OPKOLJENI S TRI STRANE

Ukrajinci se spremaju za pad Bahmuta, vojni dužnosnik: ‘Situacija je mnogo gora nego što Kijev priznaje‘

Analitičari smatraju da bi pad Bahmuta bio udarac za Ukrajinu, ali ne bi bio odlučujuć za ishod rata

Prizor iz Bahmuta

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ukrajinske snage pripremaju se za sve izgledniji pad Bahmuta te navodno već šalju trupe i oružje prema obližnjem gradu Časiv Jaru.

Bitka za Bahmut počela je prije približno sedam mjeseci, a situacija je na tom području posebno komplicirana i napeta. Glavni napori Rusije posljednjih su tjedana bili usredotočeni upravo na taj grad. Moskva je uvjerena da bi joj kontrola nad Bahmutom otvorila put kontroli ostatka strateške industrijske regije Donbas koja graniči s Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva njezine invazije.

Bahmut je važno prometno čvorište s brojnim raskrižjima, koji je služio kao vitalno središte za opskrbu ukrajinskih trupa stacioniranih u Donbasu. Međutim, tijekom posljednja dva mjeseca ruske su trupe napredovale u regiji i gotovo opkolile ukrajinske snage u gradu.

U utorak je ukrajinski vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao za CNN da je situacija u Bahmutu mnogo gora za Kijev u svim smjerovima nego što je službeno otkriveno.

image

Prizor iz Bahmuta

Dimitar Dilkoff/Afp/Profimedia/Dimitar Dilkoff/afp/profimedia

Dodatne trupe?

Zamjenica ministra obrane Ana Maljar isti je dan rekla da su ukrajinskoj vojsci u Bahmutu poslane dodatne trupe.

"Zapovjednik kopnenih snaga Oleksandr Sirskij je tijekom nedavnog posjeta gradu [Bahmutu] odlučio premjestiti dodatne postrojbe", izjavila je Maljar na ukrajinskoj televiziji. Nije rekla koliko je točno dodatnih vojnika Ukrajina poslala u Bahmut, ni koja bi bila njihova uloga.

Dan nakon toga je savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog nagovijestio da bi se Ukrajina mogla povući iz Bahmuta: "Naša vojska će očito odvagnuti sve opcije. Dosad su držali grad, ali ako bude potrebno, strateški će se povući", izjavio je Aleksander Rodnjanski, ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, za CNN. "Nećemo uzalud žrtvovati svoje ljude."

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner koja se bori za prevlast nad Bahmutom, u srijedu je rekao da nije vidio znakove ukrajinskog povlačenja i da je Kijev, zapravo, ojačao svoje pozicije. "Ukrajinska vojska raspoređuje dodatne trupe i čini sve što može kako bi zadržala kontrolu nad gradom", rekao je Prigožin. "Deseci tisuća ukrajinskih vojnika pružaju žestok otpor, a borbe su iz dana u dan sve krvavije."

image

Prizor iz Bahmuta

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ipak, sve je izglednije da će Ukrajina prepustiti Bahmut Rusiji, a glasine o slanju novih vojnika mogle bi biti samo pokušaj Kijeva da zbuni neprijatelja i izazove pomutnju u njegovim redovima. Ukrajinska se vojska navodno već povukla prema drugoj liniji rovova i samo oko 3000 ukrajinskih vojnika ostalo je u tom gradu.

"Kijev je trenutačno usredotočen na Časiv Jar koji će postati njegov sljedeći utvrđeni grad. Tamo su u tijeku pripreme za obrambenu operaciju jer raspoređuju opremu, uključujući dijelove zapadnog oružja, i zapovjedništvo skupine snaga stacioniranih u Bahmutu", rekao je za Tass Jan Gagin, pomoćnik vršitelja dužnosti Narodne republike Doneck (DPR).

Žele dobiti na vremenu?

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov izjavio je za The Associated Press da su pojačanja možda poslana "kako bi se dobilo na vremenu" za jačanje ukrajinskih snaga na brdu u Časiv Jaru, 15 kilometara zapadno od Bahmuta.

"Bahmut je sada djelomično okružen, a sve su ceste, uključujući glavnu opskrbnu rutu, u dometu ruske vatre. Grad je u ruševinama i više nema strateški ni operativni značaj. U Bahmutu su Rusi izgubili toliko snaga - vojnika i opreme - da je taj grad već ispunio svoju funkciju", rekao je Ždanov, opisujuću situaciju u Bahmutu kao "kritičnu".

Analitičari smatraju da bi pad Bahmuta bio udarac za Ukrajinu i ponudio Rusiji taktičke prednosti, ali se ne bi pokazao odlučujućim za ishod rata.

image

Prizor iz Bahmuta

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Rusija je svjesna da ima malo šansi pobijediti u uličnim borbama u samom gradu ili izravnim napadom na Bahmut te ga, umjesto toga, već tjednima pokušava okružiti i prekinuti sve putove koji se koriste za opskrbu ukrajinskih snaga. Posljednjih je tjedana napredak Rusije s tri strane ostavio ukrajinskim braniteljima jedini izlaz na zapad, odnosno prema Časiv Jaru.

"Primjenjuju ono što se može opisati kao kolosalni pritisak, val za valom napada. Dovoze pojačanja kamionima i odvoze svoje ranjene istim kamionima. Ovaj proces je konstantan, poput pokretne trake, 24 sata na dan", opisao je Ždanov.

Ukrajinski predsjednik Zelenski u nedjelju je smijenio zapovjednika Združenih snaga u Donbasu, generala Eduarda Moskaljova, ali nije imenovao njegova nasljednika. Moskaljov je zapovijedao operacijom u regiji od 15. ožujka prošle godine, kada je na toj dužnosti zamijenio generala Oleksandra Pavljuka.

Smjena Moskaljova može se s jedne strane promatrati kao gubitak povjerenja ukrajinskog državnog vrha u njega, ali s druge strane moguće je da će ga tretirati kao žrtvenog jarca u slučaju pada Bahmuta. Analitičari ističu kako je odluka Zelenskog da ostavi prazno mjesto zapovjednika združenih snaga u Donbasu zabrinjavajuća u smislu narušene stabilnosti zapovjedne strukture i ukrajinske obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:10