IZGUBILI BITKU

Ukrajinci se rugaju: ‘Pogledajte kako Rusi bježe! To je ‘taktičko pregrupiranje‘‘; Separatist: ‘Alarmantno!‘

Čelnik samozvane Narodne Republike Donjecka rekao je da sela u blizini Limana ‘više ne kontroliraju u potpunosti‘
 Screenshot Twitter

Čelnik separatističkih vlasti koje podržava Rusija u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjecku rekao je u petak da je rusko uporište Liman, na sjeveru regije, "poluokruženo" snagama ukrajinske vojske i da su vijesti s fronte "alarmantne".

U poruci objavljenoj na Telegramu, Denis Pušilin, čelnik samozvane Narodne Republike Donjecka, rekao je da sela Jampil i Drobiševe u blizini Limana "više ne kontroliramo u potpunosti".

Istodobno, na Twitteru se pojavio video koji navodno pokazuje ruske vojnike kako bježe preko šume u regiji Liman. U objavi napisanoj u ironičnom tonu, stoji kako Rusi sudjeluju u "taktičkom pregrupiranju" - što je fraza koju je iskoristio Glavni stožer ruske vojske u Moskvi da opiše kaotično povlačenje ruske vojske ovog mjeseca iz oblasti Harkiv, navodi Guardian.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak se priprema službeno pripojiti regiju Donjeck, a Pušilin je rekao da "ukrajinska vojska svom snagom pokušava pokvariti ovaj za nas povijesni događaj".

Rusija je Liman, koji je prije rata imao oko 20.000 stanovnika, zauzela u svibnju nakon duge bitke.

Liman je u središtu obnovljenih borbi otkako je Ukrajina ovaj mjesec u munjevitoj protuofenzivi razbila ruske snage u obližnjoj regiji Harkivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 14:32