Sjedinjene Države, Kanada i Australija zajedno su obećali poslati Ukrajini čak 100 haubica M777 - od čega čak 90 SAD. Iako se na prvu to oružje ne ističe svojim izgledom - nestručnom promatraču izgleda poput bilo kojeg drugog artiljerijskog topa koji moraju vući druga vozila kako bi ga premjestila - u mnogo pogleda radi se o najnovijoj riječi tehnike.

Ta vučena haubica, koja se počela koristiti u oružanim snagama SAD-a od 2005. godine, poboljšana je u odnosu na svoje prethodnike na sve moguće tehničke načine. Prvo što su dizajneri postigli je drastično rezanje njezine težine - cijeli sustav teži samo 4,2 tone, dok je njezin prethodnik M198 težio čak 7,15 tona. Taj je napredak postignut zahvaljujući korištenjem titanija umjesto čelika u većini dijelova konstrukcije - materijala koji je znatno lakši, no i dalje dovoljno čvrst i izdržljiv.

Mogućnost brzog preseljenja

Njezina relativno lagana težina znači da je M777 - 'trostruku sedmicu', kako ju zovu američki vojnici - moguće vuči uz pomoć prijevoznih vozila srednje veličine ili čak prevoziti helikopterima s jedne lokacije na drugu. To znači da ih se znatno brže i logistički znatno lakše može seliti na pozicije na kojima je najbitnije imati najjaču artiljeriju. Mogućnost brzog preseljenja znači i da je manje ranjiva na protuartiljerijsku paljbu nakon što ispali svoj plotun.

image

Američke haubice M777 od 155 mm/Arhivska fotografija

Cpl. Austin Fraley/AFP

Haubica je i znatno pojednostavljena za korištenje te je moguće koristiti uz posadu od samo pet vojnika - iako je brzina paljbe veća uz punu posadu od osmero. Kvaliteta izrade i streljiva koje dolazi uz ovu haubicu donosi i posljednju, ključnu prednost u odnosu na rusku artiljeriju s kojom će se sukobljavati - veći domet.

Ove haubice mogu dobaciti oko pet kilometara dalje od najrasprostranjenijeg ruskog artiljerijskog sustava - Msta-S samohodne haubice - te čak 15 kilometara dalje ukoliko se koriste preciznim streljivom koje se navodi uz pomoć satelitske navigacije.

Prvi su put na ratište u Ukrajini stigli prije dva tjedna, a ukrajinski časnici tvrde kako su do nedjelje njihove haubice ispalile već 1.876 artiljerijske granate. Vojnici koji ih koriste prošli su šestodnevnu obuku u bazama u Njemačkoj, a ukrajinska vojska poslala je oko polovice dosad obučenih vojnika na frontu, dok je druga polovica zadužena dalje obučavati nove posade. Bit će potrebno obučiti dovoljno vojnika za sve topove koji stižu u Ukrajinu - barem 800 ljudi - a stručnjaci procjenjuju kako će za to biti potrebno još nekoliko tjedana.

Paljba po ukopanim položajima i vojnoj infrastrukturi

Tijekom prva dva tjedna, učinak M777 haubica mogao se vidjeti samo kroz slabo provjerljive snimke postavljene na internetu, koje su većinom objavljivali anonimni ukrajinski vojnici. No, u nedjelju je ukrajinska vojska pozvala novinare NYT-a da posjete pripadnike 55. artiljerijske brigade na prvoj liniji fronte, u Donbasu.

Topovi su na samom terenu bili toliko dobro zakamuflirani da ih reporteri nisu mogli vidjeti već kad bi se odmaknuli desetak metara. Smješteni u šumarku i prekriveni granama, topovi se brižno skrivaju od neprijateljskih dronova koji bi mogli razotkriti njihovu poziciju. U rovovima pored haubica nalaze se potrošene čahure artiljerijskog streljiva, prazne kutije sa streljivom i kalašnjikovi naslonjeni na drveće.

image

Američka haubica M777 od 155 mm/Arhivska fotografija

Sergey Stepanov/Sputnik Via AFP

Nakon svakog ispaljenog plotuna, posada vraća cijev natrag u horizontalni položaj, pokriva je granama radi kamuflaže, i potom bježi na sigurnu udaljenost - predostrožnost kako bi se sačuvali životi ukoliko ruska strana uspije precizno izračunati otkud je pristigla paljba.

Brigadir Kačur kazao je za NYT kako su do sada već uništili najmanje tri oklopna vozila te ubili više desetaka ruskih vojnika. Glavna će zadaća M777 haubica biti paljba po ukopanim ruskim položajima i vojnoj infrastrukturi, poput skladišta streljiva i zapovjednih stožera, no ukrajinski vojnici ističu i kako će one spašavati ukrajinske živote - time što će potjerati rusku artiljeriju dalje od ukrajinskih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 06:00